Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Тејлор и Френсис
Д-р Жаклин Хардинг, директор на Tomorrow’s Child и експерт за раното детство на Универзитетот Мидлсекс, тврди дека мозокот на малото дете е инхерентно дизајниран да биде разигран и тоа е клучно за неговиот развој.
Во нејзината нова книга „Мозокот што сака да игра“, таа ја предизвикува традиционалната поделба помеѓу играта и учењето, нагласувајќи ја суштинската улога на играта во раното образование и холистичкиот развој на детето.
Со обновена визија за спојот на играта и учењето, книгата има за цел да придонесе во тековната дискусија за редефинирање на тоа како се грижиме, едуцираме и воспитуваме мали деца од раѓање до пет години.
Со помош на најновите истражувања во невронауката и развојот на детето, д-р Хардинг дискутира за тоа како мозокот на малото дете не само што копнее за игра, туку и напредува на тоа. Преку богати сетилни искуства и разиграно истражување, децата создаваат нови нервни патишта, поставувајќи цврста основа за идното учење и раст.
Илустрирајќи го извонредното влијание на извонредната игра врз мозокот на малото дете, таа објаснува: „Во овој момент, неговиот мозок исто така почнува да „скока“ и да свети од радост додека врските меѓу невроните прават импресивен напредок. Дали ова искуство се смета за учење? Апсолутно да.”
Д-р Хардинг потврдува дека овие нервни патишта водени од игра, воспоставени пред шестгодишна возраст, имаат длабоко и трајно влијание врз идните можности на детето. Отстранувањето од нивната вродена склоност за игра може да ги лиши од виталните искуства за учење и можностите за раст.
„Се чини дека телото и мозокот на малото дете се буквално дизајнирани да бидат разиграни, а тоа е клучно за неговиот развој“, вели таа. „Децата природно се навикнати да играат и секое одржливо отстапување од овој маестрален дизајн има своја цена.
Нејзината книга, исто така, го оспорува историското верување дека играта е обична рекреативна активност за децата, наместо тоа се залага за холистички пристап кој ја препознава играта како основен аспект на развојот на детето.
„Нема сомнеж, според сите најнови истражувања, дека мозокот сака да игра – и време е и како возрасни да се справиме со овој поим“, вели таа.
Во книгата се зборува и за предизвиците што ги носи пандемијата COVID-19 и нејзиното долгорочно влијание врз менталното здравје на децата. Д-р Хардинг препорачува дека играта и раната интервенција треба да имаат приоритет за поддршка на малите деца кои живееле низ такви времиња без преседан.
„Како што излегуваме од пандемија која значително влијаеше на целиот наш живот, не може да има подобро место за почеток отколку да размислиме како можеме да го преработиме наративот преку поддршка во раните години“, вели таа.
Д-р Хардинг, исто така, нагласува дека книгата не е исцрпна компилација на научни наоди, туку е практичен водич за возрасните кои сакаат подобро да ја разберат вредноста на играта во развојот на малите деца. Со демистифицирање на сложената терминологија и презентирање на студии на случај од реалниот живот, таа обезбедува ресурс што ги овластува поединците да ги интегрираат играта и учењето во нивните секојдневни интеракции со децата.
Книгата, исто така, содржи филмови за деца кои си играат со летање на ѕид, кои ги поддржуваат точките покренати во секое поглавје.
„Моето верување е дека поголемата свест за тоа како можеме да ги поддржуваме децата е од витално значење за „сите“ кои се грижат за малите деца“, вели таа.
Мозокот што сака да игра служи како достапен преглед на длабокото влијание на играта врз растот и развојот на мозокот кај децата. Оваа навремена и провоцирачка книга нуди мноштво знаења и практични сознанија кои ќе бидат од корист за практичарите, истражувачите, воспитувачите, родителите и секој што инвестирал во благосостојбата на децата.
Повеќе информации:
Жаклин Хардинг, Мозокот што сака да игра, (2023). DOI: 10.4324/9781003309758
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview