Итни случаи:  

Повикај доктор

Нанотехнологиите ја револуционизираа прехранбената технологија со промени во производството, производството и преработката на храна кои имаат за цел да ја направат нашата храна побезбедна и поздрава. Фитосанитарни производи, помагала за обработка, адитиви за храна и површини што ја допираат храната во складиштето, сите можат да пренесат наночестички што би можеле да ги консумираат луѓето.Во прегледот објавен во Frontiers in Allergy денес, Мохамед Иса, на Универзитетот Париз-Саклај, и неговите колеги истакнаа дека таквата значајна промена во производството на храна може да има непредвидени здравствени последици. Тимот презентираше докази кои сугерираат дека наночестичките не само што ја преминуваат плацентата за да стигнат до фетусот во развој, туку ги оставаат на поголем ризик од потенцијално опасни по живот алергии на храна.
„Поради имунотоксичните и биоцидните својства на наночестичките, изложеноста може да ја наруши корисната размена на микробиотата домаќин-црев и може да попречи со цревната бариера и развојот на имунолошкиот систем поврзан со цревата кај фетусот и новороденчето“, рече д-р Карин Адел-Патиент, дописен автор. на студијата. „Ова може да биде поврзано со епидемијата на нарушувања поврзани со имунолошкиот систем кај децата, како што се алергиите на храна – голема грижа за јавното здравје“.
Алергиите во пораст
Алергиите на храна се јавуваат кога имунолошкиот систем претерано реагира на протеините кои се наоѓаат во храната. Децата обично треба да развијат орална толеранција, што им овозможува да јадат без нивните тела да ги третираат диететските протеини како закана, но ако имунолошкиот систем или цревната бариера се компромитирани, тие наместо тоа може да се сензибилизираат и да развијат алергиска реакција.
Алергиите на храна погодуваат помеѓу 2-5% од возрасните и 6-8% од децата, а преваленцата нагло се зголеми во последните децении. Знаеме дека факторите на животната средина играат значајна улога во развојот на алергија, а повисоката преваленца кај децата сугерира дека факторите на животната средина во раниот живот се веројатно клучни. Диететските практики и животната средина влијаат на здравјето на цревата кај малите деца, а лишувањето од цревни микробиоти и широк спектар на диететски протеини може да влијае на развојот на орална толеранција.
Наночестичките поминаа
За да разбере како наночестичките можат да ја нарушат оваа деликатна рамнотежа, тимот се фокусираше на три адитиви кои носат наночестички кои редовно се наоѓаат во храната.
„Таквите средства можат да ја преминат плацентарната бариера и потоа да стигнат до фетусот во развој“, објасни Адел-Патиент. „Се предлага и излачување во млеко, продолжувајќи со изложување на новороденчето.
Додека наночестичките што ја преминуваат плацентата е докажано кај глодарите, има и докази дека адитивите ја преминуваат плацентата и кај луѓето. Наночестичките не се апсорбираат во цревата, туку се акумулираат таму и влијаат на бактериите присутни во цревниот микробиом со менување на бројот на присутни видови и нивните пропорции.
Со оглед на доказите за важноста на цревниот микробиом во развојот на добро образован имунолошки систем, ова е загрижувачко за развојот на алергија. Наночестичките, исто така, влијаат на епителската цревна бариера, што е уште една суштинска компонента на здрава реакција на протеините во исхраната.
Потешко е да се соберат докази за имунотоксичност, но тимот укажа на докази дека лимфоидното ткиво поврзано со цревата кај луѓето е исто така негативно погодено од овие наночестички. Ова сугерира дека ефектот врз имунолошкиот систем е поголем отколку што е сега разбрано, во согласност со доказите од студиите за глодари. Сепак, тие обично одразуваат пропорционално повисока доза од проценетата потрошувачка од страна на луѓето.
„Влијанието на таквата изложеност врз развојот на алергија на храна досега не е проценето“, предупреди Адел-Патиент. „Нашиот преглед ја нагласува итната потреба истражувачите да го проценат ризикот поврзан со изложеноста на неоргански наночестички од храната за време на критичниот прозорец на чувствителност и неговото влијание врз здравјето на децата.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview