Итни случаи:  

Повикај доктор

Дали соништата на децата можат да претскажат настани што ќе се случат скоро 40 години во иднината? Да, според резултатите од мојата последна студија објавена во списанието eClinicalMedicine. Поконкретно, покажа дека децата кои редовно доживуваат лоши соништа и кошмари на возраст од седум до 11 години, може да имаат речиси двојно поголема веројатност да развијат когнитивно оштетување (главната карактеристика на деменција) до моментот кога ќе наполнат 50 години. да биде до седум пати поголема веројатност да биде дијагностицирана со Паркинсонова болест до 50-тата година од животот.
Поради одредена позадина на овие зачудувачки наоди, во 2022 година открив дека средовечните и постарите возрасни лица кои често доживуваат лоши соништа и кошмари би можеле да имаат повеќе од двапати поголеми шанси да развијат деменција или Паркинсонова болест во иднина.
Со оглед на тоа што голем дел од луѓето кои доживуваат редовни кошмари како возрасни, исто така, пријавиле дека имале редовни кошмари кога биле деца, ова ме натера да се запрашам дали имањето многу лоши соништа во детството може да го предвиди развојот на деменција или Паркинсонова болест подоцна во животот.
За да дознаам, користев податоци од добро познатата британска студија за родилна група од 1958 година, која ги следи животите на сите деца родени во Англија, Шкотска и Велс во текот на неделата од 3 до 9 март 1958 година.
Кога децата биле на возраст од седум (1965) и 11 (1969 година), нивните мајки одговарале на низа прашања за нивното здравје, вклучително и дали доживеале лоши соништа во претходните три месеци (да/не).
Ги групирав 6.991 дете врз основа на тоа колку редовно доживувале лоши соништа на возраст од седум и 11 години: „никогаш“, „повремени“ или „упорни“. Потоа користев статистички софтвер за да утврдам дали децата со поредовни лоши соништа имаат поголема веројатност да развијат когнитивно оштетување или да им биде дијагностицирана Паркинсонова болест до моментот кога ќе наполнат 50 години (2008).
Резултатите беа јасни. Колку почесто децата доживувале лоши соништа, толку е поголема веројатноста да развијат когнитивно оштетување или да им биде дијагностицирана Паркинсонова болест.
Неверојатно, во споредба со децата кои никогаш не сонувале лоши соништа, оние кои сонувале постојани лоши соништа имале 76% поголеми шанси да развијат когнитивно оштетување и 640% поголема веројатност да развијат Паркинсонова болест. Оваа шема беше слична и за момчињата и за девојчињата.
Овие резултати сугерираат дека редовните лоши соништа и кошмари во детството може да го зголемат ризикот од развој на прогресивни мозочни заболувања како деменција или Паркинсонова болест подоцна во животот. Тие, исто така, ја зголемуваат интригантната можност дека намалувањето на зачестеноста на лошите соништа во раниот живот може да биде рана можност да се спречат двете состојби.
Ќе бидат потребни дополнителни студии за да се потврди дали лошите соништа и кошмарите навистина ги предизвикуваат овие состојби.
Фреквенцијата со која доживуваме кошмари како деца е во голема мера одредена од нашата генетика. И еден ген за кој е познато дека го зголемува ризикот од редовни кошмари (PTPRJ) е исто така поврзан со зголемен ризик од развој на Алцхајмерова болест во старост. Значи, можно е кошмарите и прогресивните мозочни заболувања да се предизвикани од заеднички сет на гени.
Моето претчувство е дека и двете теории би можеле да бидат вистинити. Односно, кошмарите и прогресивните мозочни заболувања се поврзани со заедничка генетика, како и преку кошмари кои директно предизвикуваат мозочни заболувања преку нарушување на елементите на спиењето што го обновуваат мозокот.
Иако овие наоди звучат алармантно, ставени во нивниот соодветен контекст, тие не би требало да бидат. Од околу 7.000 деца вклучени во мојата студија, само 268 (4%) имале постојани лоши соништа според нивните мајки. Меѓу овие деца, само 17 развиле когнитивно оштетување или Паркинсонова болест на возраст од 50 години (6%).
Значи, веројатно е дека огромното мнозинство на луѓе кои имаат постојани лоши соништа во детството нема да развијат рано почеток на деменција или Паркинсонова болест.
Сепак, ризикот од развој на прогресивни заболувања на мозокот значително се зголемува во староста. Свесноста дека лошите соништа во детството може да сигнализираат поголем ризик од деменција или Паркинсонова подоцна во животот сугерира дека може да има прозорец на можности за спроведување на едноставни стратегии за намалување на тие ризици. И за младите луѓе со чести вознемирувачки соништа кои продолжуваат со текот на времето, помошта за кошмари може да биде една таква стратегија.
Следниот чекор за моето истражување е да користам електроенцефалографија (техника за мерење на мозочните бранови) за да ги разгледам биолошките причини за лошите соништа и кошмарите кај децата.
На подолг рок, целта ќе биде да се искористи ова знаење за да се развијат нови третмани за сите луѓе вознемирени од лоши соништа и кошмари. Крајната цел е да се подобри квалитетот на нивниот сон и менталното здравје и да се намалат шансите за развој на деменција или Паркинсонова болест подоцна во животот.
Повеќе информации:
Абидеми И. Отаику, Вознемирувачки соништа во детството и ризик од когнитивно оштетување или Паркинсонова болест во зрелоста: национална колективна студија за раѓање, eClinicalMedicine (2023). DOI: 10.1016/j.eclinm.2023.101872
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview