Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Прија Сома-Пилај и Дили ОЦ Анумба, Разговор
На глобално ниво, околу едно од 10 бебе се раѓа прерано – тоа е околу едно бебе на секои две секунди. Целосната бременост е околу девет месеци или 37 недели. Бебињата родени пред оваа ознака се сметаат за предвремено родени. Предвремено породување е значаен глобален здравствен проблем. Може да предизвика сериозни краткорочни последици, како што се респираторни и срцеви проблеми. На долг рок, бебињата родени предвреме може да се соочат со моторни, невросензорни, когнитивни и бихејвиорални дефицити.
Пред една деценија, во 2012 година, глобалната коалиција на засегнати страни го лансираше „Родено прерано: Глобалниот акционен извештај за предвремено раѓање“. Извештајот даде причина за глобална акција за ублажување на проблемите со предвремено раѓање.
Оттогаш, многу земји усвоија планови и резолуции за здравјето на новороденчињата. Глобалните упатства сега вклучуваат интервенции за спасување живот, како што е употребата на антенатални кортикостероиди и нега на мајката кенгур (контакт кожа на кожа). Исто така, забележан е раст на активизмот на заедницата за превенција на предвремено породување и мртво раѓање, поттикнат од мрежите на родители, здравствени работници, академската заедница и граѓанското општество.
И покрај овие интервенции, во последната деценија нема мерливи промени во глобалните стапки на предвремено раѓање во ниту еден регион на светот. На пример, во јужна Азија 13,3% од бебињата во 2010 година се родени предвреме; оваа бројка беше 13,2% во 2020 година. Во субсахарска Африка 10,1% од бебињата и во 2010 и во 2020 година беа предвремено родени. Група од над 140 поединци од повеќе од 70 организации придонесоа за новиот извештај „Прерано родено: деценија акција за предвремено раѓање“, што се совпаѓа со 10-годишнината од првиот извештај.
Последниот извештај покажува дека севкупниот напредок во подобрувањето на благосостојбата на предвреме родените бебиња и на нивните семејства не поминал доволно брзо или доволно далеку. Каде се раѓаат бебињата често диктира дали ќе преживеат. Нееднаквостите поврзани со расата, етничката припадност, социо-економскиот и образовниот статус и пристапот до квалитетни здравствени услуги ја одредуваат веројатноста за смрт и инвалидитет. На пример, едно од 10 екстремно недоносени бебиња (родени пред 28 недели или седум месеци) преживуваат во земјите со низок приход. Во земјите со високи приходи, повеќе од девет од 10 од овие бебиња преживуваат.
Стратегиите за намалување на предвременото раѓање вклучуваат: грижа пред зачнувањето, како што е пристапот до планирање на семејството; програми за сексуално здравје насочени кон превенција и третман на инфекции пред и за време на бременоста; и проценка и третман на нискиот нутритивен статус пред зачнувањето.
Извештајот е повик за будење. Проблемот со предвремено породување бара заеднички напори од владите и донаторите. Семејствата, заедниците, давателите на здравствени услуги и граѓанското општество, исто така, мора активно да бидат вклучени во решенијата.
Покрај воспоставените глобални прашања, извештајот ги истакнува новите и засилени предизвици кои влијаеле на напорите за подобрување на исходите на предвремено породување. Ние ги нарекуваме овие „четири C“:
Конфликт: До крајот на 2022 година, над 100 милиони луѓе беа протерани од своите домови поради војна, насилство или кршење на човековите права, особено во земји како Украина, Авганистан, Судан и Мозамбик. Во светот, 61% од смртните случаи на мајки, 51% од мртвородените и 50% од смртните случаи на новороденчиња се случиле во земји на кои им била потребна хуманитарна помош од ОН во 2023 година. Преживеаните новороденчиња од конфликтните зони се особено ранливи на доживотни ризици како резултат на лошите здравствени услуги.
COVID-19: Пандемијата ги дестабилизираше здравствените услуги за жени и новороденчиња. Одвојувањето на новороденчињата од старателите им се закануваше на практиките со големо влијание како грижата за мајката кенгур и ексклузивно доење (не давајќи друга храна или пијалок – дури ни вода – освен мајчиното млеко). Една неодамнешна студија покажа дека ако се постигне универзално покривање на грижата за мајките од кенгур, повеќе од 125.000 животи на новороденчиња ширум светот би можеле да бидат спасени. Бројот на смртни случаи на новороденчиња од COVID-19 можеше да биде помал од 2.000.
Климатски промени: климатските промени (вклучувајќи екстремна топлина) и природните катастрофи раселуваат милиони луѓе. Здравствените влијанија се широки. Во 2020 година, 20% од смртните случаи на новороденчиња се припишуваат на загадениот воздух, најмногу поради предвремено породување. Отровните хемикалии во крвта на мајката резултираат со стрес на имунолошкиот систем и плацентарна дисфункција.
Криза на трошоците за живот: Прекините во синџирите на снабдување предизвикани од пандемијата COVID-19 и климатската криза драматично ги зголемија трошоците за живот. Глобалната инфлација се зголеми од 4,7% во 2021 година на 8,8% во 2022 година, создавајќи глобална здравствена криза за трошоците на животот. Има извештаи за бебиња кои умираат во земјите со низок и среден приход по отпуштањето во семејства кои не можат да си дозволат греење и кислород дома, што дополнително ги загрозува здравствените резултати на мајките и новороденчињата.
Новиот извештај поставува амбициозна агенда за намалување на товарот на предвремено породување преку решавање на факторите кои придонесуваат и во и надвор од здравствениот систем. Нејзините препораки имаат клучна контекстуална важност за Африка, каде што предвременото раѓање е водечка причина за смртност кај бебињата помлади од еден месец.
Накратко, извештајот препорачува:
Достапноста и квалитетот на податоците мора да се подобрат. Ова може да се направи со броење на секое бебе насекаде, вклучително и мртвородените, и прецизно евидентирање на гестациската возраст и родилната тежина.
Жените и нивните семејства треба да бидат овластени и да се грижат за нив со почит. За ова ќе бидат потребни повеќе даватели на здравствени услуги и посилна одговорност.
Пристапот на жените до висококвалитетни, почитувани сексуални, репродуктивни и здравствени услуги за мајките е од фундаментално значење. Сите жени и адолесцентки треба да бидат способни да го одредат бројот и растојанието на нивните деца.
Повеќето од главните причини за неонатална смрт може да се спречат со грижа за малото или болно новороденче. Ова бара посветеност, ресурси и здружени системи.
Постои потреба да се инвестира во политики кои даваат приоритет на правично и инклузивно образование, вклучително и сексуално образование и иновативни шеми за финансирање кои ги поддржуваат семејствата со предвремено родени бебиња. На земјите, исто така, им требаат планови за одговор при итни случаи за да избегнат прекини на услугите во време на криза.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview