Итни случаи:  

Повикај доктор

Влијанието на социјалните мрежи врз младите е жешка тема, при што повеќето деца и тинејџери сакаат да прават што и да прават нивните пријатели, а родителите се грижат за поставување ограничувања. Една нова студија испитува дали честото проверување на сајтовите на социјалните медиуми (Фејсбук, Инстаграм и Снепчет) е поврзано со промените во функционалниот развој на мозокот кај овие рани адолесценти, околу 12-годишна возраст. Наодите се објавени онлајн на 3 јануари во JAMA Pediatrics.
Користејќи скенирања на мозокот наречени функционална магнетна резонанца (fMRI), истражувачите од Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил открија дека вообичаеното освежување и проверка на социјалните мрежи може да биде поврзано со промени во чувствителноста на мозокот на социјалните награди и казни – оние онлајн лајкови и ангажман од други .
„Знаеме дека адолесценцијата е еден од најважните периоди за развој на мозокот – тој минува низ повеќе промени во реорганизацијата, втор само од оние што ги гледаме во раното детство“, рече авторката на студијата Ева Телцер, која е вонреден професор по психологија и невронаука. „Тоа е навистина драматичен период на развој на мозокот, особено во овие мозочни региони кои реагираат на социјалните награди.
Социјалните награди не се ограничени само на сајтовите на социјалните медиуми. Тие можат да бидат позитивни повратни информации лице в лице од врсниците или дури и да добиваат пари.
Но, тие лајкови на Фејсбук се и социјални награди.
Други истражувања покажаа дека некои адолесценти се на мобилните телефони речиси постојано, проверувајќи ги нивните социјални медиуми барем на час.
За тригодишното истражување, тимот на Телцер регрутирал 169 ученици од шесто и седмо одделение од три јавни средни училишта во рурална Северна Каролина. Учесниците беа расно различни и вклучуваа и момчиња и девојчиња.
Учесниците известија колку често ги проверувале трите платформи за социјални медиуми, варирајќи од помалку од еднаш дневно до повеќе од 20 пати. Истражувачите ги искористија овие информации за да направат скала.
Потоа учесниците беа подложени на скенирање на мозокот со fMRI. За време на овие скенирања, тие ќе видат знак дека социјалните повратни информации ќе бидат награда, казна или неутрална. Потоа морале брзо да притиснат копче кога ќе се појави мета. Тогаш тинејџерите ќе добијат социјална награда или казна.
„Можеме да го фотографираме нивниот мозок и да видиме кои региони на мозокот се активираат кога ги гледаат овие социјални награди и кои региони на мозокот се менуваат во текот на тие три години како одговор на предвидувањето на повратните информации од колегите“, рече Телцер.
Учесниците кои на 12-годишна возраст ги проверувале социјалните мрежи до 15 пати на ден, покажале „разлики во начинот на кој нивниот мозок се развива во следните три години“, рече Телцер. „И токму во одредени мозочни региони ја откриваат важноста на околината, реагирајќи на тие социјални награди“. Истакнувањето се однесува на елементите кон кои луѓето најмногу се привлечени и на кои ќе го фокусираат своето внимание.
Телцер рече дека ова сугерира дека тинејџерите кои растат постојано проверувајќи ги нивните социјални медиуми стануваат преосетливи на повратните информации од врсниците.
„Нивните мозоци реагираат сè повеќе и повеќе во текот на тие години на повратните информации за социјалната награда што тие ја очекуваат“, рече Телцер.
Она што не е јасно е што значи тоа за нивната иднина. Тоа потенцијално би можело да го наведе мозокот да стане сè почувствителен на социјалните повратни информации и тоа би можело да продолжи и во зрелоста, рече Телцер.
Но, истражувачите не се обиделе да видат дали можат да ја променат оваа траекторија.
Додека промените во мозокот може да промовираат компулсивно или зависно однесување на социјалните мрежи, тие исто така може да одразуваат адаптација што им помага на тинејџерите да се движат во нивниот сè подигитален свет.
„Не знаеме дали ова е добро или лошо – ако мозокот се прилагодува на начин што им овозможува на тинејџерите да се движат и да реагираат на светот во кој живеат, тоа би можело да биде многу добра работа“, рече Телцер. „Ако станува компулсивно и зависно и ја одзема нивната способност да се вклучат во нивниот социјален свет, тоа потенцијално може да биде неприлагодливо“.
Таа рече дека родителите можат да им помогнат на своите тинејџери со поттикнување активности кои носат радост без одење на интернет – на пример, спорт, уметност или волонтирање.
„Тоа е асоцијативна студија која предизвикува размислување“, рече д-р Кевин Стејли, невролог и шеф на педијатриската невролошка служба во Општата болница во Масачусетс во Бостон, кој ги разгледа наодите. „Сите сме загрижени дека компулсивната употреба на социјалните медиуми ќе го промени развојот во адолесценцијата“.
Ќе бидат потребни повеќе истражувања за да се знае со сигурност дека социјалните медиуми го менуваат мозокот на адолесцентите, рече тој. На пример, истражувачите може да видат што ќе се случи ако им ги одземат телефоните на децата шест месеци за да спречат чести проверки на социјалните мрежи.
Стејли додаде дека fMRI е интригантен прозорец во мозокот, но сепак суров со оглед на сложеноста на мозочните кола. „Има многу различни работи што тие кола би можеле да ги прават, а ние немаме прозорец во она што тие го прават“, рече тој.
Сепак, родителите сакаат да го знаат влијанието што социјалните медиуми ќе го имаат врз нивните деца и дали треба да го ограничат, истакна Стејли.
„Оваа студија е навистина еден вид рано отскочна штица кон доказниот пат што би ни дало причина да дејствуваме на еден или на друг начин“, рече тој, додавајќи дека е премногу рано да се даде препорака врз основа на овие наоди.
Засега, родителите ќе треба да користат здрав разум за социјалните мрежи.
„Мислам дека тоа засилува колку работи се менуваат во раната адолесценција“, рече Стејли. „Сите ние тежнееме да ја потиснеме целата анксиозност што ја претрпевме во тој период, но имаше причина што беше тешко, бидејќи вашиот мозок се менува на радикални начини подготвувајќи се за зрелоста. И оваа студија покажува дека ова е нешто што може физички да се измери. .
Pew Research има повеќе за тинејџерите и социјалните медиуми.
2023 Ден на здравјето. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview