Итни случаи:  

Повикај доктор

доверлив извор напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Стивен Катор Јорфа, Џејмс Едем Ефионг и Тања Џохри, Разговорот
Насилството врз децата е глобален проблем. Извештајот за глобалниот статус за 2020 година откри дека секоја година, речиси една милијарда деца на глобално ниво се соочуваат со некаков облик на насилство, како што се занемарување, физичка злоупотреба и сексуална злоупотреба.
Сите форми на насилство влијаат врз децата на различни начини, но сексуалното насилство особено олицетворува траума која трае долго време.
Тоа е поврзано со негативни здравствени последици како што се проблеми со репродуктивното здравје, оштетувања во функционирањето на мозокот, слаб имунолошки систем и повисоки ризици од сексуално преносливи болести. Покрај лошите резултати на физичкото здравје, тоа исто така ги остава жртвите со широк спектар на психолошки проблеми, вклучувајќи траума, депресија и анксиозност.
Светската здравствена организација објави дека секоја петта жена и секој 13 маж пријавиле дека биле сексуално злоставувани како дете.
Нигериската влада има политики насочени кон справување со различните форми на насилство врз децата, како и стратегии за обезбедување грижа, рехабилитација и реинтеграција на жртвите. Заштитата на децата е законска регулатива во Законот за правата на детето од 2003 година.
Но, извештајот на УНИЦЕФ, заснован на бројките од 2014 година, вели дека едно од четири нигериски девојчиња и едно од 10 нигериски момчиња биле сексуално злоставувани.
Нашата студија ги истражуваше субјективните искуства на женските адолесценти кои преживеале сексуално насилство од деца кои се обиделе да ги пријават своите искуства на возрасните. Откривме дека понекогаш биле обесхрабрени да зборуваат, па дури и биле обвинувани за она што им се случило. Возрасните треба да научат да им даваат на децата безбедни простори каде што ќе можат да бидат слушнати, разбрани, верувани и поддржани.
Интервјуиравме 11 адолесцентки кои доживеале барем една епизода на сексуална злоупотреба или малтретирање. Учесниците за оваа студија беа дел од една поголема студија во која учесниците беа по случаен избор од обучени истражувачки асистенти за време на кампањата за подигање на свеста за сексуалното насилство врз децата и ги прашаа дали се подготвени да учествуваат во студијата. На оние кои прифатија им беше кажано за природата и целта на студијата. Тие, исто така, добија уверување за доверливост и им беше кажано дека можат слободно да се повлечат од студијата во секој момент, без никакви последици. Согласноста беше подеднакво дадена од училишните власти, а информирана согласност за учество беше добиена од учесниците.
Истражувачите одлучија да се фокусираат на адолесценти на возраст од 15 до 17 години кои доживеале барем еден инцидент на сексуална злоупотреба или малтретирање и кои можеле да комуницираат на англиски јазик. Видовите на злоупотреба вклучени во студијата се движеа од бакнување до милување на гениталиите и вагинален однос. Одговорите од 11 преживеани беа вклучени во оваа студија. Единаесет одговори се сметаат за адекватни бидејќи студиите кои истражуваат живи искуства не бараат голем примерок. Испитаниците беа ученици од различни средни училишта во државата Бенуе, северно-централна Нигерија, кои присуствуваа на програма за подигање на свеста за сексуалното насилство врз децата. Согласноста за преземање на студијата беше добиена од нивните родители.
Студентите беа информирани за природата и целта на студијата, а оние кои се согласија да учествуваат беа интервјуирани на сесии кои траеја околу шест до 13 минути за секој учесник.
Испитаниците разговараа за прашањата околу нивните искуства од сексуална злоупотреба и отворањето за тоа. Аудио снимките од интервјуата беа транскрибирани и анализирани. Овде ги истакнуваме темите што се повторуваа.
Сакавме да разбереме што се случува во примарното опкружување на жртвата и како здравствените и социјалните работници од првата линија, како и родителите и другите можат да им дадат поддршка на жртвите.
Откривме дека родителите, наставниците, браќата и сестрите и другите роднини биле вмешани во одлуките да не зборуваат за злоупотреба. Поради реакциите што ги добија некои жртви во процесот на излагање, осум од нив заклучија дека е подобро да молчат.
Сите учесници изјавија дека ги молеле насилниците да престанат, но безуспешно. Некои плачеа. Една од интервјуираните рече дека „тивко врескала“.
Испитаниците рекоа дека по инцидентите со злоупотреба почнале да бараат луѓе со кои би можеле да разговараат, луѓе кои ќе ги разберат. Тие пријавиле дека доживеале траума во овој процес, проследено со чувство на стигма.
Тие известија и дека се виновни за настаните. Тие доживеале вербална злоупотреба, родителите ги нарекувале со имиња и во некои случаи биле игнорирани.
Заедно со срамот што веќе го чувствуваа, некои немаа друга опција освен да се повлечат и да останат само за себе.
Овие наоди се согласуваат со претходните студии. Тие, исто така, одат понатаму, за да покажат дека родителите и другите луѓе значајни за нив не ги слушаат децата во моментот на злоупотреба. Дури и кога возрасните ги слушаат, децата не се разбираат; тие се прилично обвинети.
Додека децата се примарни жртви, физичките и психосоцијалните здравствени ефекти од злоупотребата ќе ги почувствуваат семејствата и заедницата во целина. Семејствата, заедниците и владите треба да ги здружат своите напори за да се справат со овој проблем.
Владите треба да спроведат политики кои го криминализираат сексуалното насилство врз децата. Што е уште поважно, возрасните кои се во примарното опкружување на злоупотреба (како родители, старатели, наставници и верски водачи) мора да научат да слушаат и да имаат смисла од гласовите на малтретираните деца. Семејствата и сите професионалци во здравството, образованието и благосостојбата на првата линија треба да бидат обучени да реагираат на насилството врз децата, да слушаат терапевтски и да нудат приспособени интервенции.
Децата треба да се охрабруваат да зборуваат, да им се обезбедат безбедни простори за тоа и да им се гарантира заштита. Децата, исто така, можат да зборуваат побргу ако искусат, видат или слушнат какви било ситуации на злоупотреба.
Иако моделите се слични, секој случај на сексуална злоупотреба е единствен. Само во слушањето на поединечните приказни може да се постигне колективен и значаен напредок.
Многу мали деца можат да направат. Меѓутоа, ако им се дадат безбедни простори, тие ќе проговорат.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview