Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Wolters Kluwer Health
Кога е индицирано, терапијата со шлем е високо ефективен третман за израмнување на главата поврзано со положбата (деформациска плагиоцефалија [DP]) кај доенчиња. Сепак, доенчињата со осигурување на Medicaid имаат помала веројатност да добијат терапија со шлем и поголема веројатност да имаат одложен третман, известува јулското издание на Пластична и реконструктивна хирургија.
„Нашата студија, исто така, покажува широки варијации во пристапот до терапија со шлем за ДП помеѓу државите, поврзани со варијации на државно ниво во политиката на Medicaid поврзани со оваа вообичаена деформација на обликот на главата“, коментира хирургот член на ASPS, Мајкл Алперович, д-р, м-р од Универзитетот Јеил. на медицината. Трудот се појавува како дел од проширен дел за детска/краниофацијална хирургија, во чест на јули како Национален месец на расцеп и краниофацијална свест и превенција.
Деформациската плагиоцефалија се однесува на израмнување на черепот поради континуиран надворешен притисок на едната страна или област. Често се случува кога бебето постојано спие во иста положба. Позиционите деформитети на черепот станаа почести по препораката „Безбедно за спиење“ за ставање на бебињата на грб за да спијат, што беше многу ефикасно во намалувањето на националните стапки на синдром на ненадејна доенечка смрт (SIDS).
Терапијата со шлем се препорачува доколку конзервативните мерки за ДП не го подобруваат соодветно обликот на главата. Третманот што започнува пред возраст од шест до осум месеци – што одговара на период на брз раст на мозокот – се препорачува за да се постигнат подобри резултати. Што се однесува до другите форми на специјализирана нега, социјално загрозените пациенти осигурени преку Медикеид може да имаат намален пристап до терапија со шлемови.
За да се процени влијанието на статусот на осигурување, д-р Алперович и неговите колеги анализирале податоци за речиси 220.000 доенчиња во 21 држава кои биле земени предвид за терапија со шлемови. По евалуацијата, терапијата со шлем била препишана на околу 64% од доенчињата. Доенчињата кои примале терапија со шлем имале потешка ДП и биле евалуирани на помлада возраст (5,47 наспроти 6,12 месеци).
По прилагодувањето за овие и други фактори, доенчињата на Medicaid беа околу една третина помали шанси да добијат терапија со шлем, во споредба со оние со приватно осигурување (сооднос на шансите 0,63). Пациентите со Medicaid, исто така, имаа поголема веројатност да имаат одложена евалуација за ДП. За секој дополнителен месец доцнење на евалуацијата, веројатноста за примање терапија со шлем се намалувала за пет проценти.
Севкупно, доенчињата со покриеност со Medicaid имале околу три пати поголема веројатност (ИЛИ 3,24) да имаат одложен третман. Пристапот до терапија со шлем беше намален и за доенчињата чиј статус на осигурување беше класифициран како самоплаќање и за американските воени семејства покриени со Tricare.
Пристапот до терапија со шлем, исто така, се разликуваше во голема мера во различни држави. Во девет држави, децата на Medicaid имале помала веројатност да добијат терапија со шлемови. Поради построги државни политики, пациентите со Медикејд во Флорида и Тексас имале една половина и една третина од поголеми шанси да добијат терапија со шлем, соодветно, во споредба со пациентите со комерцијално осигурување.
Во пет држави, децата на Медикејд имале поголема веројатност да добијат терапија со шлем, со најголем пораст во Колорадо, како резултат на поповолните политики специфични за државата. Во сите држави, статусот на осигурување на Medicaid беше поврзан со одложен третман за ДП.
Новите наоди покажуваат дека статусот на осигурување може негативно да влијае на препишувањето на терапија со шлем за доенчиња со ДП, независно од тежината и другите карактеристики. „Нашата студија ги истакнува разликите во пристапот до грижа за пациентите осигурени од Медикејд низ различни држави“, заклучуваат д-р Алперович и коавторите. „Варијабилноста во политиката специфична за државата може да влијае на пристапот за пациентите запишани во програмите за државно здравствено осигурување и да послужи како значајна бариера за пристап до лекување.
Повеќе информации:
Sacha C. Hauc et al, Улогата на државната осигурителна полиса во пристапот на ортотични шлемови за деформациска плагиоцефалија, пластична и реконструктивна хирургија (2023). DOI: 10.1097/PRS.00000000000010231
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview