Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Копенхаген
Секоја година 15 милиони бебиња се раѓаат предвреме. Еден милион од нив завршуваат со смрт. Во раниот живот на овие мали доенчиња, правилната исхрана е клучна. Тоа е од суштинско значење за опстанокот на доенчињата и за развојот на органите, вклучувајќи го и мозокот.
Најдобрата опција за исхрана за предвремено родено новороденче е мајчиното млеко. Го зајакнува имунолошкиот систем и му ги обезбедува на доенчето сите потребни хранливи материи. Меѓутоа, во многу случаи мајката на недоносено новороденче не може да произведе млеко веднаш по раѓањето. Подоцна, составот на мајчиното млеко е исто така несоодветен за да се обезбеди оптимален раст.
Затоа, потребни се додатоци. Во моментов, се користат производи од формула за доенчиња, но тие може да предизвикаат сериозни цревни проблеми кај предвремено роденото новороденче.
Сега, може да има нова алтернатива на маса. Истражувачите од Универзитетот во Копенхаген и 16 болници во Данска и Кина открија дека предвремено родените бебиња може да се надополнуваат со кравји колострум наместо производи за детска формула. Студиите на 350 доенчиња во Кина покажуваат дека кравјиот колострум може да ја намали употребата на формула за доенчиња веднаш по раѓањето, додека студиите на 232 дански доенчиња покажуваат дека може да го зајакне мајчиното млеко подоцна.
„Врз основа на двете студии, заклучуваме дека кравјиот колострум е ветувачки нов додаток на млеко за предвремено родени бебиња, но неопходна е претпазливост. Во болниците, доенчињата кои примале кравји колострум имале слични здравствени исходи како и доенчињата кои не примале додаток“, вели професорот. Пер Торп Сангилд од Одделот за ветеринарни и животински науки.
Покачени нивоа на амино киселини беа откриени во крвта на новороденчињата кои примиле кравји колострум. Амино киселините се основните градбени блокови на протеините, кои му се потребни на новороденчето за да развие ткива како што се мускулите и органите. Тие се неопходни, но премногу високи нивоа може да бидат токсични за телото.
„Студиите сугерираат дека кравјиот колострум е најкорисен во првите неколку недели по раѓањето на предвремено роденото бебе. Како можеме да го оптимизираме производот од кравји колострум за предвремено родени бебиња во овој критичен период е нешто што дополнително го истражуваме“, вели Пер Торп Сангилд.
Во рок од неколку дена, предвремено родените бебиња од нула на милијарди бактерии во нивните црева преминуваат. Ова е опасно ако истовремено не го развиваат својот имунолошки систем за да ги заштити од бактерии.
Овде од голема помош е првото млеко, колострумот. Истражувањата покажуваат дека колострумот е преполн со супстанции кои помагаат да се препознаат и да се борат против бактериите и вирусите.
„Колострумот содржи антитела, како што се имуноглобулините, кои помагаат да се претстават бактериите до имуните клетки за да можат да ги препознаат. Значи, факторите во колострумот можат да бидат од суштинско значење за борба против инфекциите“, вели Пер Торп Сангилд.
Предвремено родените бебиња се раѓаат со пониски нивоа на имуноглобулини во крвта бидејќи се раѓаат пред целиот имуноглобулин да биде пренесен од мајката во третиот триместар од бременоста. Во тоа време, заштитните слоеви во цревата исто така не се целосно развиени.
„Теоријата е дека факторите во колострумот успеваат да ја контролираат бактериската популација, така што цревата се заштитени од развој на воспаление. Ова не се однесува само на колострумот што доаѓа од мајката, туку и на колострумот што доаѓа од кравите кој содржи многу компоненти слични на човечкиот колострум. “, објаснува Пер Торп Сангилд.
Пер Торп Сангилд и неговите колеги работеа на двете нови студии пет години. Дури и пред да почнат да ги проучуваат предвремено родените бебиња, тие спроведоа над 50 студии на предвремено родени свињи во последните 20 години.
„Предвремено родените прасиња се многу зависни од примањето на вистинската количина и тип на млеко, затоа можеме да ги користиме овие животни за да покажеме како најдобро да се користи кравјиот колострум за доенчиња“, вели Пер Торп Сангилд.
Следниот чекор за истражувачите е да истражат како можат да ја модифицираат содржината на протеини во колострумот од млечните крави за да го направат уште подобар за помагање во развојот на предвремено родените доенчиња.
„Сонуваме да развиеме различни производи од колострум кои можат безбедно да се користат и да ги заштитат и предвремено родените бебиња и другите пациенти од сериозни инфекции и болести на цревата“, заклучува Питер Торп Сангилд.
Студиите „Говедски колострум за дополнување на првото хранење на многу недоносени доенчиња: рандомизирано контролирано испитување на PreColos“ и „Говедски колострум како засилувач на мајчиното млеко кај многу недоносени доенчиња – рандомизирано контролирано испитување (FortiColos)“ се појавија во списанието. Клиничка исхрана.
И во Данска и во Кина, предвремено родените бебиња во студиите добиле колку што е можно повеќе мајчино млеко од нивните мајки, покрај млекото од донаторот од други мајки (Данска) или формулата за доенчиња (Кина). Млечните диети беа дадени со или без дополнителен кравји колострум преку цевка за хранење.
И во Данска и во Кина, од родителите на предвремено родените бебиња беше побарано да учествуваат во студијата во рок од неколку дена по раѓањето. На доенчињата им била земена крв и измет пред и откако почнале да го дополнуваат мајчиното млеко со кравји колострум. Овие примероци потоа беа анализирани од истражувачите.
Колострумот од млечните крави дошол од крави во првиот ден по раѓањето на теле на кои прво им било дадено она што му е потребно од кравји колострум. Кравјиот колострум собран од многу крави и фарми бил стерилизиран и направен во сув прав пред да се користи за доенчињата.
Повеќе информации:
Ксудонг Јан и сор., Говедски колострум за дополнување на првото хранење на многу недоносени доенчиња: рандомизирано контролирано испитување PreColos, Клиничка исхрана (2023). DOI: 10.1016/j.clnu.2023.06.024

Agnethe May Ahnfeldt et al, Говедскиот колострум како засилувач на мајчиното млеко кај многу недоносени доенчиња – рандомизирано контролирано испитување (FortiColos), Клиничка исхрана (2023). DOI: 10.1016/j.clnu.2023.03.008.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview