Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Suzanne Meldrum, The Conversation
Како патолог за говор, универзитетски предавач и родител на мали деца, често ме прашуваат верзија на следново:
“Моето дете сè уште не зборува. Дали е тоа проблем? И дали е моја вина?”
Никогаш нема едноставен одговор „да“ или „не“, бидејќи секогаш се потребни повеќе информации. Но, до крајот на разговорот, скоро секогаш завршувам велејќи „вреди да се погледне“.
Пристапот „чекај и види“ за оние кои доцна зборуваат – оние кои се чини дека заостануваат зад говорната комуникација на нивните врсници – препорачан од претходните генерации се смени како што дознаваме повеќе за раното детство и како интервенцијата може да помогне.
Доцна зборуваат деца кои не зборуваат во вообичаеното време кога другите се надвор и брборат. Тие немаат дијагноза или „примарна причина“ како што се нарушување на спектарот на аутизам, интелектуална попреченост или губење на слухот.
Доцното зборување не е официјална дијагноза во Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања, така што клиничките ограничувања се разликуваат. Најчестата дефиниција е дека оние што доцна зборуваат немаат 50 зборови и/или не користат комбинации од два збора до двегодишна возраст. Други веруваат дека оваа дефиниција е несоодветна.
Истражувањата имаат тенденција да ја поделат оваа популација во две категории, оние деца кои имаат проблеми само со употребата на зборови (т.е. разбираат зборови) и оние кои имаат проблеми и со изразување и со разбирање.
Доцното зборување е прилично вообичаено, со 13-20% од двегодишните деца кои ги исполнуваат критериумите. Децата генерално се оценуваат за доцниот разговор помеѓу две и три години преку набљудување од патолог за говор и извештаи од родителите. Од родителите се бара да дадат детали за какви било нарушувања на говорот или јазикот во семејството, како нивното дете комуницира и листа за проверка на зборовите што ги разбира или зборува.
Овие информации потоа се споредуваат со голем примерок од деца, за да се види дали тие спаѓаат во „нормалниот опсег“ за бројот на зборови што ги знаат и користат.
Околу 50% од децата ќе ги „надминат“ јазичните тешкотии. Ова објаснува зошто препораката „чекај и види“ е популарна многу години. Но, има неколку проблеми со овој пристап.
Прво, оние што доцнат може да не ги достигнат целосно. Утврдено е дека „доцните цути“ имаат слаби резултати во мерките за јазик и описменување во подоцнежните години од основното образование и пошироко. Така, додека доцниот зборувач може да се подобри, тие може да се соочат со постојани, но можеби посуптилни тешкотии на подоцнежна возраст, кога јазичните вештини се клучни за академскиот успех и социјализацијата. Барањето ран третман може да го ублажи овој ризик.
Второ, доцното зборување може да има негативно влијание врз детето за време на неговите мали години. Детето кое има малку зборови може да изгледа фрустрирано, повлечено или агресивно. Ваквите однесувања се почести кај оние што доцнат зборуваат, веројатно затоа што немаат зборови за да ги изразат чувствата или желбите. Родителите може да чувствуваат дека учеството на нивните деца во семејниот живот и училиштето или дневната грижа е ограничено. Третманот може да му помогне на детето да ги достигне своите врсници и/или да најде алтернативни начини за комуникација, што може да го подобри учеството.
И на крај, но најважно, присуството на раните јазични потешкотии е значаен фактор на ризик за тековните јазични тешкотии, често дијагностицирани како развојни јазични нарушувања.
Ова нарушување се јавува кај најмалку еден од пет доцни говорници и може да има значителни доживотни влијанија врз секојдневното функционирање. Академските перформанси на училиште, самодовербата, менталното здравје и можностите за вработување се негативно поврзани со дијагнозата на развојно јазично нарушување.
Тешкиот дел е што не можеме точно да предвидиме кои доцни зборувачи ќе продолжат да развиваат типични јазични вештини, а на кои подоцна ќе им биде дијагностицирано развојно јазично нарушување.
Иако не постои единствен предиктор кој ни овозможува со сигурност да знаеме кои деца ќе се соочат со постојани јазични проблеми, потенцијалните фактори вклучуваат раѓање машки пол, семејна историја на јазични нарушувања, социоекономски статус, мала тежина при раѓање и големина на вокабулар (и зборување и разбирање). Нарушувања на говорот и јазичниот кластер во семејства со генетско наследство значаен фактор.
Нарушувањата во читањето, како што е дислексијата, често се поврзуваат со јазични тешкотии. Други фактори често спомнати од родителите, како што се историја на инфекции на увото или постарите браќа и сестри (кои би можеле да „зборуваат наместо нив“) не ја зголемуваат веројатноста за јазично нарушување.
Социоекономскиот статус и начинот на кој родителите комуницираат со своите деца се фактори на ризик пронајдени во истражувањето, но тие тешко се одвојуваат од меѓугенерациските влијанија на јазичните нарушувања. Родителите со јазични проблеми може да комуницираат или различно да комуницираат со своите деца и да пренесат зголемена веројатност за истите особини. Во повеќето случаи, нема сите деца во едно семејство да зборуваат доцна, така што околината може да биде еден дел од сложувалката. Родителите треба да се чувствуваат уверени дека не „предизвикале“ јазично доцнење со тоа што му зборувале премалку на своето дете.
Говорните патолозите сега имаат активен, но претпазлив став: интервенирајте наместо да гледате и да чекате.
Интервенцијата може да биде многу корисна, која се состои од обука за родителите.
Техниките може да вклучуваат:
Поважно е дека неодамнешниот систематски преглед ги испитуваше резултатите од 34 различни интервентни студии и откри дека 93% од нив пријавиле подобрувања во експресивниот речник за доцните разговори.
Така, кога ме прашуваат дали доцното зборување е проблем, нагласувам дека нема докази дека родителите се причина за тешкотиите на нивните деца и има достапна помош. Ако вашето дете не зборува толку многу како другите деца на иста возраст, вреди да се разгледа.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview