Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Крис Сасаки, Универзитетот во Торонто
Тим истражувачи покажаа дека очигледната неспособност на децата да обрнат внимание им овозможува да ги надминат возрасните кога станува збор за задржување на информации што им било наложено да ги игнорираат.
Студијата на истражувачите покажува дека, како што се очекуваше, возрасните одлично го насочуваат своето внимание на одредена задача и не обрнуваат внимание на информациите што им се кажува да ги игнорираат.
Децата, од друга страна, ги земаат секундарните информации што им е наложено да ги игнорираат кога им се дава истата задача. Информациите потоа се кодираат во нивните мозоци.
„Она што го откривме е дека детскиот мозок може да содржи информации на начин што мозокот на возрасните не ги содржи“, вели Јелан Јунг, која работеше на студијата како дипломиран студент на Универзитетот во Торонто и на нејзината сегашна позиција како постдокторски истражувач на Универзитетот Емори.
„Иако не е странска идеја дека децата имаат послаби способности за внимание од возрасните, не знаевме како ова слабо внимание ќе влијае на начинот на кој нивниот мозок прима и чува други информации“, вели таа. „Нашата студија ја пополнува оваа празнина во знаењето и покажува дека слабото внимание на децата ги наведува да имаат повеќе информации од светот отколку возрасните.
Тимот ја опиша нивната студија во труд објавен во The Journal of Neuroscience.
Покрај Јунг, меѓу авторите се и: Тес Форест, која исто така придонесе за студијата како дипломиран студент на У од Т и на нејзината сегашна позиција како постдокторски истражувачки научник на Универзитетот Колумбија; и Дирк Бернхард-Волтер и Ејми Фин – и двајцата вонредни професори на катедрата за психологија на Факултетот за уметности и наука.
„Не е само тоа што способноста на децата да обрнат внимание е лоша и тие не можат да ги игнорираат оние што го одвлекуваат вниманието“, вели Фин. „Нашата студија сугерира дека нивниот мозок е изграден да биде чувствителен на сите информации, без разлика дали се релевантни или не – дека децата се почувствителни на повеќе информации.
„Во зависност од вашата дефиниција за детството, луѓето се деца осум или девет години“, вели таа. „Во споредба со другите видови, тоа е долго време, а едно објаснување за толку долго детство е дека ние луѓето имаме толку многу учење. дека треба да ги земеме сите овие информации како деца за правилно да го оживееме нашиот мозок, да ги развиеме кола и патишта за обработка на информациите“.
Во студијата учествувале 24 возрасни со просечна возраст од 23 години и 26 деца со просечна возраст од 8 години. Тимот побара од учесниците да набљудуваат серија од четири статични илустрации: бумбар, автомобил, стол и дрво. Секоја слика беше придружена со позадина на сиви точки што се движеа во една од четирите насоки: горе, долу, лево и десно.
Во една фаза од студијата, на испитаниците им беше наложено да ги игнорираат подвижните точки и да притиснат копче кога некој предмет – да речеме, бумбарот – ќе се појави повеќе од еднаш. Во друга фаза, од нив беше побарано да ги игнорираат предметите и да притиснат копче кога насоката на движење на точките се повторува.
Испитаниците ја извршија својата задача додека беа во машина за магнетна резонанца (МРИ) во установата за невровизуелизација во Торонто на Универзитетот во Торонто. Додека ја извршуваа задачата, МРИ ја мереше мозочната активност на субјектите, што откри како вниманието го обликува она што е претставено во мозокот на испитаниците.
„Она што го најдовме во оваа студија дава нов начин да се размислува за тоа што значи развој на мозокот“, вели Јунг. „Често, претпоставуваме дека како што се развива мозокот, тој ќе прави повеќе и ќе ги прави работите подобро. Така, често мислиме дека возрасните се подобри и попаметни од децата. Сепак, нашата работа покажува дека тоа не е секогаш така. Наместо тоа, мозоците на децата може да едноставно правете ги работите поинаку од возрасните – и следствено, тие понекогаш можат да направат повеќе од возрасните“.
Додаде Фин, „Студијата сугерира дека овој пристап да се биде почувствителен на поширокото опкружување, по цена да се обрне внимание на конкретни работи, е подобар за разбирање на сложените системи. Тоа може да помогне да се формира повисоко ниво на разбирање на нашата целосна околина.
„Значи, јас гледам на децата како на овие мали суштества кои обработуваат информации подобро способни да претставуваат повеќе од светот, со мозоци кои попрецизно го рефлектираат светот отколку нашиот.
Повеќе информации:
Јаелан Јунг и сор., Ниту подобрено, ниту изгубено: единствената улога на вниманието во детските нервни репрезентации, Журнал за невронаука (2023). DOI: 10.1523/JNEUROSCI.0159-23.2023
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview