Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Стивен Фонтенот, Универзитетот во Тексас во Далас
Тим предводен од истражувач за невроразвој на Универзитетот во Тексас во Далас откри некои од најубедливите докази досега дека родителите кои повеќе разговараат со своите доенчиња го подобруваат развојот на мозокот на нивните бебиња.
Истражувачите користеле МНР и аудио снимки за да покажат дека говорот на старателите е поврзан со развојот на мозокот на доенчињата на начини кои го подобруваат долгорочниот јазичен напредок. Д-р Меган Свонсон, доцент по психологија на Факултетот за бихејвиорални и мозочни науки, е кореспондентен автор на студијата, која беше објавена на интернет на 11 април и во јунското печатено издание на Развојната когнитивна невронаука.
„Овој труд е чекор кон разбирање зошто децата кои слушаат повеќе зборови имаат подобри јазични вештини и кој процес го олеснува тој механизам“, рече Свонсон. „Нашиот е еден од двата нови труда кои се првите што покажуваат врски помеѓу говорот на негувателите и како се развива белата маса на мозокот.
Белата материја во мозокот ја олеснува комуникацијата помеѓу различни региони на сивата материја, каде што се одвива обработката на информациите во мозокот.
Истражувањето опфати 52 доенчиња од Студијата за сликање на мозокот кај новороденчињата (IBIS), проект на Националниот институт за здравствен центар за извонредност за аутизам кој вклучува осум универзитети во САД и Канада и клинички локации во Сиетл, Филаделфија, Сент Луис, Минеаполис и Чапел Хил. , Северна Каролина. Снимките на домашниот јазик беа собрани кога децата имаа 9 месеци и повторно шест месеци подоцна, а МРИ беа направени на возраст од 3 месеци и 6 месеци и на возраст од 1 и 2 години.
„Овој тајминг на домашни снимки беше избран затоа што го надминува појавувањето на зборовите“, рече Свонсон. „Сакавме да ја доловиме и оваа предјазична временска рамка за џагор, како и точка по или блиску до појавата на зборувањето“.
Одамна е познато дека домашната средина на доенчето – особено квалитетот на говорот на старателите – директно влијае на усвојувањето на јазикот, но механизмите зад ова се нејасни. Тимот на Свансон сними неколку области од белата маса на мозокот, фокусирајќи се на развојот на невролошки патишта.
„Локираниот фасцикулус е тракт со влакна што секој на курсевите за невробиологија го учи е суштински за производство и разбирање на јазикот, но тоа откритие се заснова на мозоци на возрасни“, рече Свонсон. „Кај овие деца, разгледавме и други потенцијално значајни трактати со влакна, вклучувајќи го и нецинатниот фасцикулус, кој е поврзан со учењето и меморијата.
Истражувачите ги користеле сликите за да ја измерат фракционата анизотропија (ФА). Оваа метрика за слобода или ограничување на движењето на водата во мозокот се користи како прокси за напредокот на развојот на белата маса.
„Како што созрева патеката од влакна, движењето на водата станува поограничено, а структурата на мозокот станува покохерентна“, рече Свансон. „Бидејќи бебињата не се раѓаат со високо специјализиран мозок, може да се очекува дека мрежите кои поддржуваат дадена когнитивна вештина почнуваат повеќе дифузни, а потоа стануваат поспецијализирани“.
Тимот на Свансон откри дека доенчињата кои слушаат повеќе зборови имаат пониски вредности на ФА, што покажува дека структурата на нивната бела материја побавно се развива. Децата продолжија да имаат подобри лингвистички перформанси кога почнаа да зборуваат.
Резултатите од студијата се усогласуваат со други неодамнешни истражувања кои покажуваат дека побавното созревање на белата материја дава когнитивна предност.
„Како што созрева мозокот, тој станува помалку пластичен – мрежите се воспоставуваат. Но, од невробиолошка гледна точка, детството е за разлика од кое било друго време. . „Резултатите покажуваат јасна, впечатлива негативна поврзаност помеѓу ФА и детската вокализација“.
Шарња Говиндарај, ко-првиот автор на трудот, докторант по когниција и невронаука и член на Swanson’s Baby Brain Lab, на почетокот рече дека била изненадена од резултатите.
„Првично не знаевме како да ги протолкуваме овие негативни асоцијации кои изгледаа многу контраинтуитивни. Целиот концепт на невропластичност и апсорпција на ново знаење мораше да дојде на своето место“, рече таа. „Која способност ја разгледуваме, исто така, е многу важна, бидејќи нешто како визијата созрева многу порано од јазикот“.
Како родител на мало дете во двојазично домаќинство, Свонсон беше љубопитен за тоа како функционира оваа врска кај доенчињата кои се изложени на повеќе од еден јазик.
„Воспитувајќи двојазично дете, неверојатно е како не ја збунуваат јазиците и знае со кого може да користи кој јазик“, рече Свансон.
Свансон рече дека, исто така, стекнала подлабоко ниво на благодарност и благодарност за она што таа, како истражувач, бара од родителите во нејзините студии да го направат.
„Кога учесниците ќе се пријават, барам од нив да се посветат на една и пол година“, рече таа. „Поради посветеноста на сите родители во претходните студии, јас и другите имаме знаење што ни овозможува да комуницираме со нашите деца на начин што го поддржува нивниот развој.
Свонсон рече дека пораката однесете дома е дека родителите имаат моќ да им помогнат на своите деца да се развијат.
„Ова дело ги истакнува родителите како агенти за промена во животот на нивните деца, со потенцијал да имаат огромни заштитни ефекти“, рече Свансон. „Се надевам дека нашата работа ќе ги поттикне родителите со знаење и вештини да ги поддржат своите деца најдобро што можат.
Повеќе информации:
Катиана А. Естрада и сор., Јазичната изложеност за време на детството е негативно поврзана со микроструктурата на белата маса во лачниот фасцикулус, Развојна когнитивна невронаука (2023). DOI: 10.1016/j.dcn.2023.101240
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview