Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Кетрин Браун и Кристина Пагел, Разговор
Во екот на пандемијата, особено од 2021 година, многу деца и тинејџери примени во болница имале COVID. Сепак, никогаш не беше јасно колкав дел од нив биле во болница поради КОВИД, што укажува на доста тешка болест или од друга причина (како повреда), туку само се случило да се тестираат позитивно за КОВИД за време на нивниот прием.
Вистинскиот степен на тешка болест предизвикана од COVID кај оние под 18 години беше бескрајно расправан од лекарите и научниците. Од рано е познато дека тешката болест кај децата била ретка и поверојатно кај оние деца со сериозни здравствени проблеми како што се хронична срцева болест или потиснат имунолошки систем. Но, не знаевме колку возраста, сиромаштијата или етничката припадност се вмешани во тежината на болеста.
Сега имаме некои одговори со објавувањето на нашата студија во The BMJ во која ги разгледавме сите деца и адолесценти хоспитализирани со прва регистрирана инфекција со КОВИД во Англија помеѓу јули 2020 и февруари 2022 година.
Од 3,2 милиони деца и тинејџери во Англија со прва инфекција со COVID во овој период, скоро 30.000 беа хоспитализирани.
Откривме дека над 70% од овие деца имаат потреба од болничка нега, целосно или делумно, поради КОВИД. Нашата студија, исто така, покажа зголемена ранливост кај најмалите деца (особено оние под една година), децата од посиромашните области и малцинските етнички деца.
Бевме дел од група педијатри и научници за податоци кои работеа заедно проучувајќи ги здравствените досиеја на децата. Приемите во детските болници ги категоризиравме во четири групи:
Од 21.000 деца чија хоспитализација била предизвикана од КОВИД, за кои постои сомневање дека се предизвикани од КОВИД, делумно предизвикани од КОВИД или предизвикани од Пимс, 60% немале основни здравствени состојби.
За разлика од возрасната популација, инфекциите со КОВИД заразени во болница беа ретки, сочинуваат околу 1% (380 случаи), во споредба со околу 30% кај возрасните. Ова е веројатно затоа што повеќето деца остануваат во болница пократко од возрасните, што обезбедува помала можност да заразат КОВИД.
Севкупно, престојот во болницата КОВИД беше краток, што покажува дека повеќето деца брзо закрепнале. Повеќето деца и адолесценти беа во болница помеѓу еден и три дена, иако на децата со Пимс им беше потребен подолг престој од околу една недела.
Сепак, 12,4% од децата (2.605 од 21.000) кои биле примени делумно или целосно поради КОВИД доживеале тешка болест, како што е утврдено или со Pims дијагноза (1.790 деца) или оние без Pims на кои им е потребна интензивна нега (815 деца).
Друга разлика во споредба со возрасните беше тоа што процентот на деца и адолесценти хоспитализирани со КОВИД остана сличен со варијантата омикрон. Меѓу возрасните, процентот во болницата првенствено поради COVID значително се намали со доаѓањето на омикрон во декември 2021 година. Позитивна забелешка, во ерата на омикрон, бројот на деца на кои им треба критична нега се намали, барем делумно затоа што имаше помалку случаи на Пимс.
За да разбереме повеќе за факторите на ризик за хоспитализација, ги разгледавме приемите во болница поради КОВИД како дел од вкупните инфекции и го споредивме тоа помеѓу различни групи.
Имаше помалку вкупно регистрирани инфекции кај децата кои живеат во најсиромашните области (625.000) во споредба со најмалку сиромашните (732.000). Но, особено, имало над двојно повеќе хоспитализации на COVID во најсиромашните области (6.230 во споредба со 2.880).
Помалиот број на регистрирани инфекции кај сиромашните деца сугерира дека помалку од нив биле тестирани отколку децата од побогатите области. Поголемиот број на приеми во болница кај сиромашните деца веројатно одразува поголема изложеност на инфекција, но исто така може да рефлектира и поголема ранливост на тешка болест.
На пример, децата со дебелина беа презастапени меѓу хоспитализираните во споредба со децата кои беа заразени, но не им требаше болничка нега. Децата во посиромашните области имаат многу повисоки стапки на дебелина од оние во помалку сиромашните области поради социо-економските нееднаквости.
Видовме слични обрасци за етничката припадност, при што малцинските етнички деца се презастапени во хоспитализациите на COVID, особено во најтешките случаи за кои е потребна критична нега.
Бројот на регистрирани инфекции кај бебиња до една година беше најмал од сите возрасни групи. Ова може да биде затоа што имало помала веројатност да бидат тестирани, но можно е да имале помала изложеност на други луѓе со КОВИД отколку постарите деца кои повеќе се мешале во училиште и градинка.
И покрај ова, и иако оваа група сочинува само 5% од сите деца под 18 години во Англија, бебињата сочинуваат 34% од сите хоспитализации на КОВИД (7.115 од 21.000).
Повисоката стапка на приеми во болница кај бебињата сугерира дека тие се поранливи. Или, пак, може да изгледаат повеќе лошо и да предизвикаат поголема загриженост кај родителите и лекарите кога ќе ја зафатат оваа инфекција во споредба со постарите деца. Добро е познато дека децата под една година се поранливи на други респираторни заболувања како што е РСВ.
Освен ако бебињата постари од шест месеци имаат одредена основна здравствена состојба, не им се нуди вакцинација против Ковид во ОК. Така, може да видиме континуирани приеми во болница во оваа возрасна група, кои не се заштитени со претходна инфекција или вакцинација.
Бремените жени се подобни за засилувач за КОВИД, и важно е да се осигураат дека го добиваат тоа бидејќи нивните антитела можат да ги заштитат новороденчињата во првите неколку месеци од животот.
Повеќе информации:
Харисон Вајлд и сор., Приеми во болница поврзани со инфекција со САРС-КоВ-2 кај деца и адолесценти: кохортна студија на 3,2 милиони први утврдени инфекции во Англија, БМЈ (2023). DOI: 10.1136/bmj-2022-073639
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview