Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Brianna Lumpkin, Pennsylvania State University
Тешката консумација на алкохол може да предизвика трајно нарушување на регулацијата на невроните или мозочните клетки кај адолесцентите, покажува новото истражување на глувци. Наодите сугерираат дека изложеноста на прекумерно ниво на алкохол за време на адолесценцијата, кога мозокот сè уште се развива, доведува до долготрајни промени во способноста на мозокот да сигнализира и да комуницира – потенцијално поставувајќи ја сцената за долгорочни промени во однесувањето и навестување кон механизми на когнитивни промени предизвикани од алкохол кај луѓето.
„Она што го гледаме овде“, рече Ники Кроули, асистент професор по биологија и биомедицинско инженерство и Хак Ерли Чаир по невробиологија и невро-инженерство, „е дека ако адолесцентното прекумерно пиење ги отфрли невроните од оваа траекторија, тие можеби нема да можат да ги добијат назад, дури и ако потрошувачката на алкохол престане“.
Префронталниот кортекс е клучен регион на мозокот за извршно функционирање, проценка на ризик и донесување одлуки. Според Кроули, тој не е целосно формиран кај адолесцентите и сè уште созрева кај луѓето до околу 25-годишна возраст. Нарушувањата во неговиот развој кај младите луѓе може да имаат сериозни и долготрајни последици, додаде Кроули.
„Обилното прекумерно пиење е проблематично за секого и треба да се избегнува, но се чини дека адолесцентните мозоци се особено ранливи на последиците, кои кај луѓето ќе ги следат со децении“, рече Кроули.
Тимот, предводен од Ејвери Сичер, докторант во програмата за неврологија на Пен Стејт, користеше модел на изложеност на адолесценти на етанол кај глувци за да разбере како различните популации на неврони во кортексот, најоддалечениот слој на мозокот, се менуваат со доброволно прекумерно пиење алкохол. потрошувачката.
Во овој модел, познато е дека глувците консумираат алкохол во шеми што се приближуваат на човечкото прекумерно пиење – дефинирано од Националниот институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам како шема на консумирање алкохол што доведува до концентрација на алкохол во крвта од 0,08% или повисока, обично во околу два часа. Прекумерното пиење се смета за еден од најопасните обрасци на злоупотреба на алкохол, а разбирањето на неговото влијание врз мозокот во развој може да помогне во информирањето на третманот.

Кредит: Државниот универзитет во Пенсилванија
Сихер и нејзините колеги им дадоа на глувците пристап до алкохол во период од 30 дена. Поради нивниот побрз развој и пократкиот животен век, ова одговараше на возраст од 11-18 години во човечки години. Тие потоа ги разгледаа електрофизиолошките својства на различните неврони низ префронталниот кортекс за да разберат како прекумерното пиење кај адолесцентите влијаело на поврзувањето и палењето на овие кола.
Сихер и сор. користеше електрофизиологија на лепенка од цели клетки, комбинирана со техники како оптогенетиката, што му овозможи на тимот да изолира поединечни неврони и да снима мерења поврзани со внатрешната ексцитабилност, како што е потенцијалот на мембраната во мирување и способноста за секој неврон да ги активира акционите потенцијали. Ова им овозможило да разберат како овие неврони ја промениле нивната способност да сигнализираат со други неврони.
Тие откриле дека соматостатинските неврони, клучна популација на клетки кои обезбедуваат инхибиција на ослободувањето на невротрансмитери од другите типови клетки низ мозокот и помагаат да се „намали бучавата“, се чини дека се трајно нерегулирани кај глувците кои прекумерно пиеле во споредба со глувците кои биле обезбедуваше само вода во текот на развојот.
Соматостатинските неврони ослободуваат и инхибиторни невротрансмитери, како ГАБА, како и инхибиторни пептиди како соматостатин, а правилното функционирање на овие неврони е неопходно за здрав мозок. Невроните беа повозбудливи – што значи дека премногу сигнализираа и ја намалуваа активноста на другите клучни неврони – дури 30 дена откако глувците престанаа да пијат алкохол, кога глувците преминаа во зрелоста.
„Невроните имаат релативно фиксна развојна траекторија – тие треба да стигнат до каде одат и да се синхронизираат со вистинските партнери за време на одредени периоди на развој за да функционираат правилно“, објасни Кроули.
Дејвид Старнс, студент на додипломски студии по биологија на колеџот „Шрејерс Хонор“, изврши броење на соматостатин клетки за да ја измери густината на клетките пред и по конзумирање на етанол. Тој открил дека иако податоците од електрофизиологијата сугерираат дека овие неврони имаат различно поврзување, бројот на SST неврони изгледа не се менува како резултат на прекумерно пиење.
Трудот е објавен во списанието Neuropharmacology.
Повеќе информации:
Ејвери Р. Сихер и сор., Адолесцентното прекумерно пиење доведува до долготрајни промени во кортикалните микроциркути кај глувците, Неврофармакологија (2023). DOI: 10.1016/j.neuropharm.2023.109561
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview