Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Kathleen Trejo Tello, The Conversation
Глобалната епидемија на дебелина кај децата експлодираше. Во текот на изминатите четири децении, светот беше сведок на десеткратно зголемување на дебелината кај децата и адолесцентите меѓу пет и 19 години.
Повеќе од 124 милиони деца ширум светот моментално се сметаат за дебели. Кај деца под 5-годишна возраст, дебелината порано беше речиси нечуена. Сега, повеќе од 38 милиони мали деца живеат со оваа состојба.
Истражувачите сега проценуваат дека во светот има повеќе дебели деца отколку деца со недоволна тежина. Децата и адолесцентите кои се дебели имаат поголема веројатност да станат дебели возрасни, што ги поставува за доживотна траекторија на лошо здравје.
Со овој раст на детската дебелина доаѓа до зголемување на поврзаните лоши ментални и физички здравствени резултати. Состојбите кои некогаш биле ретки кај децата сега стануваат се почести. Овие исцрпувачки и скапи болести вклучуваат хипертензија, дијабетес тип 2 и други.
Јас сум истражувач за јавно здравје кој проучува и подучува за факторите на епидемијата на дебелина. Моето истражување се обидува да разбере што ги поттикнува овие трендови. Зошто се повеќе луѓе, вклучително и децата, стануваат дебели?
Детската дебелина некогаш беше претежно проблем кај развиените нации. Но, тоа стана проблем за здравјето дури и во најсиромашните земји и региони.
Стандардната мерка што се користи за одредување на дебелината кај децата и адолесцентите долго време е индексот на телесна маса или БМИ. Ова е мерка за висината на поединецот во споредба со нивната тежина. Децата чиј БМИ е одреден праг над просекот, или просекот, се сметаат за дебели. Сепак, улогата на БМИ во дефинирањето на дебелината кај децата и возрасните може да се менува.
Иако БМИ останува евтин и практичен метод за проценка на дебелината меѓу популациите – како што е проценката на процентот на деца во одредена нација кои се дебели – растечките докази фрлија светлина врз неговите ограничувања за употреба на индивидуално и клиничко ниво. Водечките медицински организации и истражувачи ги охрабруваат лекарите да размислат за употребата на алтернативни мерки, кои може да го променат начинот на кој децата се прегледуваат за здравствени ризици поврзани со нивната тежина во ординација.
Во суштина, дебелината кај децата е резултат на тоа што децата јадат и пијат повеќе калории отколку што согоруваат преку игра, движење и раст. Поради ова, истражувачите во голема мера се фокусираа на разбирање на индивидуалните навики за јадење и физичка активност на овие деца.
Во случај на детска дебелина, истражувачите како мене исто така знаат дека родителските фигури играат критична улога и во пресликувањето и во создавањето можности за физичка активност и здрава исхрана.
Сепак, обидите за справување со дебелината кај децата често се фокусираа прекумерно на индивидуалните однесувања на родителите и децата и премалку на средината каде што живеат децата и нивните семејства. Истражувањата и статистиката јасно покажуваат дека овој пристап не успеа и дека се потребни нови стратегии за да се разбере и да се реши зошто повеќе деца стануваат дебели.
Социјалните детерминанти на здравјето се однесуваат на условите во кои луѓето живеат, учат, работат, играат и обожаваат кои влијаат на здравјето и квалитетот на животот.
американското Министерство за здравство и човечки услуги опиша пет широки категории на социјални детерминанти на здравјето. Тие вклучуваат:
Социјалните детерминанти можат да го промовираат здравјето. На пример, населбите со пристап до безбедни паркови и зелени површини и трговците на мало со здрава храна може да поддржат здрава исхрана и физичка активност за семејствата.
Но, социјалните детерминанти исто така можат да го олеснат или поттикнат нездравото однесување. Поради нивната основна улога во придонесот за здравствени резултати како што е дебелината кај децата, социјалните детерминанти се опишани како „причини за причините“. Со други зборови, ако лошата исхрана е една од причините за дебелината кај децата, тогаш социјалните детерминанти кои ја обликуваат храната на детето и неговото семејство – како што е недостатокот на намирници во соседството или ограничениот приход за купување здрава храна – би биле причина за таа лоша исхрана.
На глобално ниво, луѓето поминуваат повеќе време во автомобили и помалку време пешачејќи – една од најосновните форми на физичка активност. Дури и во најсиромашните нации, стапките на сопственост на приватни автомобили вртоглаво растат. Децата кои ненамерно би се вклучиле во физичка активност само со пешачење или возење велосипед до училиште, имаат поголема веројатност наместо тоа да одат со автомобили и автобуси до училиште.

Неактивноста од, на пример, прекумерното време поминато седејќи пред телевизор и други уреди и недостатокот на безбедни места за играње после училиште, е главен двигател на кризата со дебелината кај децата.
Кога станува збор за храната, општествата во САД и ширум светот произведуваат и консумираат повеќе калорична ултра-обработена храна. Огласувачите ги таргетираат децата со овие прехранбени производи и пијалоци засладени со шеќер на интернет и на телевизија.
Но, за вработените родители со долги часови или за оние кои не можат да си дозволат здрави намирници, ова често се најлесните или достапни опции за хранење на нивните деца. Всушност, сиромашните семејства се со поголема веројатност да живеат во заедници означени како „пустини за храна“, области каде што има малку или воопшто нема продавници за храна и висока концентрација на ресторани за брза храна и продавници.
И начинот на живот на децата драстично се промени, пренасочувајќи се од физичката активност на отворено во сè поседентарен начин на живот, во голем дел поради социјалните мрежи и времето на екранот. Улогата на времето на екранот во епидемијата на дебелина кај децата е значајна и растечка област на загриженост и истражување.
Во моето сопствено истражување во перуанските заедници, родителите идентификуваа многу од истите фактори како бариери за нивните деца да бидат физички активни. Мајките се пожалија на недостаток на безбедни места за играње на нивните деца. Локалните паркови беа полни со криминал, а дворовите беа преполни со сообраќајни и други безбедносни опасности. Мајките сметаа дека е побезбедно нивните мали деца да бидат внатре и да гледаат телевизија отколку надвор да си играат.
Овој пример не е единствен за Перу. Родителите ширум светот се борат со овие предизвици.
Областа на јавното здравје има приоритет да го направи здравиот избор лесен избор. Борбата против епидемијата на дебелина кај децата значи да се направи здравата исхрана полесен избор за децата и семејствата отколку да се остане внатре и да се јаде преработена храна.
Меѓутоа, реалноста е дека голем дел од светската популација сега живее, работи, игра и се поклонува на места што го отежнуваат изборот на здрави однесувања.
Политиките и програмите кои се однесуваат на социјалните детерминанти на здравјето се критичен дел од спречувањето на епидемијата на дебелина кај децата. Тие вклучуваат инвестирање во ресурси на заедницата како игралишта и бесплатни програми што ги извлекуваат децата надвор.
Некои нации, па дури и градови во САД воведоа „даноци за грев“ на пијалоците засладени со шеќер за да ја обесхрабрат потрошувачката. Во Чиле, создадени се политики кои го ограничуваат телевизиското рекламирање на нездрави прехранбени производи кон децата. Други примери на политики вклучуваат даночни стимулации и програми кои го зголемуваат пристапот до здрава храна и ги намалуваат нивните трошоци.
Според мене, секое дете треба да може да плива во безбеден и достапен базен во заедницата, наместо да се потпира на телевизорите во дневната соба за да избега од летните горештини или да има пристап до свежи и достапни производи во нивното соседство наместо да се потпира на брза храна. како единствен близок извор на храна. Детската дебелина е состојба која може да се спречи и која заедниците можат најефективно да ја намалат со зголемување на пристапот до ресурси кои ќе им овозможат да живеат здрав живот.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview