Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација лекторирани
by Doshisha University
Општеството и социјалната интеракција играат клучна улога во животот на луѓето. Благосостојбата на една личност во голема мера зависи од нивната способност да биде дел од сложени социокултурни институции. Дури и за време на детството, луѓето се потпираат на нивните социјални интеракции со другите луѓе за социјално и културно учење, последователна адаптација на различни општествени средини и на крајот, опстанок.
Неколку студии покажаа дека доенчињата не реагираат автоматски или рефлексивно на надворешни знаци, туку адаптивно го модулираат своето социјално однесување за да одговараат на нивниот социјален контекст. Следењето поглед е едно такво однесување кое доенчињата го модулираат врз основа на нивната околина. Сепак, неколку студии покажаа дека следењето на погледот на доенчињата може да се случи независно од нивниот социјален контекст.
Следствено, емпириските докази кои ја објаснуваат контекстуалната модулација на социјалното однесување на доенчињата се неконзистентни. Затоа, постои потреба од теоретска рамка која може ефективно да го опише механизмот кој лежи во основата на таквите бихејвиорални модулации. За таа цел, една нова студија на д-р Мицухико Ишикава – научен соработник на JSPS во Центарот за наука за бебиња на Универзитетот Дошиша – користи контекстуална модулација на однесувањето за следење поглед како модел систем за да оцени како доенчињата контекстуално го модулираат нивното комуникативно однесување. Студијата беше достапна на интернет на 5 јануари и објавена во Трендови во когнитивни науки во март 2023 година.
„Предложивме, од детството, луѓето да ги интегрираат перцептивните информации, сеќавањата и моменталната физиолошка состојба за да го одредат оптималното однесување во кој било социјален контекст преку процес на донесување одлуки управуван од вредности“, објаснува д-р Ишикава. Ова значи дека доенчињата избираат помеѓу различни дејства во секој општествен контекст проценувајќи која акција ќе резултира со најнаградувачки исход, како што е стекнување на нови информации или социјален поттик.
Д-р Ишикава, заедно со проф. За да ги поддржат овие хипотези, и двајцата истражувачи го изградија своето постојно емпириско истражување за да го дизајнираат „моделот на калкулатор за вредност на акција“, кој ги опишува когнитивните процеси вклучени во тоа како доенчињата одлучуваат да се однесуваат за време на различни социјални интеракции.
Овој модел сугерира дека доенчињата прво ги кодираат социјалните знаци во секој контекст. Тие можат да вклучуваат секаков вид на социјални стимули, вклучувајќи лица, гестови и говор. Потоа, доенчињата ги обработуваат овие социјални стимули за да формираат претстава за моменталната социјална ситуација. Потоа, нивниот мозок ги пресметува и споредува вредностите на различните алтернативни дејства во одредена социјална ситуација. Откако ќе се споредат овие акциони вредности, доенчињата конечно избираат да ја извршат оптималната акција која има највисока акциона вредност, односно онаа што ќе резултира со најсоодветен одговор/исход во таа социјална ситуација.
Целиот процес на пресметување и споредба на акциската вредност може да биде под влијание и на сеќавањето на минатите искуства и внатрешните состојби, како што се физичките или психолошките сигнали на телото. Покрај тоа, овие вредности на дејства може да се ажурираат врз основа на повратните информации добиени при извршувањето на тоа дејство. Бидејќи социјалните ситуации се често динамични и може да вклучуваат интеракции, овој процес станува итеративен. Така, штом ќе се изврши дејство, општествениот контекст се ажурира и се обработува од почеток со цел да се изврши друго дејство.
Но, како доенчињата учат како да им придаваат вредности на нивните постапки врз основа на нивната социјална ситуација? Според истражувачите, доенчињата се предиспонирани уште од раѓање да се вклучат во социјални стимули. Потоа, со искуство, тие ги учат веројатните комбинации на акции и нивните резултати за да одредат кои дејства функционираат оптимално во кој социјален контекст. Дополнително, индивидуалните разлики во општествените искуства, како што е семејното опкружување, може дополнително да го обликуваат начинот на кој доенчињата доделуваат акциони вредности. На пример, глувите бебиња одгледани од глуви родители покажуваат повеќе однесување што го следат погледот отколку слушаните бебиња одгледани од родители што слушаат.
Во суштина, овој модел базиран на вредност го нагласува значењето на внатрешната пресметка на вредноста и процесот на донесување одлуки кај доенчињата и ги поддржува студиите кои сугерираат дека доенчињата контекстуално го модулираат своето социјално однесување наместо да следат надворешни знаци.
Замислувајќи како ова истражување може дополнително да се прошири, д-р Ишикава вели: „Нашиот когнитивен модел би можел да инспирира емпириско истражување на социјалното однесување на доенчињата, вклучително и социјални дејства различни од следењето поглед, од перспектива на донесување одлуки базирани на вредности. исто така да бидат поврзани со механизми кои ги обликуваат индивидуалните и културните разлики во општественото однесување и можеби го подобруваат нашето разбирање за основното прашање за тоа како луѓето социјално комуницираат во нивниот секојдневен живот.
Повеќе информации:
Мицухико Ишикава и сор., Пресметки на акциска вредност во социјален контекст од детството, Трендови во когнитивните науки (2023). DOI: 10.1016/j.tics.2022.12.005
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview