Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Детската болница во Филаделфија
Истражувачите од Детската болница во Филаделфија (CHOP) неодамна открија дека уредот што се користи за мерење на нивото на кислород може да ги прецени тие нивоа кај деца од различни раси, што може да доведе до неточни читања. Наодите беа објавени на интернет во JAMA Pediatrics.
Пулсна оксиметрија е неинвазивен уред кој се користи за мерење на нивото на кислород во крвта. Претходните студии кај возрасни покажаа дека се чини дека потемните тонови на кожата го прават мерењето помалку прецизно. Научниците сакаа да разберат дали истиот феномен може да се забележи кај децата.
„Децата имаат различни карактеристики на кожата од возрасните, што може да влијае на пулсна оксиметрија, па затоа не сакавме едноставно да ги екстраполираме наодите за возрасни и да претпоставиме дека истото важи и за нашите педијатриски пациенти“, рече првиот автор на студијата Хали Рупел, д-р. Р.Н., истражувачки асистент професор на CHOP и Penn Nursing.
За да ја проучат врската помеѓу вистинската заситеност со кислород во крвта и отчитувањата снимени со пулсна оксиметрија, истражувачите користеа ретроспективна електронска здравствена евиденција од лабораторија за педијатриска кардијална катетеризација каде што пулсната оксиметрија се забележува во интервали од 1 минута во електронските здравствени досиеја и може да се поврзани со артериските крвни гасови кои се обработуваат во исто време.
Студијата опфати податоци за 774 пациенти, вклучувајќи 201 црн или афроамерикански пациент и 573 белци. Студијата покажа дека 12% од црните пациенти со вистинско ниско ниво на кислород имале „нормално“ мерење на пулсна оксиметрија, во споредба со 4% кај белата популација.
Иако резултатите се прелиминарни, наодите се конзистентни со други студии и сугерираат дека потемните тонови на кожата може да доведат до повеќе несовпаѓања меѓу отчитувањата на пулсот оксиметар кај децата. Потребни се дополнителни студии за проспективно да се оцени поврзаноста помеѓу бојата на кожата и точноста на пулс оксиметар кај децата, наместо да се потпираат на расата документирана во електронската здравствена евиденција.
Повеќе информации:
Хали Рупел и сор., Оценување на точноста на пулс оксиметријата кај децата според раса, JAMA педијатрија (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.0071
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview