Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Кембриџ
Едно значајно истражување не откри никаква разлика во психолошката благосостојба или квалитетот на семејните односи меѓу децата родени со асистирана репродукција (донација на јајце клетка или сперма или сурогат мајчинство) и оние родени природно на 20-годишна возраст. рано – пред да почнат на училиште – може да биде поволно за семејните односи и здравото прилагодување.
Студијата, направена од истражувачи од Универзитетот во Кембриџ, е прва што ги испитува долгорочните ефекти на различните видови потпомогната репродукција од трета страна врз родителството и приспособувањето на детето, како и прва што проспективно го истражува ефектот на возраста на која децата им било кажано дека се зачнати со донација на јајце клетка, донација на сперма или сурогат мајчинство.
Резултатите, објавени денес во развојната психологија, сугерираат дека отсуството на биолошка врска помеѓу децата и родителите во семејствата со асистирана репродукција не се меша во развојот на позитивни односи меѓу нив или психолошко прилагодување во зрелоста. Овие наоди се во согласност со претходните проценки на возраст од една, две, три, седум, десет и 14 години.
Наодите ги поништуваат претходните општоприфатени претпоставки дека децата родени со помош на репродукција од трето лице се во неповолна положба кога станува збор за благосостојбата и семејните односи бидејќи немаат биолошка врска со нивните родители.
„И покрај загриженоста на луѓето, семејствата со деца родени преку асистирана репродукција од трета страна – без разлика дали тоа е донатор на јајце клетка, донатор на сперма или сурогат – добро функционираат до полнолетството“, рече Сузан Голомбок, професорка почесна за семејни истражувања и поранешен директор. од Центарот за семејно истражување, Универзитетот во Кембриџ, кој го водел истражувањето.
Сепак, тие откриле дека мајките кои почнале да им кажуваат на своите деца за нивното биолошко потекло во нивните предучилишни години имале попозитивни односи со нив, како што е проценето со интервјуа на 20-годишна возраст, а мајките покажале пониски нивоа на анксиозност и депресија. Повеќето родители кои откриле го сториле тоа на четиригодишна возраст и откриле дека децата добро ја сфатиле веста. Ова сугерира дека е поволно да се биде отворен со децата за нивното потекло кога се мали.
Дополнително, во последната фаза од оваа 20-годишна студија, мајките кои го откриле потеклото на своето дете додека децата наполниле 7 години, добиле малку повеќе позитивни оценки за мерките на прашалникот за квалитетот на семејните односи, родителското прифаќање (чуствата на мајката кон младите возрасен) и семејна комуникација. На пример, само 7% од мајките кои откриле до 7-годишна возраст пријавиле проблеми во семејните односи, во споредба со 22% од оние кои откриле по 7-годишна возраст.
Младите возрасни лица на кои им било кажано за нивното потекло пред 7-годишна возраст добиле малку повеќе позитивни оценки за мерките на прашалникот за прифаќање од страна на родителите (перцепција на младите за чувствата на мајката кон нив), комуникација (степенот до кој тие се чувствувале слушани, знаеле што се случува. во нивното семејство и добија искрени одговори на прашања), и психолошка благосостојба. Тие, исто така, имаа помала веројатност да пријават проблеми на прашалникот за семејни односи. Додека 50% од младите возрасни лица изјавиле дека после 7-годишна возраст пријавиле такви проблеми, ова важи само за 12,5% од оние што им биле кажано пред 7-годишна возраст.
„Се чини дека има позитивен ефект да се биде отворен со децата кога се мали – пред да одат на училиште – за нивното зачнување. Тоа е нешто што го покажаа и студиите за посвоителите“, рече Голомбок.
Истражувачите од Универзитетот во Кембриџ следеле 65 семејства во Велика Британија со деца родени со помош на репродукција – 22 со сурогат мајчинство, 17 со донација на јајце клетка и 26 со донација на сперма – од детството до раната зрелост (20 години). Тие ги споредија овие семејства со 52 семејства за зачнување без помош во ОК во истиот период.
„Семејствата за асистирана репродукција функционираа добро, но таму каде што видовме разлики, тие беа малку попозитивни за семејствата кои открија“, рече Голомбок.
Размислувајќи за нивните чувства за нивното биолошко потекло, младите возрасни генерално не беа загрижени. Како што рече еден млад возрасен роден преку сурогат мајчинство, „Тоа навистина не ме вознемирува, луѓето се раѓаат на различни начини и ако сум се родил малку поинаку – тоа е во ред, разбирам“.
Друга млада возрасна личност родена преку донација на сперма рече: „Татко ми е татко ми, мајка ми е мајка ми, никогаш навистина не сум размислувал за тоа како нешто е различно, така што, тешко е да се каже, не ми е баш гајле“.
Некои млади возрасни активно го прифатија методот на нивното зачнување бидејќи тоа ги натера да се чувствуваат посебно. „Мислам дека беше неверојатно, мислам дека целата работа е апсолутно неверојатна.
Истражувачите откриле дека мајките кои донирале јајце клетки пријавиле помалку позитивни семејни односи од мајките кои донирале сперма. Тие сугерираат дека ова може да се должи на несигурноста на некои мајки за отсуството на генетска врска со нивното дете. Ова не се одрази во перцепциите на младите за квалитетот на семејните односи.
Тимот исто така откри дека младите возрасни зачнати со донација на сперма пријавиле послаба семејна комуникација од оние зачнати со донација на јајце клетки. Ова може да се објасни со поголемата тајност околу донирањето сперма од донацијата на јајце клетки, понекогаш предизвикано од поголемата неподготвеност на татковците отколку мајките да му откријат на своето дете дека не се нивен генетски родител, и поголемата неподготвеност да зборуваат за тоа откако ќе објават.
Всушност, истражувачите откриле дека само 42% од родителите донатори на сперма откриле до 20-годишна возраст, во споредба со 88% од родителите кои донираат јајце клетки и 100% од сурогат родители.
„Денес има уште толку семејства создадени со помош на репродукција што изгледа сосема обично“, вели Голомбок. „Но, пред дваесет години, кога ја започнавме оваа студија, ставовите беа многу различни. Се сметаше дека имањето генетска врска е многу важна и без таква, односите нема да функционираат добро.
„Она што значи ова истражување е дека имањето деца на различни или нови начини всушност не се меша во функционирањето на семејствата. Се чини дека навистина сакањето деца надминува сè – тоа е она што навистина е важно“.
Повеќе информации:
Надолжна студија за семејства формирани преку репродукција со помош на трето лице: Односите мајка-дете и прилагодување на детето од детството до зрелоста., Развојна психологија (2023). DOI: 10.1037/dev0001526

V Jadva et al, „Знам дека тоа не е нормално, но тоа е нормално за мене, и тоа е сè што е важно“: искуства на млади возрасни зачнати преку донирање јајце клетки, донација на сперма и сурогат мајчинство, Човечка репродукција (2023). DOI: 10.1093/humrep/dead048.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview