Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Дејвид Буено и Торенс, Разговор
Да се ​​биде уморен е чувство кое често го доживуваме. Кога правиме одредени активности — физички или ментални — во одреден временски период, па дури и откако ќе доживееме интензивни емоционални состојби, се чувствуваме уморни, можеби дури и исцрпени.
Заморот би можеле да го дефинираме како недостаток на сила после физичка, интелектуална или емоционална работа. Здодевноста, несреќата, разочарувањето, заморот, досадата или нервозата исто така може да не исцрпат.
Во секој случај, заморот има љубопитни ефекти врз нашето однесување, што резултира со поголеми тешкотии во одржувањето на самоконтролата.
Ова е многу забележливо кај децата, бидејќи кога се уморни, било по напорна активност или како резултат на досада или разочарување, тие имаат тенденција да се однесуваат на начини што нè нервираат. Тие имаат тенденција да се „недолично однесување“. Но, зошто е ова?
Да почнеме со разговор за тоа како функционира мозокот. Мозокот е орган на мислата каде се генерираат и управуваат сите наши однесувања. Секоја од нејзините различни области исполнува специфични задачи во рамките на целокупното функционирање на органот.
Контролата на однесувањето се ракува конкретно од област наречена префронтален кортекс. Се наоѓа во најпредниот дел од мозокот, веднаш зад челото, во најповршните слоеви на неврони – оттука и неговото име.
Префронталниот кортекс е одговорен за управување со сложени когнитивни задачи, кои се групирани под името на извршните функции. Тие работат како аеродромски контролни кули, правејќи го целиот воздушен сообраќај непречено на флексибилен, нестатички начин, за да може да се прилагоди на секоја ситуација што може да се појави: промена на атмосферските услови, доцнење на летот итн. Со други зборови, префронталниот кортекс ни помага да го контролираме нашето однесување.
Извршните функции вклучуваат способност за размислување и планирање, за донесување одлуки врз основа на расудување и за рационализирање и управување со нашата емоционална состојба.
Во оваа група е вклучена и работната меморија, која е збир на процеси кои ни овозможуваат да складираме и привремено да ракуваме со информации за извршување на сложени когнитивни задачи како што се разбирање јазик, читање, математички вештини, учење или расудување – а да не зборуваме за когнитивна флексибилност. , што е способност на мозокот да го прилагоди нашето однесување и размислување на променливи, нови и неочекувани концепти и ситуации или ментален капацитет да размислува за неколку концепти одеднаш.
Каква врска има сето ова со заморот и како тоа влијае на однесувањето на возрасните и децата? Тоа е прилично едноставно. Иако можеби сакаме да се пофалиме дека имаме многу голем мозок, реалноста е дека тој претставува само 2 или 3% од вкупната маса на нашето тело. А сепак троши не помалку од 20%-30% од метаболичката енергија – впечатлива диспропорција!
А од целиот мозок, делот што најмногу троши е токму префронталниот кортекс.
Кога сме уморни, нашиот метаболизам има тенденција да ја шири употребливата енергија, со што ја намалува енергијата достапна за префронталниот кортекс да ги извршува своите функции со максимална ефикасност.
Со други зборови, ни е потешко да размислуваме, планираме, одлучуваме, управуваме со емоциите и чуваме и ракуваме со информации бидејќи префронталниот кортекс има помалку гориво за функционирање. Ова исто така ги прави нашите мисли помалку флексибилни и поригидни. Како последица на тоа, ја губиме способноста да го контролираме сопственото однесување.
Затоа, кога сме уморни, имаме тенденција да кажуваме работи што не треба, за кои знаеме дека може да ги повредат луѓето за кои се грижиме. И тоа го правиме затоа што извршните функции – контролната кула на нашето однесување – работат помалку ефикасно.
И кај децата истото се случува. И покрај тоа што знаат дека има работи што не можат да ги прават или што не им дозволуваме (и за кои добро се свесни), кога се уморни, веројатноста да ги направат овие работи, да „не се однесуваат“ се зголемува.
Интересно, кога ни е здодевно, разочарано или сити, се случува нешто слично; иако причината е малку поинаква.
Излегува дека кога сме демотивирани, мозокот добива и помалку енергија, што значи дека префронталниот кортекс не може да функционира со полн капацитет. Или, обратно кажано, мотивацијата го зголемува протокот на крв во мозокот, а со тоа и достапната енергија, што генерално ја подобрува функционалноста на извршните функции.
Затоа, кога сме мотивирани, обично подобро размислуваме, планираме и одлучуваме и можеме многу подобро да управуваме со нашите емоции. Иако не треба да претераме. Прекумерната мотивација, исто така, може да го хипер-енергира мозокот, намалувајќи ја ефикасноста на неговото функционирање, како што покажа една неодамнешна студија.
И љубопитен и последен факт: има добра страна да се биде уморен. Откако ќе извршиме напорна активност, имаме тенденција да бидеме покреативни, бидејќи кога самоконтролата не успее, идеите се појавуваат без филтри – или со помалку свесни.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview