Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувањето предводено од Универзитетот „Квин Мери“ во Лондон сугерира дека нутриционистичките интервенции што се користат за справување со детската недоволна исхранетост во земјите со пониски и средни приходи треба да го таргетираат развојот на цревниот микробиом, наместо само нутритивните потреби на луѓето, за поефикасно да го подобрат растот и развојот на детето. Истражувањето, објавено денес во Nature Communications, покажа дека подобрувањата во исхраната и санитарните услови на децата во руралните средини на Зимбабве имаат мало влијание врз цревниот микробиом на детето, а со тоа и врз растот и развојот, и дека генетската функција на цревните микроби во раниот живот – наместо видовите на микроби присутни во цревата – може да предвидат колку добро детето расте или ќе расте во наредните месеци.
Ова е една од првите студии што испитува како се развива цревниот микробиом во земјите со низок и среден приход. Цревниот микробиом е колективен термин за трилиони различни микроби кои живеат во човечкото црево, кои се од суштинско значење за развојните процеси во раниот живот, како што се градење имунитет, производство на хормони и метаболизам на одредени хранливи материи.
Досега, најголемиот дел од истражувањата за улогата на цревниот микробиом во развојот на детето се од средини со високи приходи, а не во земји со низок и среден приход, каде што детските инфекции и смртноста се многу повисоки и каде што недоволната исхранетост влијае на повеќе од 1 од 5 децата.
Студијата беше спроведена од истражувачи од Универзитетот Квин Мери во Лондон, Универзитетот на Британска Колумбија и Devil’s Staircase Consulting, Канада. Истражувачите користеле технологии за секвенционирање на метагеном за да го анализираат цревниот микробиом на 335 деца од руралните средини на Зимбабве, на возраст од 1 до 18 месеци.
На децата им беа дадени две интервенции како дел од рандомизираната контролна студија The Sanitation Hygiene Infant Nutrition Eficacy (SHINE). Првата интервенција беше подобрување на хранењето на доенчињата и малите деца. Ова вклучуваше обезбедување на додаток во исхраната наречен „нутрибутер“ од 6-18 месечна возраст. Втората интервенција беше подобрување на водата во домаќинството, санитарните услови и хигиената. Ова започна за време на бременоста и вклучуваше изградба на нови тоалети, станици за миење раце, обезбедување на хлорирана вода за пиење и наменски детски игралишта.
Изненадувачки, резултатите покажаа дека овие интервенции имале многу мал ефект врз цревните микробиоми на децата, што укажува на тоа дека се потребни поинтензивни интервенции за да се променат микробите кои го колонизираат цревата на доенчето во раниот живот во овие услови.
Истражувачите исто така открија дека генетските функции на цревните микроби, како што е метаболизмот на витамин Б, може да предвидат колку добро расте или ќе расте детето во следните месеци. Бидејќи растот на детето е силно поврзан со имунолошкиот развој, развојот на мозокот и другите развојни процеси, овие нови податоци за микробиомот обезбедуваат нова цел за интервенции за оптимизирање на овие патеки за раст и развој кај децата во ризик.
Првиот автор д-р Руаири Робертсон од Универзитетот Квин Мери во Лондон рече: „Оваа студија ѝ дава на научната заедница многу голем ресурс на податоци за цревниот микробиом од деца во рурална, незападна средина во текот на раното детство, што ќе им овозможи на истражувачите околу светот да се анализира и спореди со слични збирки на податоци од деца во услови со високи приходи“.
„Оваа студија, исто така, обезбедува важни податоци за јавното здравје во земјите со низок и среден приход, каде што инфекциите во рана возраст, дијареалните болести, смртноста на децата и неисхранетоста се многу почести.
Повеќе информации:
Ruairi C. Robertson et al, Цревниот микробиом и раниот раст во популација со висока преваленца на заостанување, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-36135-6
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview