Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетскиот колеџ во Лондон
Црните и етничките малцински заедници доживеаја голема вознемиреност поради работата, образованието и непропорционално внимание од полицијата за време на пандемијата COVID-19, покажува новиот извештај на истражувачите од UCL, Goldsmiths и Royal Holloway.
Истражувачкиот проект, насловен Конзорциумот за практики на благосостојба и издржливост во семејствата и заедниците на BAME (Co-POWeR), детално ја прикажува 18-месечната истрага која го истражува влијанието на пандемијата врз луѓето од црно, азиско и малцинско етничко потекло (BAME).
Извештајот ги разгледа оние кои доживеаја непропорционално социо-економско и психосоцијално влијание и ги испита ефектите врз нивното ментално и емоционално здравје и благосостојба, заедно со психолошките и социјалните импликации.
Тимот откри дека црните и малцинските етнички заедници повеќе се потпираат на социјалните мрежи и поддршката од заедницата, отколку на формалните служби за поддршка кои се последица на претходно постоечкиот недостаток на доверба и страв од расистички реакции.
Нееднаквостите на влијанието на COVID-19 врз заедниците BAME веќе беа пријавени веднаш по ударот на вирусот – со податоци што откриваат дека иако сочинуваат само 3,8% од населението во Англија, луѓето BAME сочинуваат 5,8% од смртните случаи на COVID-19.
Извештајот Co-POWeR оди подлабоко, разгледувајќи го влијанието на напорите за запирање на транзицијата на вирусот врз семејниот живот, образованието и родителството.
Преку ангажирање со млади луѓе и родители од заедниците на BAME низ Англија и Велс, како и со професионалци од BAME во социјалните услуги, извештајот покажува дека несразмерните влијанија на болеста биле влошени од претходно постоечките расни и структурни нееднаквости.
Клучните наоди од извештајот на Co-POWeR беа:
Коавторката, професорката Моника Лакханпоул (УЦЛ Грејт Ормонд Стрит Институт за детско здравје) рече: „Децата и младите од заедниците на BAME заслужуваат подобра иднина. Знаевме дека тие отсекогаш биле под влијание на расната дискриминација, но ова во комбинација со влијанието на пандемијата ги става во дополнителна опасност да бидат „оставени“.
„Важно е да дејствуваме сега, да им обезбедиме безбедни простори за да се поврзат едни со други и да ја обновиме нивната доверба во полицијата и образовните служби. Ние, како општество, треба да се справиме подобро бидејќи овие млади луѓе се нашите возрасни утре.
Авторите препорачаа креаторите на политики и давателите на услуги да се справат со штетите и да промовираат отпорност и благосостојба. Ова би значело обезбедување на инвестиции во општинските услуги засновани на место во рамките на локалната и националната влада и давателите на услуги за деца, обезбедувајќи разбирање за тоа како политиките и практиките влијаат врз заедниците на BAME и обезбедувајќи нивниот глас да се слуша.
Други препораки вклучуваа заедничко производство на младински услуги со млади луѓе, согледување на важноста на инсајдерските работници на ниво на грасрут, градење доверба меѓу полицијата и заедниците на BAME преку активен ангажман и справување со расната дискриминација во рамките на детската социјална грижа, образование и здравствени услуги.
Коавторката, професорката Клаудија Бернард (Голдсмитс, Универзитетот во Лондон) рече: „Неодамна отворената јавна истрага за COVID-19 посочи хронични слепи точки во препознавањето на BAME заедниците од страна на Владата во нивниот одговор за планирање итни случаи на вирусот, но нашето истражување покажува дека формалните услуги за поддршка на локално ниво подеднакво недостасуваа“.
„Ова не беше грешка на надзорот, туку претставуваше расни и структурни нееднаквости кои беа присутни и вметнати во обезбедувањето услуги пред COVID.
Студијата е дел од поголемиот проект финансиран од Обединетото Кралство за истражување и иновации (UKRI) на Советот за економски и социјални истражувања (ESRC), Co-POWeR Consortium за практики на благосостојба и издржливост во црните, азиските и малцинските етнички семејства и заедници. Конзорциумот започна од премисата дека заедниците на BAME биле погодени од два вируса – и пандемијата и расната дискриминација.
Коавторката, Ана Гупта (Ројал Холовеј) рече: „Многу сум задоволна што бев вклучена во Co-POWeR и што можам да ги споделам наодите од оваа важна студија која им дава глас на недоволно застапените млади луѓе на BAME и нивните семејства“.
„Студијата дава неколку важни препораки за тоа како политиките и практиките можат да ја промовираат благосостојбата на овие семејства и се надевам дека ова истражување ќе го информира донесувањето одлуки во иднина“.
Повеќе информации:
Извештај: Конзорциумот за практики на благосостојба и издржливост во семејствата и заедниците на BAME
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview