Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Советот за економски и социјални истражувања
Доенчињата кои многу дремат имаат помал речник и послаби когнитивни вештини – според новото истражување на Универзитетот во Источна Англија.
Родителите ширум светот се склони да се грижат дали нивните деца спијат или премалку или премногу.
Но, една нова студија прифатена за објавување во JCPP Advances открива дека некои деца се поефикасни во консолидирањето на информациите за време на спиењето, па затоа дремат поретко.
Во меѓувреме, другите, обично оние со помалку зборови и послаби когнитивни вештини, треба почесто да дремат.
Истражувачкиот тим вели дека намалувањето на дремките кај овие деца нема да го подобри развојот на мозокот и дека треба да им се дозволи да дремат толку често и онолку долго колку што им е потребно.
Водечкиот истражувач д-р Теодора Глига рече: „Постои многу родителска вознемиреност околу спиењето. Родителите се загрижени дека нивните деца не дремат колку што се очекува за нивната возраст – или дремат премногу често и предолго.
„Но, нашето истражување покажува дека честото дремење на детето ја одразува неговата индивидуална когнитивна потреба. Некои се поефикасни во консолидирањето на информациите за време на спиењето, па затоа дремат поретко.
„Децата со помал вокабулар или помала оценка по мерка на извршната функција, почесто дремат.
„Малите деца природно ќе дремат онолку долго колку што им треба и треба да им се дозволи да го прават токму тоа“, додаде таа.
Истражувачкиот тим проучувал 463 доенчиња на возраст меѓу осум месеци и три години за време на заклучувањето во 2020 година.
Родителите беа анкетирани за начинот на спиење на нивните деца, нивната способност да се фокусираат на некоја задача, да ги задржат информациите во нивната меморија и бројот на зборови што ги разбираат и можат да ги кажат.
Тие, исто така, ги прашаа родителите за нивниот социо-економски статус – вклучувајќи го нивниот поштенски број, приходот и образованието – и за количината на времето поминато на екранот и активностите на отворено во кои се занимава нивното дете.
Д-р Глига рече: „Заклучувањето ни даде можност да ги проучуваме внатрешните потреби за спиење на децата бидејќи кога децата се во детска грижа, тие ретко дремат онолку колку што им е потребно.
„Бидејќи градинките беа затворени, тоа значеше помало нарушување на природниот режим на спиење на децата. Ниту едно од децата што учествуваа не посетуваше дневен престој.
„Она што го откривме е дека структурата на дневниот сон е показател за когнитивниот развој.
„Денчињата со почести, но пократки дремки од очекуваното за нивната возраст, имаат помал речник и полоша когнитивна функција.
„Откривме и дека оваа негативна поврзаност помеѓу вокабуларот и зачестеноста на дремките е посилна кај постарите деца“, додаде таа.
„Додека мнозинството родители ни кажаа дека заклучувањето не влијае на спиењето на нивното дете, родителите од пониско социо-економско потекло имаат поголема веројатност да пријават влошување на сонот.
„Времето на екранот се зголеми за време на заклучувањето, а активностите на отворено се намалија, но тоа не ги објаснува разликите во сонот на децата.
„Претходната работа сугерираше дека старателите треба да поттикнуваат чести дремки кај децата од предучилишна возраст.
„Нашите наоди сугерираат дека децата имаат различни потреби за спиење – некои деца може да дремат порано затоа што повеќе не им требаат. Други можеби ќе треба да дремат по тригодишна возраст.
„Во Обединетото Кралство, предучилишните установи кои запишуваат деца од 3 до 5 години немаат одредби за дремење. Негувателките треба да ја користат менталната возраст на детето, а не хронолошката возраст за да ги утврдат потребите за спиење на детето“, додаде таа.
Повеќе информации:
Почестите дремки се поврзани со понизок когнитивен развој кај група од осум до 38-месечни деца, за време на пандемијата COVID-19, JCPP Advances (2023). wrap.warwick.ac.uk/177343/
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview