Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Кембриџ
Децата кои почнуваат да читаат од задоволство рано во животот имаат тенденција да имаат подобри резултати на когнитивните тестови и имаат подобро ментално здравје кога ќе влезат во адолесценција, покажа студија на повеќе од 10.000 млади адолесценти во САД.
Во една студија објавена денес во Psychological Medicine, истражувачите од Велика Британија и Кина открија дека 12 часа неделно е оптимална количина на читање и дека тоа е поврзано со подобрена структура на мозокот, што може да помогне да се објаснат наодите.
Читањето за задоволство може да биде важна и пријатна активност во детството. За разлика од слушањето и говорниот јазик, кои се развиваат брзо и лесно кај малите деца, читањето е научена вештина и се стекнува и развива преку експлицитно учење со текот на времето.
За време на детството и адолесценцијата, нашиот мозок се развива, што го прави ова важно време во кое се воспоставуваат однесувања кои го поддржуваат нашиот когнитивен развој и промовираат добро здравје на мозокот. Сепак, до сега не беше јасно какво влијание – доколку има – ќе има охрабрувањето на децата да читаат уште од мали нозе врз нивниот развој на мозокот, познанието и менталното здравје подоцна во животот.
За да го истражат ова, истражувачите од универзитетите Кембриџ и Ворвик во Обединетото Кралство и Универзитетот Фудан во Кина ги разгледаа податоците од групата на адолесцентен мозок и когнитивен развој (ABCD) во САД, која регрутирала повеќе од 10.000 млади адолесценти.
Тимот анализираше широк опсег на податоци, вклучително и од клинички интервјуа, когнитивни тестови, ментални и бихејвиорални проценки и скенирања на мозокот, споредувајќи ги младите луѓе кои почнале да читаат од задоволство на релативно рана возраст (помеѓу две и девет години) со оние кои почнале да читаат па подоцна или воопшто не. Анализите контролираа многу важни фактори, вклучително и социо-економскиот статус.
Од 10.243 испитани учесници, нешто помалку од половина (48%) имале мало искуство со читање од задоволство или не почнале да го прават тоа дури подоцна во своето детство. Преостанатата половина помина меѓу три и десет години читајќи од задоволство.
Тимот откри силна врска помеѓу читањето за задоволство на рана возраст и позитивните резултати во адолесценцијата на когнитивните тестови кои ги мерат факторите како вербалното учење, развојот на меморијата и говорот, како и академските достигнувања на училиште.
Овие деца, исто така, имаа подобра ментална благосостојба, како што беше оценето користејќи голем број клинички резултати и извештаи од родители и наставници, покажувајќи помалку знаци на стрес и депресија, како и подобрено внимание и помалку проблеми во однесувањето, како што се агресија и кршење правила.
Децата кои почнале да читаат од задоволство порано, исто така, имале тенденција да поминуваат помалку време на екранот – на пример гледајќи телевизија или користејќи паметен телефон или таблет – во текот на неделата и за време на викендите во нивната адолесценција, а исто така имале тенденција да спијат подолго.
Кога истражувачите ги погледнале скеновите на мозокот од групата на адолесценти, откриле дека оние учесници кои читале заради задоволство на рана возраст покажале умерено поголеми вкупни области и волумени на мозокот, вклучително и одредени области на мозокот кои играат критична улога во когнитивните функции. Други мозочни региони кои беа различни меѓу оваа група беа оние за кои претходно беше докажано дека се однесуваат на подобрено ментално здравје, однесување и внимание.
Проф. докази дека тоа е поврзано со важни развојни фактори кај децата, подобрување на нивното сознание, ментално здравје и структура на мозокот, кои се камен-темелник за идното учење и благосостојба“.
Оптималната количина на читање за задоволство како мало дете беше околу 12 часа неделно. Надвор од ова, се чинеше дека нема дополнителни придобивки. Всушност, имаше постепено намалување на познанието, за што истражувачите велат дека можеби е затоа што сугерира дека поминуваат повеќе време седечки и помалку време на други активности кои би можеле да бидат когнитивно збогатувачки, вклучувајќи спортски и социјални активности.
Професорот Џианфенг Фенг од Универзитетот Фудан во Шангај, Кина и Универзитетот во Ворвик, О. им пружи задоволство и уживање, но исто така ќе помогне во нивниот развој и ќе ги поттикне долготрајните навики за читање, кои исто така може да се покажат корисни во животот на возрасните“.
Повеќе информации:
Рано иницирано читање во детството за задоволство: асоцијации со подобри когнитивни перформанси, ментална благосостојба и структура на мозокот во младата адолесценција, Психолошка медицина (2023). DOI: 10.1017/S0033291723001381
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview