Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од страна на Друштвото за истражување во развојот на детето
Виктимизацијата на врсниците и депресивните симптоми, како одраз на социјалните и емоционалните ранливости, имаат тенденција да го достигнат својот врв во раната до средината на адолесценцијата. Пријателите играат важна улога во заштитата на адолесцентите од виктимизација и депресивни симптоми. Сепак, не е јасно дали имањето пријатели е секогаш корисно, особено кога и овие пријатели имаат ранливост.
Една нова студија објавена во Детскиот развој анализира дали имањето ранливи пријатели им помага или ги повредува жртвите и депресивните (т.е. ранливите) адолесценти и дали тоа зависи од нормите за поддршка во училницата. Студијата беше спроведена од истражувачи од Универзитетот во Гронинген во Холандија, Универзитетот во Турку во Финска, Универзитетот Линкопинг во Шведска и Нормалниот универзитет во Пекинг во Кина.
Друштвото за истражување во развојот на децата (SRCD) имаше можност да разговара со авторите Ксина Чин (Пекинг Нормален универзитет и Универзитетот во Гронинген) и Пинг Рен (Пекинг Нормален универзитет) за ова истражување.
Кога ги читавме студиите за улогата на пријателите во развојот на адолесцентите, на почетокот бевме малку збунети. Повеќето претходни студии покажаа дека пријателите се корисни за адолесцентите, но некои студии покажаа дека виктимизираните пријатели ќе ја зголемат виктимизацијата или депресивните пријатели ќе ги зголемат нивните депресивни симптоми. Најдовме други докази: на пример, виктимизираните адолесценти имале пониски депресивни симптоми кога имале пријатели жртви, но имале повисоки симптоми на депресија кога немале виктимизирани пријатели. Овие неубедливи студии не направија љубопитни за улогата на ранливите пријатели врз ранливоста на адолесцентите.
Направивме две спротивставени хипотези за улогата на ранливите пријатели врз ранливоста на адолесцентите: хипотезата за подобрување на ранливоста наспроти хипотезата за заедничка мака. Хипотезата за зголемување на ранливоста вели дека имањето ранливи пријатели може да го влоши развојот на ранливоста на адолесцентите со текот на времето: ако жртвите адолесценти се спријателуваат со врсниците жртви, тие може да се зголемат во виктимизација и депресивни симптоми со текот на времето, а ако депресивните адолесценти се спријателуваат со депресивни врсници, тие може да ја зголемат виктимизацијата. и симптоми на депресија со текот на времето. Напротив, хипотезата за заедничка мака вели дека пријателството со ранливи врсници може да им користи на ранливите адолесценти со намалување на виктимизацијата и депресивните симптоми со текот на времето.
Направивме и две спротивставени хипотези за улогата на нормите во училницата. Од една страна, претпоставивме дека нормите за поддршка во училницата ќе обезбедат тампон против пролиферацијата на депресивните симптоми и виктимизацијата или ќе ја зајакнат корисната улога на ранливите пријатели, а од друга страна, претпоставивме дека нормите за поддршка во училницата ќе ја преувеличат пролиферацијата на депресивните симптоми и виктимизација или намалување на корисната улога на ранливите пријатели.
Кога зборуваме за „ранливите“ адолесценти и општо за пријателите во оваа студија, се осврнуваме на процесите што може да се појават и кај депресивните и кај виктимизираните адолесценти и кај нивните пријатели.
Прво, истражувачкото прашање [за] дали имањето ранливи пријатели помага или повредува на ранливите (т.е. депресивни или виктимизирани) млади е доста комплицирано, што може да се подели на четири специфични состојби, како што дискутиравме во хипотезите.
Второ, може да има и методолошка причина за ова. На пример, претходното истражување на оваа тема користело традиционални техники на регресија, кои не успеваат да ги откријат меѓузависните односи на социјалните односи и да ги контролираат општите мрежни тенденции. Користивме мултиплекс анализа на социјалната мрежа за да ги вклучиме депресивните чувства и виктимизацијата на себеси и на своите пријатели истовремено.
Ја зголемивме сложеноста дополнително со испитување на улогата на нормите во училницата. Нашето истражување беше инспирирано од истражувањето за улогата на нормите во училницата врз односите и емоциите на адолесцентите, особено од истражувањето за „парадоксот на здрав контекст“.
Овој резултат може да се сфати и како што ранливите пријатели може да ја повредат социјалната положба на ранливите адолесценти (т.е. да го зголемат ризикот за виктимизација), но во исто време може да помогнат во емоционалниот развој на ранливите адолесценти (т.е. заштита од депресивни симптоми).
Нашите наоди се важни за социјалните интервенции кои се однесуваат на училишното малтретирање и депресијата. Прво, групирањето на ранливите поединци и охрабрувањето да ги споделат своите искуства за малтретирање и депресивни мисли може да им помогне на ранливите студенти и нивните пријатели да ја ублажат нивната неволја. Но, за овие ранливи групи, наставниците треба да бидат свесни и да ја препознаат својата општествена положба во училницата и потоа да бидат поактивни за да ги заштитат од тоа да бидат цел на малтретирање.
Второ, за социјалните интервенции во кинеските средни училишта, можеби е потребен и пристапот во целата училница за подобрување на околината во училницата и насочениот пристап кој се фокусира на најранливите ученици. Доколку интервенциите успеат да ги намалат депресивните симптоми на овие адолесценти, тие може да станат поотворени за поврзување со другите соученици и да имаат корист од опкружувањето за поддршка околу нив. Во исто време, во таквите училници треба да се бори против виктимизацијата поврзана со норми: не секој ученик можеби ќе може да се усогласи со високо просоцијалните норми, а интервенциите можеби ќе треба да ги направат соучениците потолерантни кон таквите ученици.
Имаме неколку ограничувања во оваа студија. Прво, номинациите за пријателство на адолесцентите беа ограничени на пет пријатели, што може да не успее да го опфати целиот опсег на пријателства во училницата.
Второ, се фокусиравме на најдобрите процеси на пријателство во училниците, кои можеби нема да доловат целосни социјални мрежи во адолесценцијата.
Трето, иако анализата на социјалната мрежа нуди предност за раздвојување на селекцијата и ефектите на влијание, таа не може да се справи со континуираните променливи, а конвертирањето на континуираните променливи во категорични променливи може да доведе до губење на некои информации.
Четврто, нормите за поддршка во училницата беа засновани на континуирана мерка, а нашата категоризација можеби изостави важни информации со тоа што ги групираше во високи, умерени и ниски норми за поддршка.
Петто, го вклучивме полот како контролна променлива, но не испитавме дали процесите на селекција и влијание се разликуваат кај момчињата и девојчињата. Исто така, не испитавме дали овие процеси се разликуваат за меѓуродовите и истородовите пријателства. Покрај тоа, оваа студија се фокусираше само на интеракциите помеѓу адолесцентите и пријателите кои ја доживуваат истата ранливост.
Последно, потребна е претпазливост при толкување на резултатите, со оглед на релативно малите бројки на ниво на училница.
Сметаме дека начин за идно истражување е да се испита влијанието на пријателите од различни контексти (на пример, пријатели во училницата, соученици или пријатели надвор од училиште), како и потенцијалните разлики во влијанието на пријателството во зависност од квалитетот на пријателствата. Заштитниот ефект на пријателството против депресија (поврзана со виктимизација) може да зависи од квалитетот на пријателството и стабилноста на пријателството.
Второ, уште еден интересен пат за понатамошно истражување е да се испита изборот на пријателство и да се влијае врз процесите меѓу меѓуродовите и истородовите мрежи.
Последно, интересно е за идните истражувања да се испита дали социјалната положба на учениците (на пр., перципираната популарност) би можела да работи како механизам со кој карактеристиките на пријателите (на пример, депресијата) влијаат на виктимизацијата на адолесцентите.
Имањето ранливи пријатели може да им помогне и да им наштети на ранливите адолесценти. Наодите претставуваат интересен парадокс – кога жртвите се пријатели со други жртви, тие се чувствуваат помалку депресивни, но се со поголема веројатност да бидат цел на континуирана виктимизација.
Повеќе информации:
Ксина Чин и други, Дали имањето ранливи пријатели им помага на ранливите млади? Ко-еволуцијата на пријателствата, виктимизацијата и депресивните симптоми во социјалните мрежи на кинеските адолесценти, Детски развој (2023). DOI: 10.1111/cdev.13945
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview