Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Ерин Акланд и Џоана Пеплак, Разговорот
Можеби е изненадувачки да се слушне дека малите деца и предучилишна возраст се физички најагресивните демографски возрасти. За среќа, тие немаат координација и сила, што ги прави нивните напади помалку опасни од оние на возрасните.
Отворено непријателско однесување има тенденција да се намалува со возраста – освен за малцинство деца кои се изложени на ризик од подоцнежна криминалност. Ова го прави детството критично време за насочување на оние на кои најмногу им е потребна поддршка подалеку од тешките животни патеки.
Да се ​​биде слеп за туѓите негативни емоции (лутина, страв, тага) е поврзано со бесчувствителни-неемоционални особини во детството. Овие особини вклучуваат недостаток на вина за повредување на другите, недостаток на емпатија и генерално неемотивност. Слабата способност за откривање на негативните емоции на другите е исто така уникатно поврзана со агресијата.
Ако детето повреди некого, но не може да каже дека го вознемирило, тоа значи дека нема да ги види емоционалните последици од неговите постапки. Теоријата е дека ова би можело да им олесни да продолжат да им штетат на другите.
Но, забелешката овде е дека не е еднаква секоја агресија.
Постојат два типа на агресија кои претставуваат различни емоционални температури: ладно пресметана и топло-реактивна.
Ладно пресметана агресија е кога се користи сила за да се добие посакуваниот исход. На пример, дете удира врсник за да му ги украде бонбоните без провокација. Овој тип на „ладно срце“ агресија е поврзан со бесчувствителни-неемоционални особини.
Жешка-реактивна агресија вклучува повредување на другите како одговор на провокација. Децата кои се впуштаат во реактивна агресија имаат тенденција да бидат повеќе „жешки глави“. Тие имаат поголема емоционалност, нерегулиран гнев и имаат тенденција да преземаат непријателски намери од другите. Ако, на пример, случаен минувач наиде на реактивен агресор, поголема е веројатноста да претпостават дека тоа било намерно и да го удри како одмазда.
Иако овие типови на агресија изгледаат спротивни, некој што е ладно пресметан агресор во една ситуација може да биде и жешко-реактивен агресор во друга. Видот на агресија што детето користи најмногу резултати во тоа да се категоризира како едно или друго.
Досега, не беше јасно како способностите на децата да читаат изрази на лицето може да се разликуваат помеѓу овие „жешки“ и „ладни“ типови на агресија.
Нашиот неодамна објавен труд процени два различни примероци на деца – едно од 300 деца, а другото од 374.
На децата им беа покажани слики од лица кои изразија различен интензитет на тага, гнев, страв и среќа по случаен редослед. Од нив беше побарано да идентификуваат која емоција е изразена или дали нема никакви емоции. Во нашите анализи го разгледавме нивото на образование на старателите, возраста на детето и полот на детето.
Откривме дека слепилото за туѓиот гнев, страв и тага е постојано поврзано со користење на ладно пресметана агресија. Со други зборови, децата кои имаат потешкотии да разберат дека вознемируваат некого, имаат поголема веројатност да им наштетат на другите за да го добијат она што го сакаат.
Интересно, откривме дека е важен начинот на кој децата погрешно ги препознаваат изразите на лутината. Ладно пресметаната агресија беше поврзана со бесчувствителноста на гнев. Со други зборови, размислувањето на лути изрази изгледаше без емоции, а не друга емоција.
Ова имплицира дека децата кои им нанесуваат штета на другите за да го добијат она што го сакаат не се толку чувствителни на социјалните закани во нивната околина. Ова ќе им овозможи да останат смирени во потенцијално опасни ситуации.
Децата кои покажуваат повеќе бесчувствителни-неемоционални особини и проблеми во однесувањето имаат тенденција да бидат побестрашни и помалку одвратени од казнувањето, можеби како последица на тоа што се повеќе слепи за заканите.
Предвидувавме дека жешко-реактивната агресија ќе се поврзе со гледање гнев во лицата, без оглед на тоа дали лицата навистина се лути. Но, изненадувачки, тоа не е она што го најдовме.
Наместо тоа, размислувањето за негативните изрази изгледаше среќно беше постојано поврзано со пожешка-реактивна агресија, но само во раното детство.
Забележано е дека младите кои се впуштаат во пожешка-реактивна агресија доживуваат помала среќа на дневна основа, но се посреќни од нивните врсници како одговор на позитивни настани. Значи, можеби младите реактивни агресори се особено чувствителни на наградувачките емоции. Ова може да ги наведе да ја видат среќата кога ја нема.
Проблемот со откривање на валентноста на емоцијата (помешувајќи ги негативните со позитивни емоции), исто така, може да предизвика социјални грешки што резултираат со конфликт. Размислете за тоа: ако мислите дека вашиот пријател се чувствува среќен, имате зелено светло да продолжите да се задевате или да се шегувате со него. Но, ако навистина се вознемирени, ова може да предизвика сериозно триење.
Овој роман, неочекувана врска сè уште треба да се раздели во понатамошно истражување за да разбереме што точно се случува овде.
Нашата студија беше корелациона, што значи дека не можеме со сигурност да кажеме дали намаленото препознавање на емоции предизвикува агресија кај децата – само што овие две работи се чини дека се поврзани.
Сепак, една студија од 2012 година обезбедува одредена поддршка за причинско-последична врска. Истражувачите открија дека подобрувањето на препознавањето на емоции кај бесчувствителна-неемоционална младина преку обука ги намалува проблемите во однесувањето и ја зголеми емпатијата за чувствата на другите, во споредба со третманот како и обично. Ова значи дека кога на бесчувствителните млади им помогнале да препознаат како се чувствуваат другите, некои од нивните проблеми со однесувањето се решени.
Во нашата студија, способноста на децата да ги препознаваат емоциите објасни пет проценти или помалку од нивната агресија, во зависност од нивната возраст. Значи, таргетирањето само на оваа социјална вештина веројатно не е доволно за да се реши сериозната агресија.
Решавањето на системските причини за насилство (на пример, сиромаштијата) и инвестирањето во приспособени рани интервенции кои се насочени кон повеќе области на детскиот развој и благосостојбата на семејството се неопходни за промовирање значајни промени во детската агресија.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview