Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Државниот универзитет во Охајо
Како мајките и татковците се гледаат едни со други како родители на нивните деца, игра клучна улога во тоа колку добро ќе се прилагодат нивните деца, сугерира една нова студија.
Истражувачите откриле дека, во примерок од парови со ниски приходи, децата имаат најдобри резултати кога и двајцата родители го гледаат нивниот однос со родителство како многу позитивен и најлош кога и двајцата родители ја гледаат нивната врска како лоша.
Како и да е, исходите на децата се разликуваа кога двојките гледаа дека нивниот однос со родителство е умерено добар, но мајките и татковците имаа различни ставови еден за друг како кородител, рече Сара Шоп-Саливан, водечки автор на студијата, професор по психологија во Охајо. Државниот универзитет и претседател на одборот на Советот за современи семејства.
„Најдобар исход за децата беше кога и двајцата родители гледаа дека нивниот однос со родителство е позитивен. Но, децата беа речиси исто толку добро приспособени кога квалитетот на врската беше умерен, а мајките беа помалку позитивни за заедничкото родителство во однос на татковците“, Шоп-Саливан. кажа.
Сепак, резултатите на децата страдаа кога татковците беа помалку позитивни за заедничкото родителство, покажа студијата.
Студијата беше објавена на интернет неодамна во списанието Child Development.
Претходните студии покажаа дека родителите со подобри односи со родителите се поефикасни бидејќи родителите и нивните деца се подобро приспособени – на пример, тие имаат помалку проблеми во однесувањето и подобри социјални односи со другите. Но, поголемиот дел од претходните истражувања беа направени во бели семејства од средната класа и се потпираа исклучиво на перспективите на мајките за односот со родители.
Учесниците во оваа нова студија беа 2.915 парови со ниски приходи во седум американски држави кои учествуваа во програмата Поддршка на здрави бракови. Сите парови имаа дете под 5 години.
Учесниците беа прашани за нивниот кородителски однос со нивниот партнер – со други зборови, како се поврзуваат меѓу себе како родители.
„Кородителите со висококвалитетни врски обезбедуваат емоционална поддршка еден на друг и ги поддржуваат едни со други одлуки за родителство“, рече Шоп-Саливан.
Осумнаесет месеци откако паровите известија за нивната кородителска врска, од нив беше побарано да пријават за социјалната компетентност и прилагодувањето на однесувањето на нивното дете.
Врз основа на извештаите од мајките и татковците за нивната кородителска врска, истражувачите идентификуваа четири групи за сородителство. Најголеми – 43% од примерокот – беа родителите кои и двајцата ја гледаа нивната кородителска врска како многу позитивна.
Следната најголема група (32%) беа родители кои и двајцата ја гледаа нивната врска како умерено позитивна, но мајките беа помалку позитивни за заедничкото родителство на татковците.
„Нивните деца беа речиси подеднакво добро прилагодени како и родителите кои и двајцата беа позитивни во однос на нивниот сородителски однос“, рече Шоп-Саливан.
Фактот дека овие две групи го сочинуваа мнозинството од примерокот беше значаен наод, рече Шоп-Саливан.
„Двојките со ниски примања често се соочуваат со различни предизвици што може да го отежнат родителството отколку што е за паровите од средната класа, па затоа е охрабрувачки што три четвртини од нив имаа кородителски односи што доведоа до добри резултати за нивните деца. ” таа рече.
Следната најголема група (16%) беа оние кои пријавија умерено квалитетен однос на сородителство, но татковците беа помалку позитивни од мајките. Четвртата група (9%) ја сочинувале парови кои пријавиле неквалитетни кородителски односи, при што мајките биле особено критични кон татковците.
Овие две групи имаа деца кои беа помалку добро приспособени од децата во другите групи.
Едно прашање што го покренува студијата е зошто децата се помалку добро приспособени кога татковците се помалку позитивни од мајките за нивниот однос со родителство.
Податоците од студијата не можат да одговорат на тоа дефинитивно, рече Шоп-Саливан. Но, студијата покажа дека психолошки потресените татковци се со поголема веројатност да бидат во групата „татковци помалку позитивни“ отколку во другите групи.
Вознемирените татковци може да ги поттикнат мајките да ги оддалечат од родителските должности, што може да ги наведе татковците да развијат дополнителни психолошки проблеми и да бидат помалку среќни за нивната кородителска улога.
„Тоа може да доведе до поголем конфликт меѓу родителите, повеќе несогласувања за одлуките за родителство и помалку позитивен ангажман меѓу татковците и нивните деца“, рече Шоп-Саливан.
„Сето тоа може да игра улога во послабото прилагодување на нивните деца.
Кога мајките се помалку позитивни од татковците, тоа може да укаже дека мајките чувствуваат дека татковците не придонесуваат доволно во родителството, рече таа. Со оглед на тоа што е вообичаено мајките да се чувствуваат така, тоа може да не доведе до толку многу конфликти меѓу родителите како кога татковците се помалку позитивни, поради што децата се релативно добро приспособени.
Севкупно, резултатите сугерираат дека практичарите кои работат со родители можеби ќе сакаат да обрнат посебно внимание кога татковците се помалку позитивни од мајките во однос на нивниот сородителски однос, рече таа.
Повеќе информации:
Сара Ј. Шоп-Саливан и сор. DOI: 10.1111/cdev.13904
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview