Итни случаи:  

Повикај доктор

Една неодамнешна студија на Универзитетот во Мисури покажа дека на мајките кои се борат со депресија им треба подолго време да одговорат на своето дете за време на дијалогот напред-назад. Наодите даваат основа за понатамошни истражувања за да се утврди дали побавното време на одговор има некакви долгорочни влијанија врз развојот на јазикот, вокабуларот или академските резултати на децата. Николас Смит, доцент на Факултетот за здравствени професии во MU, и неговиот тим слушаа аудио снимки на повеќе од 100 семејства кои беа вклучени во програмата Ран почеток на главата, федерална програма за развој на деца за деца чиишто семејни приходи се под или под федералната линија на сиромаштија. Некои од вклучените мајки се бореле со депресија, а тимот на Смит документирал колку време поминало помеѓу одговорите на мајката и нејзиното дете за време на дијалогот напред-назад.
„Откривме дека временскиот јаз помеѓу одговорите, генерално, станува пократок помеѓу мајката и детето како што детето старее, а исто така откривме дека времето на мајката има тенденција да го предвидува времето на детето и обратно“, рече Смит.
„Мајките и децата се синхронизирани. Децата кои побавно реагираа на својата мајка често имаа мајки кои побавно реагираа на детето, а децата кои побрзо реагираа на нивната мајка, имаа мајки кои побрзо реагираа на детето. Значајното ново откритие беше дека на мајките кои биле подепресивни им требало подолго време да одговорат на своето дете во споредба со мајките кои биле помалку депресивни“.
Во лонгитудиналната студија, користејќи аудио снимки, тие го споредија времето на одговор на дијалогот напред-назад помеѓу мајките и нивните деца кога децата имаа 14 месеци и 36 месеци. Во иднина, Смит планира дополнително да го проучува времето на одговор на дијалогот за истите поединци што беа забележани во оваа студија кога децата беа во градинка, а исто така и кога беа во петто одделение, за да испита како овие ефекти се одвиваат подоцна кај децата. развој.
„Главната цел што се надеваме да ја постигнеме е подобро да разбереме како функционира интеракцијата меѓу мајката и детето, како и основните механизми и потенцијалните фактори кои се во игра“, рече Смит. „Откако ќе идентификуваме кои фактори предизвикуваат успешни развојни исходи и кои фактори потенцијално го нарушуваат развојот, можеме подобро да ги идентификуваме ризичните деца и потоа да ги приспособиме потенцијалните интервенции кон оние што можат да имаат најголема корист од нив“.
Истражувањето е објавено во списанието Infant and Child Development.
Повеќе информации:
Николас А. Смит и сор., Мајчинска депресија и времето на дијалогот мајка-дете, Развој на доенчиња и деца (2022). DOI: 10.1002/icd.2389
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview