Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Elsevier
Се смета дека зголемувањето на дебелината во земјите со пониски среден приход (LMIC) е во голема мера под влијание на транзицијата на животниот стил од традиционалните диети кон нездрави западни обрасци на исхрана кои го следат економскиот развој. Оваа студија во Journal of Nutrition Education and Behavior собра податоци за однесувањето во исхраната и физичката активност од семејства во две социо-економски различни заедници во Најроби, Кенија. Истражувачите откриле дека зголемувањето на просперитетот е поврзано со нездравите начини на исхрана кај кениските предадолесценти.
„Навиките во исхраната на луѓето во Кенија се менуваат од традиционалната основна храна кон рафинирани житарки, особено во урбаните средини“, вели водечкиот автор Нура Канерва, д-р, Одделот за храна и исхрана, Универзитетот во Хелсинки, Хелсинки, Финска. „Знаците на транзиција на животниот стил може да се видат и во физичката активност каде што децата од руралните средини биле поактивни и значително помалку се занимавале со играње игри на екранот.
Оваа длабинска студија собра социодемографски податоци од 149 домаќинства користејќи прашалници кои прашуваа за нивото на образование, условите за живеење во домаќинството и сопственоста на имотот во куќата. Висината и тежината на предадолесцентите беа измерени и информациите за нивната исхрана беа собрани со помош на седумдневен прашалник за фреквенција на храна со храна специфична за културата, како и локално достапна пакувана храна како пица, тестенини, палачинки итн. Учесниците во студијата исто така носеа акцелерометри за измери физичка активност.
Од податоците произлегоа три шеми на исхрана: грицки, брза храна и месо; млечни и растителни протеини; и зеленчук и рафинирани житарки. Потрошувачката на храна која често се смета за нездрава, како што се грицките и брзата храна, била почеста кај предадолесцентите чии семејства биле побогати.
Најголемата разлика е забележана кај газираните пијалоци и сокови (вклучувајќи ги и засладените и незасладените), кои се консумираат осум пати почесто кај предадолесцентите со највисок индекс на богатство во споредба со најнискиот. Умерената до енергична физичка активност не била поврзана со никаков режим на исхрана.
„Врз основа на нашето набљудување, навиките во исхраната на предадолесцентите кои живеат во урбаната средина на Најроби, Кенија – која беше надградена на LMIC пред помалку од 10 години – сè уште не личат на земјите со висок приход во кои преадолесцентите од помалку богатите семејства би имале понездрава исхрана во споредба со предадолесцентите од побогатите семејства“, објаснува д-р Канерва. „Бидејќи LMIC сè уште се во рана фаза од транзицијата на нивниот начин на живот, проширувањето на дебелината до епидемиски размери може да се спречи ако се знаат правилните активности и се преземат набргу“.
Истражувачите сугерираат дека интервенциите кои промовираат здрав начин на живот може да се спроведат со помош на советници од врсници и здравствени едукатори лаици познати како волонтери за здравјето на заедницата (CHV). Во Кенија, природната социјална мрежа на CHV е автохтона за заедницата и нуди културно релевантна и ефикасна социјална поддршка.
CHV припаѓаат на здравствените единици на заедницата одговорни за неделни домашни посети на домаќинства во одредени географски области. Дополнително, широката покриеност на мрежите на мобилни телефони во Кенија ги прави остварливи интервенциите за мобилно здравје, кои моментално се користат за планирање на семејството и управување со заразни болести.
Повеќе информации:
Нора Канерва и соработниците, Богатството и седечкото време се поврзани со шеми на исхрана кај предадолесцентите во Најроби Сити, Кенија, весник за образование и однесување за исхрана (2023). DOI: 10.1016/j.jneb.2023.02.001
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview