Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Капил Чалил Мадатил и Хајди Зинзов, Разговорот
Предизвиците на социјалните мрежи се широки – и во акробации што ги вклучуваат и во причините зошто луѓето ги прават.
Но, зошто младите се соочуваат со предизвици кои претставуваат закана за здравјето, благосостојбата и, повремено, за нивните животи?
Ние сме професор по инженерство кој е специјализиран за разбирање како луѓето комуницираат со компјутерите и професор по психологија со експертиза за ментално здравје, особено трауматски стрес и самоубиство.
Заедно со нашиот истражувачки тим, спроведовме серија студии за да се обидеме да разбереме што ги мотивира тинејџерите и младите возрасни да учествуваат во различни предизвици.
За овие студии, од јануари 2019 до јануари 2020 година, интервјуиравме десетици средношколци и студенти во Соединетите држави и во јужна Индија кои учествуваа во предизвиците на социјалните мрежи. Исто така, анализиравме 150 извештаи за вести, 60 јавни видеа на YouTube, преку илјада коментари на тие видеа на YouTube и 150 објави на Твитер – сите беа конкретно за предизвикот на синиот кит. Овој предизвик, популаризиран во 2015 и 2016 година, беше објавено дека вклучува прогресивно ризични акти на самоповредување кои кулминираат со самоубиство.
Идентификувавме четири клучни фактори кои ги мотивираат младите да учествуваат во предизвик: социјален притисок, желба за внимание, вредност за забава и феномен наречен ефект на зараза.
Социјалниот притисок обично доаѓа кога пријател охрабрува друг пријател да направи нешто, а лицето верува дека ќе постигне прифаќање во одредена социјална група ако го стори тоа.
Откривме дека учеството во предизвици кои промовираат добра кауза, како што е предизвикот со ледена кофа, често произлегува од директно охрабрување. Учесниците во предизвикот за кофа со мраз, на пример, ќе го завршат предизвикот и потоа јавно ќе номинираат други да го сторат истото.
Во меѓувреме, младите возрасни кои се занимавале со поризични предизвици првенствено сакале да се чувствуваат вклучени во група која веќе учествувала во таков предизвик. Ова беше точно за предизвикот со цимет, каде што учесниците брзо консумираа цимет, а понекогаш и доживеаа оштетување на белите дробови и инфекција. На пример, 38% од учесниците во истражувањето кои се вклучија во предизвикот со цимет, признаа дека бараат прифаќање од колегите, наместо директно да се охрабруваат да учествуваат.
„Мислам дека го направив тоа затоа што сите со кои одев на училиште го правеа тоа во тоа време“, вели еден ученик кој смета дека предизвикот е популарен меѓу нивните врсници. „И јас сфатив дека мора да има нешто во врска со тоа ако сите го прават тоа“.
Форма на однесување кое бара внимание исклучиво за учесниците на предизвикот со ледена кофа беше желбата да се препознае за поддршка на кауза за пофалба.
Сепак, однесувањето на барање внимание што го забележавме кај тинејџерите и младите луѓе честопати доведе до тоа учесниците да иновираат поопасна верзија на предизвик. Ова вклучуваше издржување на поврзаните ризици подолго од другите.
На пример, еден учесник во предизвикот со цимет голтал цимет во прав подолг период од нивните врсници. „Дефинитивно беа врсници, и како што реков, знаете, вниманието“, велат тие. „Гледајќи други пријатели како објавуваат видеа и кој би можел подолго да го направи предизвикот“.
Многу млади возрасни учествуваа во овие предизвици за забава и љубопитност. Некои беа заинтригирани од потенцијалните реакции на луѓето кои беа сведоци на нивниот настап.
„Ми се чинеше забавно, а мене лично ми се допадна уметникот кој ја пее песната“, рече еден учесник за предизвикот Кики. Предизвикот вклучува танцување покрај автомобил во движење откако ќе излезете од него на песната на Дрејк „In My Feelings“.
Други беа заинтересирани да ги искусат сензациите поврзани со извршувањето на предизвикот. Тие се прашуваа дали нивните одговори ќе ги одразуваат другите поединци што ги забележале како го прават тоа.
Еден учесник рече дека „најчесто љубопитноста“ ги мотивирала да го направат предизвикот со цимет: „Само затоа што, гледајќи ги реакциите на другите луѓе, некако сакав да видам дали ќе ја имам истата реакција“.
Предизвиците, дури и оние кои се навидум бенигни, може брзо да се рашират низ социјалните мрежи. Ова се должи на ефектот на зараза, каде однесувањето, ставовите и идеите се шират од личност до личност. Како креаторите на содржини ги прикажуваат овие предизвици на дигиталните медиумски платформи, исто така придонесува за ефектот на зараза со охрабрување на другите да учествуваат.
Откако ја анализиравме содржината на дигиталните медиуми поврзани со предизвикот со синиот кит, откривме дека видеата на YouTube за овој предизвик често ги прекршуваат деветте упатства за пораки на Ресурсниот центар за спречување самоубиства. Ова значи дека објавите покажале фактори на ризик за промовирање на зараза на штетно однесување.
Поточно, од 60-те видеа на YouTube што ги анализиравме во врска со предизвикот со синиот кит, 37% се придржуваа до помалку од три упатства, категоризирајќи ги како првенствено небезбедни. Најчесто прекршените упатства вклучуваа неуспех да се избегнат детални или глорифицирани прикази на самоубиството и неговите жртви, да се опишат ресурсите за барање помош и да се нагласат ефективни третмани за ментално здравје.
Нашето истражување, исто така, истражи како учесниците гледаат на предизвиците откако ќе ги направат. Половина од оние кои се вклучиле во ризичен предизвик посочиле дека доколку ја разбрале физичката опасност или потенцијалниот ризик за нивниот социјален имиџ, можеби би се одлучиле да не го направат предизвикот.
„Не би го направил предизвикот со цимет ако [знаев дека] некој заврши во болница каде го изведуваше“, ни рече еден од испитаниците.
Врз основа на нашето истражување, ние веруваме дека ако на учениците во училиштата им се понудат повеќе информации за потенцијалните ризици од предизвиците на социјалните мрежи, се доставуваат до родителите и се споделуваат на социјалните медиуми, тоа би можело да им помогне на тинејџерите и младите да размислуваат и да донесат информирани одлуки – и да ги одвратат нив да учествуваат.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview