Итни случаи:  

Повикај доктор

Раните адолесценти кои се впуштаат во сајбер-малтретирање имаат поголема веројатност да станат жртви, според новото истражување на Универзитетот на Саншајн Коуст. Во една неодамнешна статија во списанието надгледувана од истражувачи од Институтот Томпсон на UniSC, водечкиот истражувач Лиа Милс рече дека студијата првично била зацртана да утврди дали има директни врски помеѓу сајбер-малтретирањето кај 12-годишниците и полот, социјалната поврзаност и импулсивноста.
Резултатите прикажаа сосема поинаква слика.
„Не најдовме значајна врска помеѓу сајбер-малтретирањето и социјалната поврзаност, импулсивноста или полот, но откривме дека ниската социјална поврзаност предвидува високи нивоа на импулсивност“, рече Милс.
„Исто така, откривме дека оние кои учествуваат во извршување на сајбер-малтретирање, исто така имаат поголема веројатност да бидат сајбер-жртви – и обратно.
Оваа група се изложени на особено висок ризик за депресија, анксиозност и помал ангажман во училиштето.
„Добрата вест е што нашиот примерок од 12-годишни деца изјави дека имаат многу ниски нивоа на искуство и вклученост во сајбер-малтретирањето“, рече Милс.
Милс рече дека корелацијата помеѓу ниската социјална поврзаност и високата импулсивност е исто така загрижувачка.
„Истражувањето исто така откри дека социјалната поврзаност може да помогне да се посредуваат некои од негативните исходи од вмешаноста во малтретирањето. на импулсивноста“, рече Милс.
„Индивидуите со висока импулсивност, исто така, се покажаа под зголемен ризик од самоубиствено однесување и однесување за преземање ризик.
Студијата е уште еден резултат од првата во светот надолжна студија за адолесцентен мозок на Институтот Томпсон – петгодишен истражувачки проект посветен на подобро разбирање на мозокот на младите луѓе.
Заменик-директорот на Институтот Томпсон, професор Даниел Херменс, рече дека надолжната студија има за цел да одговори на отрезнувачката реалност дека повеќе од половина од сите нарушувања на менталното здравје се присутни на возраст од 14 години.
„Ако сакаме да го решиме ова, навистина е императив да разбереме повеќе за тоа како менталното здравје на една млада личност е поврзано со развојот на мозокот во текот на неговата најклучна и динамична фаза од адолесценцијата“, рече професорот Херменс.
„Начинот на кој работиме, комуницираме, па дури и се дружиме се повеќе се појавува во онлајн средини. Сајбер-малтретирањето може да има доста драматично влијание врз младите луѓе во однос на нивното ментално здравје и благосостојба. Преку LABS, тимот развива поголемо разбирање за не само влијанието на сајбер-малтретирањето врз менталното здравје, но и зошто луѓето се впуштаат во таква активност“.
Милс рече дека планира понатамошни истражувања за истражување на социјалната поврзаност, самоубиството и сајбер-малтретирањето кај поголема група млади луѓе и физичките ефекти врз мозокот.
„Ова истражување ќе ја разгледа и мозочната активност на адолесцентите, за да види дали сајбер-малтретирањето и неговите корелации влијаат на активноста и развојот на мозокот кај адолесцентите“, рече Милс.
Работата е објавена во Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma.
Повеќе информации:
Лиа Милс и други, Социјална поврзаност и импулсивност како предвидувачи на однесувањето на сајбер-малтретирање во рана адолесценција, весник за агресија, малтретирање и траума (2023). DOI: 10.1080/10926771.2022.2164535
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview