Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот Англиа Раскин
Една нова пилот студија го истакна потенцијалот на техниката на музикотерапија за да им помогне на децата со тешки стекнати повреди на мозокот (АБИ) да ги исполнат своите цели за рехабилитација при одење.
Првиот од ваков вид истражувачки проект сугерира дека ритмичката аудитивна стимулација би можела да ја зголеми физиотерапијата што вообичаено се нуди на деца и млади луѓе кои имаат тешка стекната повреда на мозокот – од кои се верува дека има околу 350 секоја година во ОК.
Практиката има за цел да ја подобри брзината на одење и квалитетот на движењето со користење на ритми за да обезбеди знаци за стапката на чекорење на пациентите. При воспоставувањето невролошки врски помеѓу аудитивните сигнали и физичките движења, се покажа дека техниката олеснува помазни и покоординирани модели на одење.
Додека потенцијалот на ритмичка стимулација на слухот никогаш досега не бил истражен во контекст на лекување на деца со АБИ, беше пронајден пристапот за подобрување на брзината на одење кај луѓето кои претрпеле мозочен удар, оние кои живеат со Паркинсонова болест и, во поново време, децата со церебрална парализа.
Сите учесници во пилот студијата, објавена во Меѓународниот весник за терапија и рехабилитација и во која учествуваше експерт за музичка терапија од Универзитетот Англиа Раскин (АРУ), покажаа подобрување како резултат на ритмичката аудитивна стимулација која беше додадена во нивната програма за рехабилитација, со најзначајните евидентен напредок во квалитетот на одење.
Во светлината на овие наоди, авторите на студијата веруваат дека додавањето на техниката на други интервенции може да помогне да се подобри изгледот за децата со АБИ.
Д-р Џонатан Пул, виш научен соработник на Институтот за истражување на музичка терапија при Универзитетот Англиа Раскин во Кембриџ и автор на студијата, рече:
„Ова е прва студија која ја разгледува ритмичката аудитивна стимулација за деца и млади луѓе со стекната повреда на мозокот.
„Како пилот студија, таа обезбедува првични докази за ефектот на музиката врз рехабилитацијата на одењето кај оваа популација и откри сознанија за некои од прашањата за истражувачите во оваа област“.
„Иако покажува варијација кај учесниците во придобивките од ритмичката аудитивна стимулација, наодите од студијата се охрабрувачки и укажуваат дека деталната проценка на квалитетот на движењето треба да се земе предвид заедно со другите тестови при мерење на функционалните придобивки при рехабилитација на одењето.
Повеќе информации:
Гема Кели и други, Ритмичка аудитивна стимулација за подобрување на резултатите од рехабилитација на одењето кај деца со стекната повреда на мозокот: пилот студија, Меѓународен весник за терапија и рехабилитација (2023). DOI: 10.12968/ijtr.2022.0121
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview