Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Медицинскиот факултет на Универзитетот Вашингтон
Според истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот Вашингтон во Сент Луис, опасните бактериски инфекции на крвотокот кај преемите може да потекнуваат од цревните микробиоми на доенчињата. Ваквите инфекции предизвикуваат значителна загриженост, бидејќи околу половина од доенчињата кои се екстремно недоносени или имаат многу мала родилна тежина доживуваат барем една епизода на инфекција опасна по живот по 72 часа од животот. Наодите се објавени на 3 мај во списанието Science Translational Medicine.
Предвремено родените бебиња се изложени на висок ризик од инфекции поради неразвиени органи, заедно со значителна антимикробна изложеност. До неодамна, буквално секое предвремено родено бебе беше третирано со антибиотици како превентивна мерка. Иако антибиотиците се наменети да ги таргетираат патогените кои предизвикуваат болести, овој третман, исто така, може да доведе до нарушување на цревниот микробиом на начин што може да дозволи вирулентни соеви на бактерии отпорни на антибиотици да се зголемат во број.
„Ова е ранлива популација“, рече постар автор Гаутам Дантас, д-р, професор Конан по лабораторија и геномска медицина и професор по патологија и имунологија. „Ова е исто така време кога составот на цревниот микробиом првпат се развива. Овие рани изложувања на бактерии го обликуваат цревниот микробиом на начини кои веројатно ќе останат со овие бебиња до крајот на нивниот живот. Ги проучувавме и цревните микробиоми на доенчињата родени на полнолетни и знаеме дека таквите бебиња немаат толку многу проблеми, но јасно е дека типот на бубачки што го колонизира цревата во првите неколку месеци до три години од животот ќе одреди како изгледа микробиомот подоцна. Нашата студија, исто така, сугерира дека раниот поглед на цревниот микробиом кај преемите може да ни овозможи да ги идентификуваме оние со висок ризик од опасни инфекции на крвотокот.
По раѓањето, микробиомот на бебето се развива со стекнување на микроби од околината и примарните старатели на доенчето. Таквите микроби помагаат во мноштво функции, вклучително и варење и апсорпција на хранливи материи. Дополнително, во поразновиден цревен микробиом, корисните микроби ги надминуваат микробите што предизвикуваат болест, а со тоа го штитат доенчето од болести. Во некои случаи, антибиотиците можат да убијат корисни микроби, давајќи им можност на поопасните и потенцијално отпорни на антибиотици соеви да се размножуваат и да предизвикаат болест.
Најчестите бактерии во инфекциите на крвотокот, исто така, најчесто го колонизираат цревата без првично да предизвикаат болест. Истражувачите, вклучително и првиот автор Дру Ј. Шварц, д-р, д-р, доцент по педијатрија и лекар за заразни болести, имаа за цел да тестираат дали таквите инфекции на крвотокот доаѓаат од внатрешноста на цревата или од надворешен пренос. Студијата опфати новороденчиња примени во одделенијата за неонатална интензивна нега (NICU) во детската болница Сент Луис, Детската болница во Медицинскиот центар на Универзитетот во Оклахома и Детската болница Нортон во Луисвил, Ки.
Истражувачите извршија секвенционирање на целиот геном на бактерискиот сој што предизвикува инфекција на крвотокот и користеа пресметковно профилирање за прецизно следење на идентичниот вид во изметот за да ги идентификуваат соевите на бактерии кои ги колонизирале цревата на доенчињата пред инфекцијата на крвотокот.
Во 58% од овие случаи, истражувачите откриле дека е вистинита хипотезата за потеклото на цревата: тие откриле скоро идентичен бактериски сој што предизвикува болест во цревата непосредно пред да се дијагностицира инфекција на крвотокот. Во околу 79% од случаите, тие го откриле видот што предизвикува болест во цревата откако била дијагностицирана инфекција на крвотокот.
Податоците, исто така, покажаа дека некои од видовите на бактерии кои предизвикуваат инфекции на крвотокот биле споделени меѓу доенчињата во NICU. Ова укажува дека дури и во контролирани средини, сè уште може да има микроби разменети меѓу доенчињата, споделени од болничкиот персонал или префрлени од површините на НИЦУ. Сепак, во однос на другите новороденчиња во NICU кои не доживеале инфекции на крвотокот, оние кои имале драматично повеќе од предизвикувачкиот вид во нивните црева во две недели пред инфекцијата на крвотокот.
Одиме напред, рече Дантас, одговорната употреба на антибиотици е клучна, што значи дека тие треба да се даваат само на доенчиња кои имаат потврдени бактериски инфекции. Студијата сугерира дека е можно да се развие алатка за проценка на ризикот за да им се помогне на лекарите да го квантифицираат ризикот од идни инфекции на крвотокот преку идентификување дали бактериите што предизвикуваат болест веќе го колонизирале цревата на доенчето и до кој степен, фокус на независната истражувачка лабораторија на Шварц во Универзитетот во Вашингтон. Тековните студии може да додадат дополнителни податоци за микробиомот со текот на времето за да покажат кои доенчиња примале антимикробни средства и какво било нивното влијание врз потенцијалните патогени кои демнат во цревниот микробиом. Ова потенцијално би можело да ги поттикне лекарите да вршат брзо секвенционирање на микробиомот за да ги одредат најдобрите стратегии за третман
„Од оваа студија, како и од минатите студии на нашата лабораторија, јасно е дека треба да бидеме подобри стјуарди за тоа како се даваат антимикробните средства“, рече Дантас. „Антимикробните средства се критични; ќе ни требаат за лекување на инфекции, но треба внимателно да измериме дали и кога да користиме антимикробни средства во специфични ситуации. Треба да се погрижиме кога тие антимикробни средства се даваат, да имаме многу добра причина. ”
Повеќе информации:
Дру Шварц и сор., Колонизацијата на патогенот на цревата и претходи на инфекцијата во крвотокот во единицата за интензивна нега на новороденчиња, Science Translational Medicine (2023). DOI: 10.1126/scitranslmed.adg5562. www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.adg5562
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview