Итни случаи:  

Повикај доктор

Повеќето адолесценти и млади луѓе доживеале малтретирање во некоја форма, при што околу една третина од нив доживеале сајбер-малтретирање, што придонесува за загриженоста за менталното здравје. Сајбер-малтретирањето вклучува електронска комуникација, како што се текстови, е-пошта, онлајн видеа и социјални медиуми, што станува сè попроблематично во последните неколку децении. Неколку причини вклучуваат анонимност што ја дозволува, фактот дека не се следи толку лесно и дека адолесцентите и младите имаат полесен пристап до уредите. Во една статија објавена во списанието Primary Care Clinical Office Practice, лекарите од Медицинскиот колеџ Шмит на Универзитетот Флорида Атлантик им препорачуваат на лекарите од примарната здравствена заштита да ги проверуваат адолесцентите и младите возрасни лица за несоодветна или злоупотреба на социјалните медиуми и сајбер малтретирање, користејќи алатки за скрининг развиени за употреба во здравствената заштита. поставување.
„Како лекари од примарната здравствена заштита, наша работа е да ги прегледаме и процениме работите што можат да им наштетат на нашите пациенти“, рече Џенифер Касерес, м-р, прв автор, виш вонреден декан за студентски прашања и прием и вонреден професор по медицина на колеџот Шмит на ФАУ. на медицината. „Меѓу овие одговорности вклучува скрининг за употреба на социјалните медиуми, малтретирање, сајбер-малтретирање, проблеми со менталното здравје, како и безброј други“.
Касерес и Алисон М. Холи, м.д., кореспондентен автор и доцент по семејна медицина на Медицинскиот колеџ Шмит на ФАУ, посочуваат дека само половина од давателите на здравствени услуги кои посетуваат педијатриски пациенти постојано вршат скрининг за малтретирање.
Тие велат дека ова е делумно затоа што нема многу алатки за скрининг специјално дизајнирани за поставки за здравствена заштита. Меѓу алатките за скрининг што тие ги препорачуваат што се достапни за давателите на здравствени услуги вклучуваат ревидиран прашалник за силеџии/жртва на Олвеус (R-OBVQ), скала за виктимизација на малтретирање во Калифорнија (CBVS), скала за малтретирање на деца адолесценти (CABS) и Центар за намалување на агресијата во Масачусетс. (MARC).
„Зачудувачки е тоа што само 23 отсто од учениците кои биле сајбер-малтретирани го пријавиле тоа на возрасен во нивното училиште, што покажува дека многу случаи не се пријавени. Ова е уште една клучна причина зошто треба да ги прегледаме пациентите, како и да ги едуцираме родителите“, рече Холи. . „Треба да се вклучи алатка за скрининг по избор на давателите на услуги во текот на работата на педијатриските посети за да се осигури дека скринингот е доследно направен и резултатите се адресираат навремено.
Меѓу достапните ресурси „Сајбер-малтретирање: Топ десет совети за давателите на здравствена заштита“, развиен од Истражувачкиот центар за сајбер малтретирање, кој е ко-режиран од Самер Хиндуџа, д-р, професор, Факултетот за криминологија и кривична правда FAU во рамките на Колеџот за социјална Работа и кривична правда и соработник на факултетот во Центарот Беркман Клајн на Универзитетот Харвард.
„Лекарите кои работат со деца и тинејџери мора да го земат предвид значајното емоционално и психолошко влијание што можат да го имаат мобилните уреди, платформите за социјални медиуми и средини за игри“, рече Хиндуџа. „Со оглед на тоа што младите беспрекорно се движат помеѓу нивните онлајн и офлајн искуства – навистина, веќе не постои јасна разлика – од суштинско значење е да се проценат здравствените ризици не само од домот, училиштето и заедницата, туку и од нивните електронски интеракции.
Касерес и Холи сугерираат дека за проверка на технологијата и користењето на социјалните мрежи, лекарите можат лесно да им ги постават на родителите или на самиот пациент следниве прашања: „Колку часови дневно се трошат на екрани од кој било вид?“ и “Дали има телевизор или друг уред со пристап до Интернет во спалната соба?” За проверка за сајбер-малтретирање или малтретирање од кој било вид, тие велат дека лекарите, исто така, можат да ги прашаат пациентите дали се чувствуваат безбедно на училиште, дома и на интернет, и дали некогаш доживеале малтретирање или сајбер-малтретирање или самите или некој што го познаваат.
„Покрај тоа, лекарите можат да прашаат за многуте симптоми кои би можеле да бидат предупредувачки знаци на сајбер-малтретирање, како што се нарушувања на спиењето, нарушувања на расположението, нарушувања во исхраната, самоубиствени мисли, однесувања на самоповредување, академски проблеми, замор и главоболки“, рече Касерес. „Лекарите можат да поминат обука за откривање на малтретирање и да се осигураат дека нивниот персонал е соодветно обучен.
Касерес и Холи поттикнуваат воспоставување контакти во заедницата со групи и организации како што се локални училишта, органи за спроведување на законот, советници за ментално здравје специјализирани за грижа за траума, групи за превенција од самоубиства, како и групи за поддршка на пациенти и семејства кои можат да обезбедат услуги за превенција, скрининг и жртви услуги за поддршка, кои исто така се клучни за помош на пациентите.
Дополнително, постерите во чекалната или собите за испити или броевите на линијата за помош може да помогнат да се едуцираат пациентите и нивните семејства како да се спречи и да се справи со сајбер-малтретирањето.
„Родителите, исто така, мора да ги научат своите деца за соодветно однесување на интернет, да поставуваат граници и да дадат јасни насоки со соодветни последици за кршење на правилата“, рече Холи.
Авторите предлагаат да се постават граници кои вклучуваат не објавување лични информации, не споделување информации за најавување како што се кориснички имиња и лозинки, не одговарање на несоодветни пораки, исклучување на технологијата доколку се примат вакви пораки и веднаш пријавување инцидент на возрасен.
„Сајбер-малтретирањето, сексторството, злоупотребата на дигиталните состаноци, дигиталното самоповредување и другите форми на виктимизација се случуваат во нетривијален степен меѓу младите, а започнувањето неосудувачки разговор меѓу нивните искуства на интернет ќе помогне за понатамошен позитивен развој и функционирање на адолесцентите“, рече Хиндуџа.
Повеќе информации:
Џенифер Касерес и сор., Опасности и замки на употребата на социјалните медиуми, Примарна нега: Клиники во канцеларијата пракса (2023). DOI: 10.1016/j.pop.2022.10.008
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview