Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од NIH/Eunice Kennedy Shriver Националниот институт за детско здравје и човечки развој
Истражувачите открија дека пристапот за грижа „Јади, спие, конзола“ (ESC) е поефективен од користењето на алатката за бодување на неонатална апстиненција (FNAST) за проценка и управување со новороденчиња изложени на опиоиди, според националното, рандомизирано контролирано клиничко испитување.
Новороденчињата згрижени со ESC биле медицински подготвени за отпуштање приближно 6,7 дена порано и 63% помала веројатност да добијат лекови како дел од нивниот третман, во споредба со новороденчињата згрижени со FNAST. ESC дава приоритет на нефармаколошки пристапи за нега, како што се средина со ниска стимулација, повивање, контакт кожа на кожа и доење.
ESC исто така го охрабрува вклучувањето на родителите во грижата и проценката на нивните доенчиња. Овие наоди се засноваат на болничките резултати на голема и географски разновидна група на доенчиња изложени на опиоиди. Во тек е двегодишна последователна студија на подгрупа доенчиња. Тековните наоди се објавени во New England Journal of Medicine.
„Медицинската грижа за новороденчињата кои биле изложени на опиоиди за време на бременоста варира во голема мера во различни болници“, рече Дијана В. Бјанки, д-р, директор на Националниот институт за детско здравје и човечки развој (NICHD) на НИХ, Јунис Кенеди Шрајвер, кој го предводеше истражувањето. со програмата NIH Environmental Influences on Child Health Outcomes (ECHO). „Овие наоди се важен чекор кон стандардни упатства засновани на докази за грижата за овие доенчиња“.
Новороденчињата изложени на опиоиди може да развијат симптоми на неонатален синдром на повлекување на опиоиди (NOWS), кој вклучува тремор; прекумерно плачење и раздразливост; и проблеми со спиење и хранење. Во изминатите 50 години, FNAST е традиционална алатка за оценување за доенчиња со NOWS. FNAST е обемен систем за бодување кој ги проценува знаците на повлекување во повеќе од 20 области. Поставена е загриженост за неговата субјективност и преценување на потребата од опиоидни лекови.
Пристапот за нега на ESC беше развиен пред околу осум години и расте во популарност во некои градинки, но не е ригорозно тестиран кај голема популација. Проценките на ESC се фокусирани на способноста на доенчето да јаде, спие и да се утеши, а пристапот ги одржува мајката и бебето заедно, овозможувајќи им на семејствата да играат поголема улога во грижата за своите доенчиња.
Сепак, широкото усвојување на ESC без цврсти докази за ефективноста и безбедноста предизвика загриженост за потенцијално недоволно лекување на доенчињата или нивно предвремено отпуштање.
Тековната студија е дел од соработката за унапредување на клиничките испитувања за неонатално повлекување опиоиди (ACT NOW).
„Во Соединетите Американски Држави, на секои 24 минути се дијагностицира најмалку едно новороденче со NOWS“, рече Ребека Г. Бејкер, д-р, директор на иницијативата NIH HEAL. „ACT NOW и слични студии го одразуваат итниот пристап на HEAL за нудење научни решенија за многу поединци, семејства и заедници погодени од опиоидната криза“.
Во тековната студија, истражувачите запишаа 1.305 доенчиња во 26 болници во САД. Болниците беа рандомизирани за да преминат од вообичаена нега со FNAST кон пристапот на ESC нега во различни периоди. Во просек, доенчињата згрижени со ESC беа медицински подготвени за испуштање по просечно 8,2 дена, додека доенчињата згрижени со FNAST беа медицински подготвени за отпуштање по 14,9 дена, со просечна разлика од 6,7 дена помеѓу двете групи.
Студијата, исто така, процени дали новороденчињата примале опиоидни лекови за да ги контролираат нивните симптоми. Доенчињата згрижени со ESC имале околу 63% помали шанси да примаат опиоиди (19,5% во групата ESC примале опиоидни лекови, во споредба со 52% во групата FNAST). Безбедносните резултати на тримесечна возраст беа слични меѓу двете групи.
„Студијата опфати рурални и медицински недоволно опслужени заедници кои беа тешко погодени од опиоидната криза“, рече Метју В. Гилман, д-р, директор на NIH ECHO Програмата. „Овие наоди ветуваат дека ќе ги подобрат резултатите и ќе одговорат на долгорочните потреби на доенчињата изложени на опиоиди и нивните семејства.
ACT NOW е заеднички напор помеѓу NICHD и ECHO за подобрување на третманот и грижата за доенчињата и децата изложени на опиоиди за време на бременоста. Програмата ја користи мрежата за неонатална истражувачка мрежа на NICHD и Наградата за институционален развој (IDeA) на Државната мрежа за педијатриски клинички испитувања на ECHO за да обезбеди географски и расно разновидна група на учесници.
Повеќе информации:
Младиот ЛВ. et al., Јадете, спијте, пристап со конзола наспроти вообичаената грижа за неонатално повлекување на опиоиди, Њу Ингланд Журнал за медицина (2023). DOI: 10.1056/NEJMoa2214470
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview