Итни случаи:  

Повикај доктор

На таткото му беа потребни одговори. Неодамна завршил шестнеделна миса Општа програма дизајнирана да им помогне на родителите чии деца се борат со АДХД. Тој го прочитал материјалот – и го препрочитал. Тој се обиде да се поврзе со неговата ќерка. Но, ништо не функционираше. Таа беше фрустрирана. Беше фрустриран. Нивната врска се чувствуваше нарушена.
Не знам што да правам, му рекол на својот лекар. Можете ли да помогнете?
Лекарот, Дана Алсвед, психолог во детскиот амбулантски психијатриски оддел во болницата, се сеќава на е-поштата како една од многуте кои опишуваат слични чувства. Секоја недела слуша од преплавените родители. За некои, се работи за бес на мали деца. За родителите на постарите деца, итно прашање е дали нивниот тинејџер покажува нормално адолесцентско однесување или нешто посериозно.
Овие сметки ги следат националните трендови. Истражувањето на Pew Research Center за родителство во Америка денес, објавено во јануари, покажа дека проблемите со менталното здравје се најголема грижа за родителите, при што 40% велат дека се крајно или многу загрижени дека нивните деца може да доживеат анксиозност или депресија, а 36% се чувствуваат малку загрижени. Во 2015 година, само 54% ​​од родителите изјавиле дека воопшто се загрижувачки.
Истражувањето на Пју се совпаѓа со податоците од 2021 година од Центрите за контрола и превенција на болести, кои покажуваат дека повеќе од една третина од средношколците доживеале лошо ментално здравје за време на пандемијата, при што речиси половина пријавиле постојани нивоа на тага и безнадежност.
„Постојат јасни податоци кои покажуваат дека младите биле несразмерно погодени во однос на влијанието врз менталното здравје во однос на некои од другите возрасни групи“, рече Арчана Басу, истражувачки научник по епидемиологија на Школата Харвард Чан и клинички психолог во Масачусетс. Општа болница. Дури и пред COVID, бројките се движеа во погрешна насока, при што Националната медицинска библиотека и ЦДЦ известуваа за зголемување на симптомите на депресија и однесувањето поврзано со самоубиства.
Џон Вајс, кој раководи со Харвардската лабораторија за младинско ментално здравје, забележува дека како што се зголемуваат проблемите со менталното здравје кај децата, има помалку даватели на услуги кои треба да се грижат за нив. „Пристапот беше намален делумно затоа што многу лекари ја напуштија работната сила или го намалија работното време поради влијанието на пандемијата врз нивните семејства“, рече тој, „и исто така затоа што многу клинички услуги престанаа или нагло ги намалија услугите лично“.
Со други зборови, многу семејства се принудени да чекаат со месеци пред да посетат лекар, оставајќи ги сами да се движат. Најважното нешто што родителите можат да го направат? Грижете се за себе.
„Родителите што инвестираат во сопственото ментално здравје е всушност една од најефикасните работи за децата“, рече Басу. „Бидејќи колку се порегулирани, толку повеќе имаат емоционална достапност и толку повеќе можат да ги издржуваат своите деца. Колку повеќе родители можат да моделираат како е да се регулираат сопствените емоции, толку повеќе децата ќе можат да научат да го прават тоа сами. Оваа врска е корисна за сите деца, од новороденчиња до средношколци.
Сите Швеѓани, исто така, ја виделе користа од тоа што родителите инвестираат во себе. Еден проект на кој таа работи ги зближува родителите виртуелно за да споделат информации и да разговараат за предизвиците со кои се соочуваат, без присуство на нивните деца.
„[Се работи за] поврзување со други родители кои минуваат низ истото за да знаат дека не се сами и да можат да се потпрат еден на друг“, рече таа. „Се чувствуваше поизолирачки да се биде родител во изминатите неколку години… сите поминаа низ многу работи“.
Кога родителите имаат ментален и емоционален капацитет да ги поддржат своите деца дома, ефектот е моќен, вели Басу. Физичкото здравје и менталното здравје обично се испреплетени, така што фокусирањето на заедничката активност, здравата исхрана и обезбедувањето дека секој има доволно спиење има големи импликации за благосостојбата на семејството. Родителите исто така можат да поттикнат здрави интеракции со врсниците и социјални активности, па дури и да воведат когнитивни бихејвиорални алатки како внимателност и релаксација. Родителското следење – поставување јасни очекувања, дискусија за социјални одлуки и соодветно реагирање на однесувањето на детето – не само што е израз на загриженост, туку и штити од ризично однесување како што се употреба на супстанции и небезбеден секс. Секоја од овие мали активности има потенцијал да направи огромна разлика.
„Сè што помага да се ублажи и ублажи влијанието на сериозен или трауматски стрес може да се смета како тампон или заштитен фактор“, рече Басу.
Друга опција е далечинско згрижување. Во мета-анализа предводена од дипломираната студентка Кетрин Вентуро-Конерли, Лабораторијата за младинско ментално здравје открила дека далечинската испорака на грижа за менталното здравје дава позитивни ефекти слични на оние на грижата за лицата. Дополнително, пандемијата ја поттикна лабораторијата да го забрза развојот на „кратки дигитални интервенции“ кои децата можат да ги завршат сами. Овие ресурси можат да бидат достапни за употреба дома, помагајќи да се пополнат клиничките празнини.
„Родителите можат многу да направат сами за да им помогнат на своите деца да развијат издржливост и вештини за справување“, рече Вајс. „Прави позитивна разлика кога родителите разбираат каков е третманот што го добива нивното дете, кои се целите и како вештините научени со терапевт може да се имплементираат, практикуваат, охрабруваат и пофалат во реалниот живот надвор од тераписките сесии.
На политичко ниво, Басу нагласува дека секоја мерка што ги поддржува родителите на крајот ги поддржува децата. Донесувањето законска регулатива, како што е платено родителско отсуство или повторно разгледување кои интервенции заслужуваат осигурително покривање, би претставувало важни чекори во правењето ресурси подостапни и да им се даде на родителите она што им е потребно за да успеат.
Олсвед рече дека во нејзините групи за поддршка, видела дека родителите стануваат емотивни и плачливи кога споделуваат колку е значајно да се чувствуваат разбрани. Нормализацијата на овие предизвици може да им помогне на родителите да се отворат за нивните искуства, што им помага на другите семејства да се движат низ сопствените ситуации. Сето ова им дава на родителите пропусниот опсег што им е потребен за да го поддржат позитивното ментално здравје на нивните деца.
„Ние често ја користиме метафората за ставање на сопствената маска за кислород пред да ја ставите маската за кислород на вашето дете“, рече таа. „Постојано слушам од семејства кои толку долго се справуваат сами со навистина предизвикувачки ситуации… [ним] очајно им треба оваа поддршка и им е потребна. И мило ми е што го прават тоа“.
Оваа приказна е објавена благодарение на Harvard Gazette, официјалниот весник на Универзитетот Харвард. За дополнителни вести од универзитетот, посетете го Harvard.edu.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview