Итни случаи:  

Повикај доктор

Многу студии објавија дека на децата и адолесцентите им треба доволно сон и вежбање и треба да го минимизираат времето што го поминуваат гледајќи во ТВ, компјутер или екран на телефонот. Но, дали почитувањето на владините препораки во врска со овие однесувања има позитивен ефект врз здравјето на следната генерација?Јапонска истражувачка соработка откри поврзаност помеѓу самопријавеното здравје на учениците од основните и помладите средни училишта и колку добро ги исполниле упатствата за 24-часовно движење (за спиење, физичка активност и време на екранот).
Се верува дека ова е прва ваква студија која ги истражува овие асоцијации кај јапонско население. Резултатите ја истакнуваат важноста на мерките за унапредување на здравјето на децата и адолесцентите кои ги земаат предвид меѓусебните врски помеѓу овие три однесувања.
Оваа студија беше спроведена од страна на доцентот на Универзитетот Коби, Кјан Акира (Дипломирана школа за човечки развој и животна средина) и професорот на Универзитетот на Рјукиус Такакура Минору (епидемиологија/здравствено образование, Оддел за здравствени науки, Медицински факултет) и професорот Мијаги Масаја (Факултет за образование/Дипломирана школа за ангажман и развој на заедницата).
Овие резултати беа објавени во меѓународното академско списание Public Health на 18 ноември 2022 година.
Главни точки
Истражувачка позадина
Активностите на една личност во период од 24 часа може да се поделат на физичка активност, седечко однесување и спиење. Овие три однесувања се комплементарни по тоа што ако количината на едното се зголемува, тогаш другите се намалуваат. Добро е познато дека секое од овие однесувања е поврзано со здравјето на децата и адолесцентите, но сепак е неопходно да се истражи кои комбинации од овие три однесувања во период од еден ден (24 часа) имаат корист за здравјето за да се добие точно разбирање.
Неодамна, важноста на „Однесувањето со движење“ доби на интензитет, особено во западните земји, со зголемен број студии што се спроведуваат за да се проценат нивните ефекти врз здравјето. Канада и Австралија објавија Упатства за 24-часовно движење кои го покажуваат препорачаниот број часови за секое однесување кај децата и адолесцентите.
Овие упатства препорачуваат најмалку 180 минути физичка активност (од кои еден час треба да биде вежбање со среден до висок интензитет), помалку од два часа на екранот и најмалку осум до 10 часа сон (од девет до 11 часа за пет до 11 -годишници) секој ден. Азиско-пацифичкиот регион исто така планира да развие слични упатства.
Во Јапонија се спроведени многу малку истражувања за врската помеѓу исполнувањето на овие упатства и здравствените индикатори на поединците. Со оглед на зголемените докази од западните земји, неопходно е да се спроведе истражување на јапонската популација за да се процени дали овие упатства треба да се промовираат или не кај децата и адолесцентите во Јапонија.
Според тоа, оваа студија имаше за цел да ја истражи врската помеѓу 24-часовното почитување на упатствата и самопријавеното здравје кај јапонските ученици од основно и помладо средно училиште. Тие, исто така, ги истражуваа разликите меѓу возрасните групи, особено затоа што процентот на адолесценти кои самопријавуваат здравствени проблеми има тенденција да се зголемува со возраста.
Наоди од истражувањето
Учесниците во оваа студија беа 2.408 петтоодделенци (10-11 години, 52,2% девојчиња) од 31 основно училиште и 4.360 ученици од 8-мо одделение (13-14 години, 49,9% девојчиња) од 30 помлади средни училишта во Окинава, кои пополнија прашалници . Податоците за учесниците беа собрани преку кластерско примерок со училиштата како една единица. Училиштата вклучени во оваа студија беа избрани на непристрасен начин преку пропорционален примерок на веројатност; ова беше направено за да се осигури дека учениците од одредено училиште или училиштата во одреден регион не се премногу застапени во резултатите.
Истражувачите користеле логистичка регресивна анализа за да ја истражат поврзаноста помеѓу придржувањето до препораките на упатствата (за спиење, физичка активност и време на екранот) и самопријавеното здравје. Полот, тежината (БМИ), социјалниот економски статус, родителската поддршка, задоволството од училиштето и академскиот притисок беа вклучени како коваријати.
Резултатите од анализата покажаа дека исполнувањето на упатствата за „времето на екранот и спиењето“ е поврзано со доброто самопријавено здравје кај учениците од основните училишта. За средношколците, беа пронајдени асоцијации помеѓу доброто здравје и исполнување на некоја од следниве комбинации: „само физичка активност“, „само спиење“, „време на екранот и сон“, „физичка активност и сон“, „сите три насоки“.
Понатамошни случувања
Повеќето истражувања до сега се фокусираа на прикажување на важноста на одделните здрави однесувања поединечно, и не го проценуваа влијанието на комбинациите на таквото однесување врз здравјето. Тековната студија покажа дека промовирањето на комбинација од соодветно времетраење на спиењето и доволна физичка активност може да има корисен ефект врз здравјето на децата и адолесцентите (особено средношколците).
Сепак, треба да се спроведат повеќе истражувања за оваа истражувачка група да може да препорача ефективни мерки за подобрување на здравјето на децата и адолесцентите. Едно ограничување на дизајнот на оваа студија е дека каузалноста не може да се утврди; со други зборови, не е можно да се открие зошто некои ученици ги исполниле или не ги исполниле упатствата.
Групата ќе го продолжи ова истражување со истражување на поврзаноста со други показатели за здравјето и утврдување на каузалноста преку лонгитудинални студии, интервентни студии и објективни мерења на секое однесување и исход.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview