Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Сузан Бирн и Џонатан Хурихан, Разговор
Светот се смени за сите нас кога ненадејно бевме втурнати во пандемија во 2020 година. COVID не испрати во серија заклучувања во обид да го контролираме ширењето на вирусот додека не се развие вакцина.
Повеќето од нас знаеја дека вакцината ќе биде клучот за нашите животи по пандемијата. Но, што е со оние од нас кои не знаеја ништо за светот пред COVID?
Нашата истражувачка група сакаше да разбере каков е животот на бебињата родени за време на пандемијата и што може да значи за нивното општо здравје и развој.
Во нашиот последен труд објавен во Archives of Disease in Childhood, откривме дека на двегодишна возраст, со важен исклучок на комуникацијата, овие бебиња од пандемијата беа многу слични по однесување и развој на бебињата родени пред пандемијата.
Ги следевме семејствата на бебињата родени во Ирска во првите три месеци од пандемијата, помеѓу март и мај 2020 година. Вкупно 354 семејства и нивните бебиња не посетија на возраст од 6, 12 и 24 месеци.
Посетите, особено претходните, понекогаш беа единствените патувања на семејствата надвор од домот. Бевме изненадени од претпазливоста на некои бебиња кон нашиот искусен педијатриски персонал, што често беше објаснето со коментари од родители како „таа не била многу надвор“.
На секоја од посетите, преку прашалници баравме од родителите многу информации за животот и развојот на нивните бебиња.
Вообичаено, во студија како оваа, најдобро е да се споредат бебињата со контролна група на други бебиња родени во исто време, но без истите предизвици. Бидејќи поголемиот дел од светот беше во затвор, го направивме следното најдобро нешто. Ги споредивме бебињата заклучени со слична група бебиња родени во Ирска пред пандемијата. Ова е ограничување на нашата студија, но немаше споредливи групи на бебиња достапни во исто време.
Откривме дека овие заклучени бебиња имаат мали социјални кругови. Поради ограничувањата на COVID, активностите како што се групите родители и бебиња беа прекинати, а немаше посети на други домови.
На шест месеци, во просек само три лица ги бакнувале бебињата, вклучувајќи ги и нивните родители – што сугерира дека не сретнале многу роднини или семејни пријатели. Едно од четири бебиња не запознало друго дете на своја возраст до првиот роденден.
Ги прашавме и родителите како е да се одгледува бебе за време на пандемијата. Зборовите како „осамен“, „изолирачки“ и „предизвикувачки“ се појавуваа постојано. Се појавија и некои позитивни теми, вклучително и родителското поврзување со новороденчето и повеќе семејно време поради ограничувањата за заклучување.
Разгледавме десет развојни пресвртници на првиот роденден на бебињата. Меѓу нив, помалку бебиња од пандемијата го кажаа својот прв збор, можеа да покажат или да мавтаат „чао“, а малку повеќе бебиња можеа да ползат.
Ова има смисла кога размислувате за тоа. Бебињата веројатно слушале помалку зборови откако излегувале и околу помалку. Исто така, бебињата од пандемијата веројатно беа многу запознаени со нивниот дом, така што имаше неколку нови работи на кои треба да се укаже. И бидејќи родителите работеа од дома и посетителите генерално не доаѓаа во куќата, можеби имаше помала потреба да се научи како да се збогува со мавта. Можно е повеќе бебиња од пандемијата да ползеле затоа што поверојатно е дека поминале повеќе време дома истражувајќи.
На две години, бевме заинтересирани да видиме дали овие развојни разлики се поместени. На родителите им поставивме прашања во врска со комуникацијата во овој момент, вклучително и дали детето може да каже два или три збора заедно за да пренесат идеја, дали може правилно да покаже кон нешто кога ќе биде побарано (на пример, да покаже кон топката) и дали може да следи едноставна команда (на пример, ставете ја играчката на масата).
Децата родени за време на пандемијата повторно имаа малку пониски оценки во комуникацискиот дел од прашалникот, дури и откако ги приспособивме факторите како што се степенот на образование на мајката и возраста на детето кога беше пополнет прашалникот.
Но, смирувачки, бебињата од пандемијата имаа слични резултати како оние родени пред COVID во другите развојни области што ги разгледавме, вклучувајќи ги моторните вештини и способноста за решавање проблеми.
Исто така, ни олесна кога не видовме разлики во пријавеното однесување помеѓу бебињата родени во пандемија и оние родени порано. На родителите им поставивме речиси 100 прашања за однесувањето на нивното дете, вклучително и за проблемите со спиењето, анксиозното однесување, колку тие беа емоционално реактивни и дали се социјално повлечени.
Истражувачките групи во други земји, исто така, покажаа дека бебињата родени непосредно пред или за време на пандемијата имале малку пониски развојни резултати.
Сега кога мерките за пандемијата ги нема, навистина е важно сите бебиња родени за време на пандемијата да го истражуваат возбудливиот свет. Семејствата треба да се сретнат со роднините и пријателите за да ги изложат своите бебиња на поширок опсег на луѓе, а бебињата треба да се сретнат со своите врсници во групи за играње. Знаеме и дека разговорот со бебиња и читањето со мали деца е многу корисен.
Сите бебиња треба да имаат развојен скрининг, кој често го обезбедуваат националните програми. Ако семејствата имаат некоја посебна загриженост, важно е да се јават кај својот давател на здравствена заштита за да разговараат за развојот на детето подетално. Ова овозможува рана и насочена поддршка да им се обезбеди на децата за кои е откриено дека имаат специфичен развојен проблем.
Повеќе информации:
Сузан Бирн и сор., Развојни и бихејвиорални исходи на 2 години кај бебиња родени за време на пандемијата COVID-19: загриженост за комуникација во група на пандемични раѓања, Архиви на болести во детството (2023). DOI: 10.1136/archdischild-2022-325271
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview