Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Масачусетс Амхерст
Научник за исхрана од Универзитетот во Масачусетс, Амхерст, кој ја поминал својата кариера проучувајќи го мајчиното млеко, покажа како корисни микроби во цревата на доенчињата користат азот од мајчиното млеко за поддршка на исхраната и развојот на децата.
„Молекулите во мајчиното млеко не само што го хранат бебето туку го хранат и микробиомот на бебето“, вели Дејвид Села, вонреден професор по наука за храна и директор на Центарот за храна за здравје и благосостојба Фергус М. Клајдсдејл. „Ова го промени начинот на кој луѓето размислуваат за улогата на човечкото млеко во исхраната на доенчињата.
Микробите кои се хранат со мајчиното млеко играат клучна улога во растот на доенчето, од поттикнување на имунолошкиот и дигестивниот систем до помагање во развојот на мозокот. Меѓутоа, молекуларните основи на овие процеси не се добро разбрани.
Пред повеќе од една деценија, Села и неговиот тим забележале дека Bifidobacterium infantis, корисна бактерија која го колонизира цревата на доенчето, има способност да ја разградува уреата, молекула која цицачите ја излачуваат како отпад во урината.
„Има многу уреа во мајчиното млеко и бидејќи таа обично се излачува надвор од системот, а овој голем колонизатор има способност да ја разградува, мислевме дека е можно микробите да го користат овој отпаден производ како извор на азот во цревата на доенчето. “, вели Села.
Во трудот објавен во понеделникот, 27 март во списанието Gut Microbes, постар автор Села опишува како B. infantis користи уреа од мајчиното млеко за да го рециклира азот во цревниот микробиом на доенчето. Трудот ја поставува основата за примена на ова откритие за подобрување на здравјето на доенчињата низ целиот свет преку идентификување на молекуларните цели за подобрување на ефикасноста на метаболизмот на азот.
„Ова може да доведе до нутриционистички интервенции и дијагностички алатки за решавање на исхраната на доенчињата, не само во западниот свет, туку и во земјите во развој“, вели Села. „Ако имаме подобро разбирање за тоа како микробиомот придонесува за исхраната, имаме подобро разбирање за тоа како да обезбедиме храна не само за здравите доенчиња, туку и за доенчињата кои се предвремено родени или се повеќе предиспонирани за болести, болести и состојби кои се штетни за нивното здравје“.
По долгогодишно истражување, Села и неговиот тим во лабораторијата Села постигнаа разбирање за процесот од микробна страна, што беше „главна цел на проектот“.
За да ја тестираат својата хипотеза, истражувачите во лабораторијата Села, вклучително и водечкиот автор Xiaomeng You, дипломиран истражувачки асистент, покажаа дека бактеријата B. infantis, кога се храни со уреа, може да ја користи како извор на азот.
Тие потоа го следеа уреа азот со стабилен изотоп. „Се вградува во сите видови бактериски производи што ги создаваат бактериите, и тоа беше навистина проникливо“, вели Села. „Тоа ни дава најсилен доказ дека бактеријата користи уреа азот за својот основен метаболизам“.
Следниот чекор е да се испита процесот во човечкиот систем, „гледајќи го мајчиното млеко, растот и развојот на доенчињата и функцијата на микробиомот што се однесува на искористувањето на уреата“, вели Села. „Ако сакаме да имаме клиничка или нутритивна важност кај луѓето, мора да разбереме како тоа функционира кај бебињата“.
Села и неговиот тим се желни да се справат со тековните предизвици. „Има многу отворени прашања што ги создадовме од оваа студија и кои сме возбудени да ги следиме.
Повеќе информации:
Xiaomeng You et al, Bifidobacterium longum subsp. infantis користи уреа од човечко млеко за рециклирање на азот во цревниот микробиом на доенчињата, Gut Microbes (2023). DOI: 10.1080/19490976.2023.2192546
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview