Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Џон В. Вилијамс, Разговор
Во 2000 година, холандските научници тргнаа во мисија на истражување – не да откријат земји или богатства, туку да идентификуваат непознати причини за акутни респираторни инфекции.
Овие болести, од настинка до пневмонија, биле чума за човештвото низ историјата. Повеќето од нив се предизвикани од вируси, па ако некогаш клиничар ви кажал „најверојатно имате вирус“, веројатно тие биле точни. Сепак, респираторните заболувања можат да бидат многу потешки од обичните настинки.
Респираторните инфекции се водечка причина за смрт кај децата под 5 години на глобално ниво и главна причина за хоспитализација на децата во развиените земји. Тие се, исто така, главна причина за болести и смрт кај луѓето со висок ризик за тешки болести, како што се предвремено родените бебиња, постарите возрасни лица и оние со основни состојби.
Сепак, прецизните истражувачки студии на многу групи во текот на децении не успеаја да идентификуваат вирус или бактерија кај секое лице со акутна респираторна болест. Дали овој неуспех да се открие микроб е резултат на тестови кои не биле доволно добри или вируси за кои лекарите и научниците не знаеле? Одговорот беше делумно првиот; современите молекуларни тестови се многу подобри, па лекарите наоѓаат повеќе познати вируси.
Но, холандската група откри нов вирус, човечки метапневмовирус, скратено HMPV или MPV, кој се покажа дека е водечка причина за респираторни инфекции. HMPV често се манифестира како и другите вообичаени респираторни вируси, со конгестија, кашлица и треска.
Како специјалист за педијатриски инфективни болести и виролог, го водам мојот тим во истражувањето на ХМПВ повеќе од 20 години и лично се грижев за многу деца со оваа инфекција. Добив е-пошта од колеги, лекари и родители ширум земјата и светот со прашања за тешки и трагично фатални случаи.
САД забележаа скок во детекциите на HMPV во текот на првите неколку месеци од 2023 година. Овој тренд е сличен на повисоките од нормалните стапки на случаи на респираторен синцицијален вирус или RSV и грип во есента 2022 и зимата 2023 година, веројатно поврзано со намален имунитет на населението по две години носење маски за лице и социјално дистанцирање.
Сепак, откривам дека многу луѓе дури и во здравствената заштита не се запознаени со овој вирус.
Човечкиот метапневмовирус беше изолиран од луѓе со акутна респираторна инфекција и секвенциониран во 2001 година со помош на комбинација на специјализирана култура и молекуларни техники.
Тој е поврзан со РСВ, кој е водечка причина за сериозна респираторна инфекција кај децата и главен проблем кај возрасните. Двата вируса се во иста голема група со вирусите на сипаници, заушки и параинфлуенца, од кои сите се водечки причинители на детските болести.
Сепак, обилните податоци покажуваат дека HMPV се разликува од неговиот братучед RSV на многу начини. Прво, редоследот на гени во неговиот геном е сосема различен. Покрај тоа, на HMPV му недостасуваат два гени кои RSV ги користи за да го надмине имунолошкиот одговор што вообичаено би го таргетирал; сепак HMPV има свои начини да го блокира имунитетот.
Трето, генетската анализа од неколку различни групи покажува дека најблискиот неодамнешен предок на HMPV е птичјиот вирус, птичјиот метапневмовирус. Ова е земјоделски патоген на кокошки и мисирки. Еволутивната и генетската анализа сугерира дека човечкиот вирус се разделил од птичјиот вирус пред неколку стотици години. Ова е пример за зооноза: животински вирус кој скока до луѓето. Во овој случај, HMPV стана постојан патоген на луѓето.
Разбирањето како HMPV успешно го направи скокот може да помогне да се предвиди кои други животински вируси би можеле да бидат способни да се трансформираат во примарни човечки патогени. Неодамнешната епидемија на птичји грип Х5Н1 – која е пренесена на луѓето само во ограничена мера – го илустрира овој ризик.
И покрај тоа што беше препознаен пред само две децении, многу студии потврдија дека HMPV е главна причина за респираторна инфекција кај луѓето. Првичните истражувачки групи се фокусираа на децата и брзо открија дека ХМПВ предизвикува респираторни инфекции кај децата ширум светот, вклучувајќи ги Канада, Австралија, Јапонија, Хонг Конг, Јужна Африка и Аргентина.
Навистина, HMPV е честа причина за акутна респираторна болест кај децата во секоја испитана земја, а повеќето деца ја добиваат инфекцијата за прв пат до 5-годишна возраст. Една студија со примероци собрани во текот на 25 години во САД покажа дека HMPV е втора честа причина за инфекција на белите дробови кај деца по РСВ. Други студии на повеќе детски болници во градовите во САД покажаа дека HMPV е втората најчеста причина за респираторни инфекции, што доведува до хоспитализација и пневмонија.
Децата со основните фактори на ризик, како што се оние кои се родени предвреме и оние со состојби како астма, или оние кои имаат компромитиран имунолошки систем, како што се примателите на трансплантација на органи или децата кои се лекуваат од рак, се изложени на поголем ризик за тежок HMPV. Повеќето деца кои се хоспитализирани со ХМПВ се инаку здрави пред да го добијат, но многумина бараат интензивна нега од болеста.
ХМПВ е исто така честа причина за сериозни белодробни инфекции кај возрасните. Ова е особено точно кај возрасни постари од 65 години или кај оние со основни состојби. Студијата во Њујорк во текот на четири зими покажа дека ХМПВ е исто толку честа појава кај хоспитализираните постари возрасни лица како РСВ или грип, со слични стапки на нега на ИЦИ и смрт.
Студиите во текот на три зими во Нешвил на возрасни над 50 години открија стапки на хоспитализација на ХМПВ и посети на одделот за итни случаи кои беа слични на РСВ и грип. ХМПВ и РСВ биле почести од грипот кај луѓето 65 и постари, веројатно затоа што многумина биле вакцинирани против грип.
Друга национална студија на возрасни хоспитализирани поради пневмонија покажа дека ХМПВ е исто толку чест како РСВ и скоро исто толку чест како грипот. Како и кај децата, HMPV е посебен проблем за возрасни со хронични состојби како што се астма, рак или хронична опструктивна белодробна болест, исто така наречена ХОББ.
Слично на страшните ефекти на грипот и COVID-19 во домовите за стари лица, ХМПВ исто така предизвика бројни епидемии кај ранливите постари возрасни лица во установите за долгорочна нега.
И покрај тоа што е честа причина за сериозни респираторни заболувања, HMPV останува недоволно дијагностициран од лекарите и малку препознаен од општата популација. Повеќето луѓе со акутна респираторна болест не добиваат никакво тестирање, а ако го направат тоа, само сложеното молекуларно тестирање може да открие HMPV. Но, ова тестирање обично се прави само за хоспитализирани пациенти под одредени околности.
Луѓето имаат тенденција да веруваат во она што го гледаат, па затоа дури и здравствените работници се најмногу свесни за болестите за кои често ги тестираат. Но, HMPV циркулира предвидливо секоја година, а во Северна Америка врвот обично е од февруари до мај. Значи, ако неодамна сте настинале оваа зима или пролет, најверојатно виновникот е HMPV. Детските болници низ земјата забележуваат зголемен број случаи, вклучително и многу во ИЦУ. Врз основа на минатите истражувања, ова речиси сигурно се случува и кај возрасните – само што обично само оние пациенти со тешка болест се тестираат за HMPV.
Во моментов, нема специфични антивирусни лекови за лекување на ХМПВ како што има за грип и КОВИД-19. Како и со многу други респираторни вируси кои предизвикуваат настинки, повеќето заразени луѓе ќе се справат со одмор и течности.
Но, некои може да развијат проблеми со дишењето и треба да побараат лекарска помош. Децата или возрасните со сериозни основни состојби треба да бидат особено внимателни, а исто како и со COVID-19, употребата на средства за дезинфекција и миење раце може да го намали преносот.
Превентивните вакцини и антитела за HMPV се во развој, но сè уште се далеку. Затоа, во моментот, носете маска ако сте болни и избегнувајте други што се болни. Може да избегнете повторен ангажман со овој вирус за кој сте имале, но не сте слушнале.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview