Итни случаи:  

Повикај доктор

Многу стравови се развиваат во детството. А научната литература е сосема јасна: учењето да се плаши преку набљудување е вообичаено особено кај децата кои ги земаат своите родители како модели и учат да се плашат од стимул без да бидат директно изложени на аверзивна ситуација. На пример, детето може да се плаши од мачки затоа што видело како мајка му ја каснува мачка. Една нова студија на Универзитетот во Монтреал ги идентификува факторите кои го промовираат учењето со страв од набљудување кај децата.
Објавено во Журналот за експериментална детска психологија, студијата беше направена од Алексе Билодо-Хуле како дел од нејзиниот магистерски степен, под раководство на Мари-Франс Марин, вонреден професор на Катедрата за психијатрија и зависност во UdeM и истражувач во Центарот за Recherche de l’Institut universitaire en santé mentale de Montréal.
Резултатите од студијата откриваат дека приврзаноста и физиолошката усогласеност играат улога во учењето со страв од набљудување. Поточно, децата кои имаат помалку сигурна врска со приврзаноста и висока физиолошка усогласеност со нивниот родител имаат поголема веројатност да искусат страв како одговор на стимули на кои самите родители покажуваат страшни одговори.
Физиолошката усогласеност се однесува на синхронизација на физиолошки сигнали – чукање на срцето, потење, итн. – на две лица во блиска интеракција. Овој феномен често се забележува кај децата и нивните родители, како и кај романтичните парови.
За да ги добие овие резултати, истражувачкиот тим добил 84 парови од родители и деца да играат игра. Прво, родителите биле снимени додека биле изложени на протокол за заштита од страв, каде што појавата на една боја (сина) била поврзана со многу благ електричен удар, а друга боја (жолта) не.
Во следната фаза на учење со набљудување, децата го гледаа снимањето на оваа сесија, а потоа им беше направен ист тест како и нивните родители – природно без децата да добијат електричен удар кога се појави сината боја. Потењето е показател за страв, така што електродермалната активност (т.е. потење на кожата) беше забележана и кај родителите и кај децата, во текот на целиот експеримент.
Децата потоа пополнија прашалник, овозможувајќи да се процени нивната поврзаност со нивните родители. Како начин за мерење на физиолошката усогласеност помеѓу родителот и детето, тимот ги спореди графичките криви што се гледаат во електродермалната активност на родителот за време на условувањето со страв со оние на детето за време на фазата на набљудување на учење.
„Колку повеќе родителот и детето покажуваа синхронизирани физиолошки реакции, толку е поголем стравот кај детето кога ќе дојде редот да учествува во експериментот“, вели Билодо-Хул. „Но, ова се случи само кога односот на детето со набљудуваниот родител беше несигурен; инаку физиолошката усогласеност се чинеше дека не влијаеше на учењето на детето за стравот“.
Во овој поглед, Билодо-Хул додава дека во дијадите родител-дете, физиолошката усогласеност е од суштинско значење за модулирање на детските емоции. Согласноста може да варира во зависност од односот на приврзаноста и може да биде поврзана со различни развојни исходи кај децата во зависност од семејниот контекст.
На пример, во здрав семеен контекст, високата физиолошка усогласеност родител-дете е поврзана со подобри саморегулаторни способности кај децата, додека оваа поврзаност не мора да се најде во дисфункционалните семејства.
„Нашите резултати сугерираат дека детето кое е многу синхронизирано со неговиот или нејзиниот родител во контекст на несигурна врска со родителот може да има поголема веројатност да научи страв со набљудување на неговиот или нејзиниот родител“, рече Билодо-Хул.
Односот на приврзаност со родителите може да влијае и на стравот кај децата“, додаде таа. „Системите за откривање на приврзаност и закани се тесно поврзани. Кога децата се соочуваат со закана, нивниот систем за приврзаност се активира. Ова активирање ги тера да се доближат до својот негувател, кој им служи како заштитник и потоа ќе им помогне да го модулираат својот страв“.
Како резултат на тоа, децата кои имаат несигурен однос со своите родители имаат тенденција да имаат повисоки нивоа на физиолошки страв кога се соочуваат со стимули поврзани со закана.
Протоколот на Билодо-Хул досега беше тестиран на семејства без патологија. Но, таа и нејзиниот тим се исто така заинтересирани за учење на страв од набљудување со деца чии родители биле жртви на трауматски настан и можеби развиле анксиозност или посттрауматски симптоми.
„Децата кои имаат родител или родители кои живеат со едно од овие нарушувања се изложени на поголем ризик да развијат овој тип на патологија за возврат“, рече Билодо-Хул. „Но, останува да се види дали учењето со набљудување страв може да придонесе за развој на психопатологии поврзани со страв кај овие деца. Надолжната студија би можела да обезбеди увид во таквите психопатолиги. Сепак, треба да се има на ум дека учењето со страв е адаптивно механизам“.
„Физиолошката усогласеност родител-дете предвидува посилно учење на страв од набљудување кај децата со помалку безбеден однос со нивниот родител“, од Алекс Билодо-Хул и сор., објавено во февруари 2023 година во списанието за експериментална детска психологија.
Повеќе информации:
Алекс Билодо-Хул и соработниците, физиолошката усогласеност родител-дете предвидува посилно учење на страв од набљудување кај децата со помалку сигурна врска со нивниот родител, Журнал за експериментална детска психологија (2022). DOI: 10.1016/j.jecp.2022.105553
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview