Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
лекторирани
by Molly Rosbach, Oregon State University
За адолесцентите кои може да се заглават во негативни мисловни спирали, повторното фокусирање на менталните слики е поефективно одвлекување на вниманието од вербалните мисли, покажа една неодамнешна студија од Државниот универзитет во Орегон.
Краткорочното одвраќање може да ја растури мисловната спирала, што прави простор за таа личност потоа да побара помош од терапевт, пријател или родител, вели авторката на студијата Хана Лоренс, доцент по психологија на Колеџот за либерални уметности на ОСУ.
„Кога ќе заглавиме размислувајќи за негативните работи што се случиле во минатото, тоа нè прави да се чувствуваме уште полошо, а тоа води до поголеми тешкотии да ги регулираме нашите емоции и да го регулираме нашето тело“, рече Лоренс. „Сакаме да ги поврземе луѓето со некои посеопфатни стратегии или вештини кои би можеле да не заглават од тие модели на размислување.
Лоренс ја води лабораторијата за преводни слики, депресија и самоубиство (TIDES) во OSU, истражувајќи ги факторите на ризик и развивајќи ефективни интервенции за депресија кај адолесцентите, вклучително и интервенции што може да се зголемат за да бидат достапни за пошироката популација.
„Овие негативни работи ќе ни се случат на сите нас, па знаејќи однапред кои алатки треба да ги спакуваме во нашата кутија со алатки што можеме да ги извадиме за да помогнеме во намалувањето на нашите емоционални реакции во моментот, доволно за да не извлечеме од тие јамки. , ќе ни помогне да се одлепиме“, рече таа.
Студијата, објавена во Журналот за афективни нарушувања, имаше за цел да утврди која форма на негативно размислување – било вербални мисли или мисли засновани на слики – предизвикува поголем пад на афектот или општото расположение на адолесцентните учесници; а исто така и која форма на размислување беше поефикасна да им го одвлече вниманието и да им помогне да се извлечат од тоа негативно расположение.
145-те учесници беа на возраст од 13 до 17 години и беа регрутирани од рурална област на Нова Англија каде Лоренс ја спроведе истражувачката студија. Групата беше претежно бела и 62% женски. Учесниците, исто така, пополнија прашалник за депресија, кој покажа дека околу 39% од групата искусиле клинички зголемени симптоми на депресија.
Истражувачите започнале со предизвикување негативно расположение кај тинејџерите, користејќи онлајн игра дизајнирана да создаде чувство на исклученост. (Откако учесниците ја завршија студијата, истражувачите им ја објаснија играта за да им помогнат да ги ублажат сите постојани повредени чувства.)
Учесниците потоа беа поделени во групи и поттикнати да преживеат, или во вербални мисли или ментални слики; или поттикнати да го одвлечат вниманието, исто така во вербални мисли или ментални слики. Во групата за премислување, на учесниците им беа дадени совети како „Замислете каква личност мислите дека треба да бидете“. Во групата што го одвлекува вниманието, предупредувањата како „Размислете за вашата листа на намирници“ требаше да ги одвлечат од нивното негативно влијание.
За да ги поттикнат вербалните мисли, истражувачите ги натераа учесниците да вежбаат да смислуваат реченици во главата кои опишуваат лимон користејќи специфични зборови. За да поттикнат ментална слика, тие ги натераа учесниците да вежбаат да замислуваат како изгледа лимонот во различни услови.
Истражувачите користеле неинвазивни сензори за снимање на електричната активност на срцето и одговорот на спроводливоста на кожата како начин за мерење на физиолошките одговори на различните инструкции. Тие, исто така, ги упатија учесниците да го оценат нивниот моментален емоционален ефект во четири различни точки во текот на студијата.
Иако немаше значајна разлика во одговорот на адолесцентите помеѓу двата типа на умирање – и вербалните мисли и менталната слика имаа сличен ефект врз нивното расположение – истражувачите открија дека менталната слика е значително поефикасна како одвраќање од вербалните мисли.
„Се чини дека користењето ментални слики ни помага да го подобриме нашиот афект, како и да го регулираме нашиот нервен систем“, рече Лоренс. „Фактот што немавме значителен резултат за преживување во слики наспроти вербална мисла, ни кажува дека навистина не е важно каква форма имаат тие негативни сознанија. Делот што изгледа навистина проблематичен е делот за заглавување – пребивањето и повторно на овие тажни или вознемирувачки работи што се случуваат“.
Истражувачите не знаат точно зошто менталните слики се толку ефективни, но тие претпоставуваат дека тоа е затоа што сликите се многу попотопливи и бараат повеќе напор, со што се создава посилен емоционален одговор и поголемо одвлекување на вниманието. Исто така, постојат некои докази дека замислувањето ментални слики го осветлува истиот дел од мозокот како и гледањето и доживувањето на тие работи во реалниот живот, рече Лоренс.
Во својата работа, Лоренс откри дека некои возрасни се чини дека преживуваат само во една форма, додека повеќето тинејџери пријавуваат дека преживуваат и во вербалните мисли и во менталните слики. Една од можностите е овие шеми на размислување да станат самозајакнувачки навики, рече таа, при што негативните слики или вербалните пораки стануваат се повеќе вкоренети со текот на времето.
„Затоа сакам да работам со тинејџери: ако можеме да ги прекинеме овие процеси рано во развојот, можеби ќе им помогнеме на овие тинејџери да станат полнолетни и да не се заглават во овие негативни шеми на размислување“, рече Лоренс. „Сите ние преживуваме. Прашање е колку долго го правиме тоа и кои вештини треба да ги прекинеме кога сакаме“.
Повеќе информации:
Хана Р. Лоренс и др. Уникатната улога на менталната слика во афективниот и физиолошки одговор на адолесцентите на размислување и одвлекување на вниманието, Весник за афективни нарушувања (2023). DOI: 10.1016/j.jad.2023.02.066
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview