Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Медицинскиот центар Cedars-Sinai
Детските истражувачи на Cedars-Sinai Guerin го унапредија нашето разбирање за улогата што ја играат крвните тромбоцити во болеста Кавасаки, сериозна болест која првенствено ги погодува децата помлади од 5 години и предизвикува отекување на нивните крвни садови.
Наодите, објавени во JCI Insight, може да го водат развојот на нов третман за приближно 20% од децата со Кавасаки болест на кои не им помага сегашната стандардна терапија. Тие исто така сугерираат нов биолошки маркер што лекарите можат да го користат за да ја измерат тежината на болеста.
Без навремено лекување, болеста Кавасаки може да го оштети срцето и неговите артерии, предизвикувајќи абнормалности на коронарните артерии како што се дилатација и аневризми.
„Сега имаме подобро разбирање за тоа како оваа болест ги напаѓа крвните садови, што можеме да ги искористиме за да развиеме нови терапии“, рече д-р Моше Ардити, извршен потпретседател на Одделот за педијатрија за истражување, дел од Guerin Children, и соодветен автор на студијата.
Веќе беше познато дека децата со Кавасаки болест обично развиваат зголемен број на тромбоцити неколку недели по нивните први симптоми. Но, досега не беше јасно дали – и како – тромбоцитите може да придонесат за кардиоваскуларно оштетување.
Иако е ретка, болеста Кавасаки е водечка причина за стекната срцева болест кај децата и возрасните во САД. Болеста првпат беше опишана во Јапонија од педијатарот Томисаку Кавасаки во 1967 година.
Првиот симптом на болеста Кавасаки е обично ненадејна треска која трае неколку дена. Болеста може да предизвика и осип, оток на рацете и стапалата, црвени очи, отечени лимфни јазли и други симптоми. Научниците претпоставуваат дека болеста Кавасаки е предизвикана од вирусна инфекција, но нејзината точна причина сè уште не е позната.
Стандардниот режим на третман за болеста Кавасаки е почетна рунда на интравенски имуноглобулин (IVIG), кој треба да го зајакне имунолошкиот систем на телото, и високи до умерени дози на аспирин за справување со акутно воспаление, проследено со ниски дози на аспирин за ефект против тромбоцити и згрутчување на крвта.
Во претходните студии, научниците како Ардити и колегите објавија дека група протеини вклучени во воспалителниот одговор на телото наречена интерлеукин-1 може да придонесе за оштетување на срцето и крвните садови на децата со Кавасаки болест.
Ардити и неговите колеги објавија дека две воспалителни молекули, IL-1α и IL-1β, кои сигнализираат преку рецепторот на интерлеукин-1, предизвикуваат оштетување на срцето и формирање на аневризма кај лабораториски глувци со болест слична на Кавасаки. Тие, исто така, открија дека третманите кои делуваат против молекулите на IL-1 или против рецепторот на интерлеукин-1 може да го спречат формирањето на коронарна артериска лезија. Нивната работа доведе до клинички испитувања кои вклучуваат третман наречен анакинра, кој ја потиснува и блокира функцијата на рецепторот на интерлеукин-1.
Во нивната последна студија, истражувачите ги опишуваат интеракциите помеѓу тромбоцитите и моноцитите, кои се еден вид бели крвни зрнца. Трите класи на клетки кои циркулираат во крвта се бели крвни зрнца, црвени крвни зрнца и тромбоцити.
За да стигнат до овие наоди, Ардити и колегите анализирале примероци од крв од деца со Кавасаки болест и откриле дека гените кои се вклучени во активирањето на тромбоцитите се преекспресирани почесто за време на интензивните фази на болеста.
Истражувачите, исто така, проучувале лабораториски глувци со воспалени крвни садови слични на Кавасаки и забележале зголемен број на тромбоцити. Покрај тоа, тие забележале формирање на моноцитно-тромбоцитни агрегати (MPAs), кои се јавуваат кога тромбоцитите се врзуваат за моноцитите. Познато е дека тромбоцитите и МПА го зголемуваат производството на интерлеукин-1.
„Веројатно MPA го засилуваат производството на IL-1β и на тој начин го стимулираат воспалението што предизвикува васкуларно оштетување“, рече д-р Магали Новал Ривас, вонреден директор на Истражувачкиот центар за инфективни и имунолошки болести и доцент по педијатрија и биомедицински науки на Седарс-Синај, и друг виш автор на студијата.
Истражувачите забележале дека лабораториските глувци со болест слична на Кавасаки и поголем број MPA, исто така, имале зголемени формации на IL-1β и имале поголема веројатност да имаат васкуларни лезии. Кога истражувачите користеле одредени лекови за да ги осиромашат тромбоцитите кај глувците, што доведе до помало формирање на МПА, сериозноста на воспалението и лезиите на крвните садови се намалија.
„Овие наоди ја поддржуваат стратегијата што вклучува терапија за блокирање на формирањето на МПА, особено кај деца чии тела не реагираат на IVIG, и на крајот ја нагласуваат важноста на анти-IL-1 терапии кај пациентите со болеста Кавасаки“, рече Ардити, кој исто така е и претседавач на еснафот GUESS?/Fashion Industries во Community Child Health и Immunolojisina Research at Infectious Disedarise. „МПА, исто така, може да послужат како потенцијален маркер за сериозноста на болеста што може да помогне во прилагодувањето на интензитетот на третманите“.
Други истражувачи на Седарс-Синај вклучени во студијата вклучуваат Јанго Ли, д-р; д-р Нобујуки Носака, д-р; Масанори Абе, д-р, д-р; Дејзи Мартинон; Малколм Лејн; Деби Мореира; Шуанг Чен, д-р, д-р; и Ребека А. Порит, д-р.
„Оваа студија и другите од Ардити и колегите ја поставуваат основата за значително различен пејзаж за третман на децата со Кавасаки болест“, рече Офир Клајн, д-р, д-р, извршен директор на Седарс-Синај Герин Детска и на Дејвид и Мередит Каплан Дистингирани стол за детско здравје.
Ардити и неговите колеги продолжуваат да ги проучуваат процесите вклучени во развојот на кардиоваскуларни лезии кај болеста Кавасаки и потенцијалните начини за блокирање на MPA и IL-1 патишта.
Повеќе информации:
Begüm Kocatürk et al, Тромбоцитите го влошуваат кардиоваскуларното воспаление кај глувчешки модел на васкулитис на болеста Кавасаки, JCI Insight (2023). DOI: 10.1172/jci.insight.169855
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview