Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Венди Гоф, Ен Род и Бин Ву, Разговор
Родителите честопати може да се најдат себеси како збунети зјапаат во малото човечко тело што тие помогнале да се создаде.
Понекогаш ова збунетост е центрирано околу стравопочит и чудење. Понекогаш е цврсто вкоренет во шок и срам поради конкретно однесување на кое штотуку биле сведоци.
Кога детето пцуе, тоа може да биде второто што нè обзема.
Има малку докази кои сугерираат дека пцуењето на децата, или општо, пцуењето е зачестено. Но, во 2013 година, едно американско истражување покажа дека кога децата почнуваат на училиште „ги имаат зачетоците на пцуењето на возрасните“ (околу 42 табу зборови).
Реакциите на родителите на пцуењето на децата се генерално културни, вградени во контекст и зависат од тоа кој друг е сведок на однесувањето и како се чувствуваат пцовките во тој момент.
Понекогаш родителите може да гледаат на детските пцовки како на „лошо“ однесување со кое треба да се справиме. Во други времиња, тие може да го сфатат пцуењето како ништо страшно. Во некои ситуации тие дури може да го сметаат за смешно.
Овие реакции се исто така заплеткани во емоции и расположение и обично не се конзистентни. Ова може да биде збунувачки за децата.
Во културите што зборуваат англиски, постојат неискажани општествени правила за тоа кој на кого може да каже што и во каква ситуација. Истражувањата покажуваат дека мажите почесто пцујат јавно отколку жените и имаат помала веројатност да бидат оценети негативно ако го сторат тоа.
Стенд-ап комичарите многу пцујат во своите настапи – и тоа се смета за смешно и прифатливо. Но, ако некој пратеник се заколне во парламентот, веројатно ќе има национален негодување.
Слично на тоа, додека многу возрасни пцујат, тоа не се смета за соодветно за децата. Ова е поврзано со историските перцепции за детето како „невино“ и „добро“. Како и идејата дека детството е посебно време во човековиот развој и родителите се одговорни за обликување и заштита на нивните потомци.
Но, пцовките се дел од нашиот јазик. Исто како и другите зборови, тие се израз на нашите чувства, мисли и намери.
Во оваа смисла, кога размислуваме за пцуењето на децата, тоа е развоен процес на учење кој вклучува експериментирање со различни начини на изразување и комуникација.
Кога помалите деца пцујат, тоа најверојатно доаѓа од слушање на светот и експериментирање со учењето на нивниот јазик.
Кога постарите деца пцујат, поверојатно е дека тоа е поврзано со нивниот социјален и емоционален развој додека учат да управуваат со своите емоции и да го развиваат својот идентитет.
Децата имаат тенденција да моделираат возрасни. па ако се изложени на пцовки во домот, има големи шанси да го имитираат јазикот што го слушаат.
Но, ако не го подигнале од нивните родители (или постарите браќа и сестри), додека да одат на училиште ќе ги слушнат овие зборови од другите деца на игралиштето. Децата, исто така, се повеќе се опкружени со екрани и различни видови медиуми. Така, изложеноста на пцуење е речиси невозможно за родителите да ја следат и контролираат.
Она што родителите можат да го направат е да го минимизираат влијанието на оваа изложеност врз однесувањето на децата. Тие можат да го направат тоа така што ќе реагираат наместо да реагираат на пцовките на нивните деца.
Човечките реакции се моментални и импулсивни. Тие се за потреба од итна акција, наместо за долгорочна цел или план.
Од друга страна, човечките одговори се побавни и обезбедуваат повеќе обмислен и контролиран пристап кон ситуацијата.
Во однос на пцуењето на децата, важно е да се обидете и да одговорите за да има постојани пораки и тие да можат да научат што е соодветно (а што не е).
Одговарањето започнува со разбирање дека децата ќе бидат изложени на пцовки и родителите не можат да го контролираат секој аспект од животот на нивните деца.
Одговарањето, исто така, признава дека пцуењето е развоен процес за децата и улогата на родителите е да им помогнат да разберат што велат и како тоа може да биде прифатено. На пример, можете да кажете нешто вака: “Зошто го избра тој збор? Дали има подобар збор за употреба во таа реченица?”
Или ова: „Мислам дека можеби сте лути или вознемирени. Ако се обидувам да кажам некому за моите чувства, би рекол „навистина сум фрустриран во моментов“.
Одговорите ја елиминираат потребата да се игнорираат детските пцовки, што исто така може да испрати мешани пораки. Кога возрасните реагираат, тие ја преземаат контролата врз сопственото однесување и како резултат на ситуацијата.
Реагирањето значи и поставување на некои превентивни стратегии.
На пример, родителите може да разговараат со своите деца околу јазикот што се користи во филмовите, ТВ-емисиите и во музиката. Ова може да вклучи потсетување на децата како тие често создаваат имагинарни светови и „работите се различни во реалниот живот“.
Родителите може да зборуваат за тоа како јазикот има различни функции и цели. На пример:
„Пцуењето кон некого може да му наштети, така што никогаш не е во ред да го направите ова“.
Тие исто така може да зборуваат за тоа како ситуацијата или контекстот се важни. Како:
„Да се ​​пее пцовка во песна можеби е во ред дома, но тој збор не би го пееле на училиште“.
На крајот на краиштата, сите ние сме луѓе (и многумина од нас пцујат од време на време). Но, можеме да ги научиме децата да бидат критични корисници на јазикот, за да научат каде, кога и како да користат различни зборови.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview