Итни случаи:  

Повикај доктор

Секоја година, илјадници бебиња во Германија се раѓаат многу недели премногу рано и често мора да се борат со месеци. Колку порано се раѓаат бебињата, толку е поголем ризикот од опасни по живот компликации. Инфекциите можат да доведат до сепса и се меѓу најчестите причини за смрт. „Во случај на многу предвремено родени бебиња, бактериска инфекција може да доведе до смрт за неколку часа“, вели лекарот од LMU, проф. Маркус Сперандио. Физиологот и поранешен педијатар и неонатолог ги истражува причините за оваа висока подложност на инфекција заедно со неговиот тим во биомедицинскиот центар на LMU во Минхен. Сега истражувачите покажаа дека имуностимулаторниот сигнален пат е потиснат во имунолошкиот систем во развој.
Наодите се објавени во списанието JCI Insight.
Сперандио веќе покажал во претходните студии дека кај фетусот и кај новороденчињата важните клетки на вродениот имунолошки систем – таканаречените неутрофили – не функционираат како кај возрасните. За разлика од ситуацијата кај возрасните, феталните и неонаталните неутрофили не успеваат доволно да се закачат на ѕидовите на крвните садови и да екстравазираат во воспаленото ткиво. Сепак, ова е неопходно за да се активира воспалителен одговор и на тој начин да се иницира имунолошка одбрана.
Сега истражувачите на LMU, кои работат во соработка со Детската и женската клиника на болницата во Универзитетот во Минхен, истражуваа кои механизми стојат зад оваа незрелост. Со помош на таканаречена транскриптомска анализа, тие ја споредија генската активност на неутрофилите во крвта од папочната врвца кај предвремено родени и долнородени бебиња со возрасни неутрофили. Во споредба со возрасните, има многу генска активност кај недоносените и доносените бебиња што се спротивставува на имунолошката одбрана. „Во овој случај, овие неутрофили делуваат како да се исклучени“, вели Сперандио.
Ова особено влијае на сигналите кои се пренесуваат преку сигналниот пат NF-κB, кој игра одлучувачка улога во имунолошкиот и воспалителниот одговор. Се состои од два можни патишта за сигнали: еден што промовира воспаление и оној што може да го потисне. Затоа, активноста на овие два патишта мора да биде фино избалансирана за правилно регулирање на имунолошкиот одговор.
„Нашите експерименти покажаа дека оваа рамнотежа е поместена кон антиинфламаторниот пат кај феталните и неонаталните неутрофили“, вели Сперандио. „Иако ова регулирање на функцијата на неутрофилите е јасно услов за нормален раст на фетусот во матката, тоа доведува до проблеми со имунолошката одбрана кај предвремено родените бебиња кои мора да се прилагодат „прерано“ на светот надвор од матката“.
Колку овие наоди ќе бидат отскочна даска за нови терапевтски пристапи во иднина, останува да се види. „Поради сложените процеси во растечкиот фетален и неонатален организам, можни се терапии прилагодени на созревањето, но во оваа фаза остануваат многу далеку“, вели Сперандио.
Повеќе информации:
Ina Rohwedder et al, A20 и неканонската патека NF-κB се клучни регулатори на регрутирањето на неутрофили за време на фетална онтогенеза, JCI Insight (2023). DOI: 10.1172/jci.insight.155968
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview