Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Златина Костова, Разговорот
Траумата во детството е глобален здравствен проблем. Секоја година, до 1 милијарда деца ширум светот доживуваат некаква форма на емоционална, физичка или сексуална злоупотреба. Повеќе од две третини од децата пријавуваат барем еден трауматски настан на возраст од 16 години.
Без рана интервенција, овие искуства може длабоко да се инфилтрираат во главите на децата, кои може да ја регенерираат нивната оригинална траума со влегување во токсични врски кои ја повторуваат динамиката на родителска злоупотреба. Или тие може да се вклучат во високоризични однесувања, вклучувајќи небезбедни сексуални односи, деликвенција или злоупотреба на супстанции.
Траумата од детството може да доведе до чувство на вина, срам, анксиозност, депресија, па дури и до самоубиство. Нејзините ефекти често траат многу повеќе од детството и влијаат на физичкото и менталното здравје во зрелоста.
Јас сум клинички психолог и директор на обука во непрофитната организација „Лајфлајн за деца“, центар за детска траума во Медицинскиот факултет УМас Чан. Учествувам во проект кој ги третира украинските деца и семејствата погодени од војната од март 2022 година.
Проектот го спроведуваат германски истражувачи во соработка со повеќе организации. Преку оваа програма – наречена Когнитивна бихејвиорална терапија фокусирана на траума Украина – обезбедувам онлајн обука и консултантски повици до украинските терапевти кои лекуваат деца кои биле директно засегнати.
Ова искуство ми ја импресионираше големата важност на моќта да се интервенира директно за време на тековната траума и доволно рано во животот на една личност за да помогне да се залечат раните од сложените неволји.
За време на првите трагични месеци од војната, мојата работа беше да ги едуцирам терапевтите за оваа форма на третман за да можат да ги советуваат децата погодени од војната и нивните семејства.
Имајќи предвид дека тие сè уште беа изложени на постојана закана во Украина, од клучно значење беше да им се помогне на децата да направат разлика помеѓу вистинската опасност и она што беше само потсетник на нивната траума. Така, терапевтот би ги научил на вештини за релаксација за да управуваат со стресот од слушање сирени или евакуација на нова локација.
Нашиот тим од меѓународни тренери, исто така, се осврна на секундарната траума – во овој случај, трауматскиот стрес што го доживуваат давателите на грижа за ментално здравје.
Првичните резултати покажуваат дека повеќе од 130 лекари биле обучени за когнитивна бихејвиорална терапија фокусирана на траума. За возврат, тие собраа податоци од повеќе од 140 деца и старатели. Терапевтите го оценија нивното севкупно задоволство од обуката како високо.

Сеќавањата на трауматските настани можат да го вратат стравот, беспомошноста или гневот во моментот.
Иако настаните како војни, пандемии и насилство во училиштата се едни од најочигледните причини за траума, приближно три четвртини од пријавените случаи на злоупотреба на деца – како што е сексуалната злоупотреба – се извршени од членови на семејството или други луѓе кои се дел од жртвата. круг на доверба“.
Децата кои доживуваат сложена траума – без разлика дали е родителска злоупотреба или вкрстен оган – развиваат биологија која е многу различна од нивните нетрауматизирани врсници. Истражувањата покажуваат дека траумата остава траги не само на мозокот, туку и на другите делови од телото.
Хроничниот стрес води до континуирано активирање на системот за одговор на стресот, кој ги активира нервните врски вклучени во страв, анксиозност и импулсивни реакции.
Дури и во отсуство на реална закана, одговорот борба-лет-замрзнување – лоциран во амигдалата, или примитивниот, инстинктивен и ориентиран кон преживување дел од мозокот – останува постојано активиран. Нешто едноставно како промена на нечиј израз на лицето може да ги активира круговите на стравот.
Хроничниот одговор на стрес води до ослободување на хормоните кортизол и адреналин, кои потоа имаат надолни ефекти врз другите системи. Ова може да доведе до потиснување на имунолошкиот систем и мали промени во тоа како основната генетика на една личност реагира на нивната околина. Покрај тоа, другите мозочни региони кои се помалку важни за опстанок – како што се решавање проблеми, учење и меморирање – се помалку развиени кај децата кои доживеале траума.
Но, може да има друга, попозитивна реакција на стресот, која вклучува барање помош и поддршка од безбедни луѓе. Тоа е причината зошто присуството на возрасни поддржувачи, заедно со стекнување нови вештини за справување, може да го затапи влијанието на траумата. На крајот на краиштата, тампонирањето, а не страдањето, одредува како детето реагира на траума.
Децата се издржливи. Со соодветен третман и поддршка од старателите и професионалците, тие можат да заздрават и да напредуваат.
Когнитивната бихејвиорална терапија е ефикасна за многу состојби на менталното здравје. Тоа е форма на говорна терапија заснована на разбирањето дека психолошките проблеми доаѓаат од некорисни или неточни начини на размислување; овие мисли потоа влијаат на нашите емоции и однесувања.
Когнитивната бихејвиорална терапија фокусирана на траума се разликува на неколку начини. Прво, му помага на детето да препознае како траумата од минатото влијае на нивното гледиште за себе и за нивното однесување. На пример, една адолесцентка која била сексуално злоставувана може да биде поттикната од машки пријател кој физички се зближува со неа.
Терапијата користи и добро воспоставена техника наречена нарација на траума. Овде детето ги раскажува трауматските искуства што му се случиле. Може да се зборува, пишува или изрази во цртеж, песна или песна.
Со помош на терапевтот, детето ги идентификува искривените мисли кои негативно влијаат на нивните погледи за себе, за другите и за иднината: „Моја вина бев што бев сексуално злоставувана; не можам да верувам никому, ќе бидам скршен засекогаш“.

Војната остави милиони украински деца преплашени и неизвесни за својата иднина.
Потоа, терапевтот му помага на детето да ја смени својата перспектива и да ја вклучи траумата во својата животна приказна на начин кој повеќе не е поразителен, штетен и срамен.
Кога тоа ќе се случи, симптомите поврзани со траума како што се хипервнимателност, повторувачки мисли и избегнување значително се намалуваат. Наместо да се гледаат себеси како скршени, оштетени и непожелни, овие деца ја препознаваат нивната издржливост и сила.
Еден пример: 8-годишно момче кое видело како мајка му умира од рак, имало тешки кошмари. Помислата на болест или смрт го преплаши. Тој одбиваше да излезе надвор од својот дом, беше емотивно повлечен и не сакаше да се гледа со пријателите.
Но, откако добил когнитивна бихејвиорална терапија фокусирана на траума, тој можел да ги изрази своите емоции поради смртта на неговата мајка. Веќе не се плашеше ноќе и кошмарите му се намалија. Тој создаде нови пријателства.
Терапијата обично бара од осум до 25 сесии, во зависност од бројот на трауматски искуства и сложеноста на симптомите.
Но.
Еден од најмоќните моменти во третманот е кога детето – со поддршка од терапевтот – ја споделува приказната со старателот или со друг значаен возрасен во животот на детето. Овие сесии му даваат можност на старателот да го пофали детето и да ја признае силата што била потребна за да се создаде и сподели нивниот наратив.
Клиничките студии покажаа дека когнитивната бихејвиорална терапија фокусирана на траума работи за деца и млади возрасни од 3 до 21 година во сите географски, етнички, полови, религиозни и социоекономски поставки. Работи за украински тинејџер жртва од војна – или за малтретирано дете кое живее во предградие на САД.
Студиите за оваа форма на психотерапија постојано покажуваат дека пациентите имаат помалку анксиозност, депресија и посттрауматско стресно растројство од пациентите кои биле подложени на други форми на третман. Децата стануваат поотпорни и придобивките од терапијата траат подолго.
Когнитивната бихејвиорална терапија фокусирана на траума им помага на децата да ја променат својата приказна од скршена во херојска.
Како што ми кажа една 16-годишна девојка: „Оваа терапија целосно ми го промени животот на подобро. Сега се будам секој ден без да ми висат оваа тежина на срам и депресија. Конечно можам да го живеам мојот живот без да се чувствувам како да сум“ Ќе се расипат во секоја секунда“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview