Итни случаи:  

Повикај доктор

Инциденцата на прекумерна тежина и дебелина кај децата на возраст од три и четири години во Шведска се зголеми за време на пандемијата, особено во посиромашните области, покажува студијата на нешто повеќе од 25.000 деца во три шведски окрузи. Студијата, објавена во Европскиот весник за јавно здравје, се заснова на податоци за 25.049 деца на возраст од три до пет години кои биле подложени на редовни здравствени контроли во центрите за детско здравје. Окрузите што учествуваа беа Даларна, Јонкопинг и Сермланд.
Претходните студии во оваа област често се фокусираа на деца на училишна возраст или во земји со построги ограничувања од Шведска за време на пандемијата COVID-19. Во оваа земја, активностите во предучилишното и задолжителното училиште (до 16 години) продолжија нашироко како и обично.
Студијата беше предводена од Антон Холмгрен, научен соработник по педијатрија на академијата Салгренска, Универзитетот во Гетеборг и Ана Фелд, истражувач за детско здравје и родителство на Универзитетот во Упсала.
Значителен пораст на БМИ
Студијата документира статистички значаен пораст на БМИ (индексот на телесна маса) кај тригодишните деца за време на пандемијата. Кај девојчињата, процентот со дебелина се зголеми од 2,8% порано на 3,9% за време на пандемијата. За момчињата, соодветните пропорции беа 2,4 и 2,6%.
Процентот на тригодишни девојчиња со она што обично се класифицира како нормална тежина се намали од 82,6% порано на 80,9% за време на пандемијата. Немаше соодветна промена во статусот на нормална тежина кај групата од тригодишни момчиња.
Кај четиригодишните деца има значително зголемување на БМИ. Дебелината се зголемила и кај девојчињата и кај момчињата: прекумерната тежина се зголемила од 11,1 на 12,8% кај девојчињата, додека недоволната тежина кај момчињата паднала од 2,0 на 1,4%. Групата од петгодишни деца не покажала промени во БМИ.
Промените на БМИ и социо-економскиот статус беа поврзани, најјасно кај децата во најзагрозените области. Таму, процентот на три и четиригодишни деца со прекумерна тежина се зголеми од 9,5 на 12,4 и со дебелина од 2,5 на 4,4%, додека процентот со нормална тежина се намали.
Потребни се повеќе фокусирани мерки
Социоекономските варијабли беа измерени со користење на воспоставен метод, Индексот на потреба од нега (CNI), кој ги класифицира очекуваните барања за нега врз основа на нивото на образование; процентот на невработени или во програми за пазарот на трудот; процентот на самохрани родители; и пропорцијата родени надвор од западниот свет.
„Иако Шведска немаше заклучување на ист начин како и многу други земји за време на пандемијата, инциденцата на прекумерна тежина и дебелина се зголемија кај тригодишните и четиригодишните деца, па дури и на толку млада возраст социо-економските разлики се очигледни. “, забележува Антон Холмгрен, соодветниот автор на студијата.
„Студијата ја нагласува потребата за понатамошни напори и интервенции насочени кон спречување на дебелината кај децата, особено во области со понизок социо-економски статус“, вели тој.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview