Итни случаи:  

Повикај доктор

Подемот на интернетот доведе до неконтролиран раст на онлајн материјалите за сексуална експлоатација и злоупотреба на деца. За да преземат брза акција во најдобар интерес на осомничените малолетни жртви на сексуална злоупотреба, полициските службеници треба да ги поседуваат потребните вештини и обука. Проектот GRACE објави збир на упатства за да им помогне на првите што реагираат. Документот е резултат на соработката формирана преку проектот GRACE помеѓу специјалисти за сексуална експлоатација на деца од Европскиот центар за компјутерски криминал на Европол и Европската група за обука и едукација за компјутерски криминал (ECTEG).
Упатствата имаат две верзии: јавна верзија и ограничена верзија што ќе биде вградена во проектот eFIRST на ECTEG, кој е алатка за е-учење за првите што реагираат што се фокусира на суштинската ИТ форензика и компјутерскиот криминал. Билтен објавен на веб-локацијата на проектот накратко ја прикажува целта и значењето на упатствата.
„Упатствата ќе им овозможат на службениците кои прво реагираат ефикасно да се справат со деликатните ситуации кои обично се случуваат во близина на местото каде што се наоѓа жртвата, како што е нивниот дом или училиште, честопати скриени од очите на јавноста. Упатствата се подготвени на начин што ги опфаќа обединетите стандарди кои овие службеници можат да ги користат во нивната секојдневна работа, со што ќе ги опремат со релевантни информации за тоа како најдобро да реагираат доколку наидат на дете за кое постои сомневање дека е предмет на сексуална злоупотреба“.
Примарната грижа
Јавниот документ се отвора со листа на клучни термини за кои треба да бидат свесни службениците и следи со преглед на правата на жртвите. Нагласено е водечки принцип: „Најдобриот интерес на детето, особено како жртви на сексуална злоупотреба и сексуална експлоатација, ќе биде примарна грижа во сите активности што ги спроведува првиот одговор“. Акцентот е ставен и на фактот дека секоја жртва на сексуална злоупотреба или експлоатација постапува различно, што може да предизвика сомневање кај необучените службеници дека се случило какво било сексуално насилство.
Насоките прикажуваат четири можни ситуации со кои би можеле да се сретнат првите лица кои реагираат. Првото сценарио е дека злоупотребата или експлоатацијата се директно откриени од детето. Второ, тоа е директно пријавено од друго лице по откривањето на детето. Третото сценарио вклучува некој да открие сексуална злоупотреба и експлоатација на деца што се случиле во минатото. Четвртиот вклучува првите кои реагираат се сомневаат дека дете било сексуално злоупотребувано или индиректно дознале за таков случај.
Делот со наслов „5F’S IN TRAUMA“ нуди важни информации за пет различни автоматски и инстинктивни одговори на стравот и траумата што произлегуваат од сексуалниот напад. Тоа се: тепачка (спротивставување на напаѓачот преку физичка и/или вербална пресметка); лет (бегање, повлекување или криење); замрзнување (станување напнато, мирно и тивко околу напаѓачот); флоп (кога телото се релаксира и слабее како автоматска реакција на физичката болка што се доживува); и пријател (барајќи од напаѓачот помош или се обидувате да се „дружите“ со нив во обид да ги запрете, смирите или преговарате со нив). Авторите нагласуваат дека замрзнувањето или обидот да се спријатели со напаѓачот во никој случај не е согласност, туку е механизам за преживување.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview