Итни случаи:  

Повикај доктор

Уште од мали нозе децата учат да именуваат нешта и настани, а исто така и како да комбинираат зборови според правилата на нивниот јазик. Научниците од Институтот Макс Планк за човекови когнитивни и мозочни науки (MPI CBS) Лајпциг и Humboldt-Universität zu Berlin сега открија дека дури и шестмесечните бебиња ги складираат односите помеѓу говорните елементи во меморијата. Долго пред децата да ги разберат правилата на својот мајчин јазик, тие веќе ги користат несвесно и можат да произведат граматички точни реченици. За да го направите ова, мозокот на новороденчето мора прво да ги открие редовните односи помеѓу говорните елементи и да ги складира во меморијата во некоја форма.
Според една неодамнешна студија, објавена во списанието Nature Communications, ова веќе започнува во првата година од животот. Невронаучниците од Берлин, Лајпциг, Либек и Тибинген покажаа дека бебињата на возраст од шест до осум месеци многу брзо формираат меморија за редовните односи помеѓу говорните елементи – дури и кога елементите не се следат директно еден по друг, туку се разделени со друга променлива. елемент.
Во студијата, истражувачите го мереле одговорот на мозокот на 85 бебиња од еднојазични германски семејства додека слушале кратки италијански реченици по 10 минути во фаза на учење и подоцнежна фаза на тест. Во речениците од фазата на учење, зборовите sta и può секогаш се појавувале со даден завршеток (–ando или –are) на следниот глагол (на пр. La sorella sta parlando или Il fratello può cantare.), додека интервентниот глагол стеблата (на пр., парл или кант) варираат.
Во тест фазата околу еден час подоцна, истражувачите им презентираа слични реченици на бебињата, овој пат и со правилни комбинации на фазата на учење (sta … –ando и può … –are) и со неточни, обратни комбинации (ста … –аре и пуò … –андо). Половина од речениците ги содржеа старите глаголски стебла веќе слушнати во фазата на учење, а другата половина нови глаголски стебла што бебињата никогаш претходно не ги слушнале.
И бидејќи претходните студии за бебиња покажаа дека меморијата за значењата на зборовите зависи од сонот, времето за фазата на учење беше закажано според индивидуалните рутини на спиење на децата. Децата од едната група дремнаа помеѓу фазата на учење и тестот, а оние од другата останаа будни до фазата на тест.
Мозочните одговори на бебињата во фазата на тест покажаа јасни разлики помеѓу точните и неточните комбинации во двете групи. Од ова, истражувачите заклучија дека мозокот на новороденчето може да ја складира врската помеѓу говорните елементи и – за разлика од меморијата за значењата на зборовите – го прави тоа без оглед на тоа дали бебето дреме или не веднаш по учењето.
Двата мемориски ефекти пронајдени подеднакво во групите за спиење и будење се појавија за реченици со стари глаголски стебла, како и за оние со нови. Ова значи дека бебињата можат да го генерализираат своето знаење и да го очекуваат точниот елемент на научената говорна комбинација дури и кога ќе слушнат сосема ново глаголско стебло.
„Нашите резултати покажуваат дека децата на возраст од шест месеци имаат механизми за меморија релевантни за учење граматика“, резимира Ангела Д. Фридерици, постар автор на студијата и директор на MPI CBS. „Покрај тоа, тие даваат прва индикација дека најраните механизми за учење граматика се различни од оние на учење на значењата на зборовите.
Сепак, имаше уште еден ефект во реакциите на мозокот на бебињата. И ова се разликуваше помеѓу групата за спиење и групата за будење. Додека групата за будење покажа многу слични ефекти во фазата на учење и тест, одговорот на мозокот на групата за спиење се промени од фазата на учење во фазата на тест. „Претпоставуваме дека овој нов мемориски ефект после спиење се должи на новоформираната меморија за време на спиењето“, објаснува Мануела Фридрих, прва авторка на студијата.
„Типот на одговор сугерира дека меморијата еволуира за време на спиењето и мозокот на новороденчето ги складира редовните односи во нова форма по дремењето“. На пример, врските на сродните звучни обрасци формирани во фазата на учење може да се пренесат за време на спиењето во јазичните области на мозокот и да се складираат таму како поврзани јазични единици, додека доенчињата кои останале будни продолжуваат да ги поврзуваат само звучните обрасци.
„Очигледно, спиењето влијае на начинот на кој знаењето за односите во јазикот се складира во меморијата“, вели Мануела Фридрих. „Ова значи дека додека спиењето не е неопходно за несвесното граматичко знаење на бебињата, тоа може да предизвика промени во природата на основната меморија“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview