Итни случаи:  

Повикај доктор

Едно прво светско истражување покажа дека образовниот пристап што широко го користат спортските организации за да се запре штетното хомофобично однесување и другите форми на дискриминација е неефикасен. Објавено во Британскиот журнал за спортска медицина, студијата на Универзитетот Монаш ја проценуваше ефективноста на користењето на професионалните спортисти во рагби за давање едукација на младите луѓе за штетата предизвикана од нивното однесување.
Студијата покажа дека овој пристап „оди на“ за намалување на предрасудите немал ефект врз хомофобниот јазик, кој продолжил да го користат 61% од спортистите кои го добиле образованието.
Водечкиот автор и истражувач на Лабораторијата за наука за наука на Универзитетот Монаш, Ерик Денисон, рече дека тренерите волонтери не ги спроведуваат постоечките политики за заштита на децата од штетното хомофобично однесување и без поддршка од тренерите, образовните програми за младите спортисти ќе пропаднат.
„Спортските организации често користат професионални спортисти за да им дадат едукација на децата за штетата предизвикана од хомофобичен, сексистички или расистички јазик. Ова е прва студија која тестира дали овој пристап е ефикасен“, рече д-р Денисон.
„За жал, не најдовме никакви промени во честата употреба на хомофобичен јазик од страна на тинејџерите спортисти во нашата студија.
Со цел да се промени хомофобичното однесување, студијата препорачува спортските лидери и владите да се погрижат тренерите во детскиот спорт да спроведуваат политики кои забрануваат дискриминаторско и штетно однесување.
„Откривме дека тренерите не го поддржуваат образованието што го даваат професионалните спортисти. Тренерите, кои се волонтери, не спроведуваат политики кои го забрануваат овој многу штетен јазик“, рече д-р Денисон.
„Ова е загрижувачко бидејќи постојаната употреба на хомофобичен јазик во младинскиот спорт е штетна за менталното здравје на сите деца, без оглед на нивната сексуалност.
Меѓународниот олимписки комитет, исто така, утврди дека честата употреба на хомофобичен јазик од страна на врсниците и тренерите во спортот ги става децата на поголем ризик од самоубиство, самоповредување и сексуална злоупотреба.
Секој тим на рагби сојуз (вкупно население) во Викторија со играчи на возраст од 16 до 20 години, учествуваше во истражувањето, кое беше поддржано од австралиската влада, Рагби Австралија и Рагби Викторија.
Студијата ја мери фреквенцијата на хомофобичен јазик што го користат рагбистите пред и по предавањето на образованието. Однесувањето на тимовите што го добиле образованието потоа било споредено со однесувањето на тимовите кои не го добиле образованието.
„Студијата ги нуди најновите докази кои ја поддржуваат потребата спортските лидери да преземат силна акција за да се запре дискриминацијата во спортот, но тие веројатно нема да ја преземат оваа цврста акција без интервенција на владата“, рече д-р Денисон.
„Студиите постојано откриваат дека спортските лидери сметаат дека ставањето крај на дискриминаторските однесувања е опционално и како одвраќање од спроведувањето на нивниот спорт и победничките игри.
Поранешниот капетан на Мелбурнските бунтовници, Том Инглиш, кој беше еден од шесте професионални рагби играчи кои помогнаа во реализацијата и заедничкиот развој на образованието, рече дека треба да се направи повеќе за да се промени однесувањето.
„Мислам дека ни претстои уште многу работа за да го промениме овој јазик и да го промениме она што момчињата мислат дека е прифатливо однесување во рагбито и во спортот“, рече Инглиш, кој сега игра професионален рагби во Јапонија.
„Луѓето го користат овој јазик за да докажат дека се тешки и „маж“. Без оглед на причините, играчите треба да разберат дека овој јазик е повреден, дека ги одвраќа луѓето да играат рагби, а исто така ги тера младите да се обидат да се повредат себеси“.
Наодите од студијата ги поддржуваат заклучоците на МОК дека се потребни повеќестрани интервентни стратегии за да се запре дискриминацијата во спортот, што треба да вклучува образование што го даваат почитувани врсници.
Ова е прва студија која ја тестира ефективноста на тренинзите за „различност“ и „чувствителност“ во спортот, но резултатите се конзистентни со слични студии спроведени на работни места и училишта.
Повеќе информации:
Ерик Денисон и други, Ефективност на образовната интервенција насочена кон употреба на хомофобичен јазик од страна на млади машки спортисти: кластерско рандомизирано контролирано испитување, Британски весник за спортска медицина (2023). DOI: 10.1136/bjsports-2022-105916
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview