Итни случаи:  

Повикај доктор

Честите посети на лекар ги подобруваат здравствените резултати за децата со астма; сепак, тие често се неправилни и неконзистентни што доведуваат до зголемување на болничките реадмисија, покажа новото истражување. Две студии, предводени од Детскиот истражувачки институт Мардок, ги истакнаа празнините и можностите низ мрежата на примарната здравствена заштита во грижата за детска астма за да се осигура дека услугите остануваат достапни во пресрет на недостигот на општи лекари и падот на услугите за наплата на големо.
Објавено во Journal of Asthma and Archives of Diseases in Childhood, истражувањето опфатило 277 општи лекари и 767 старатели на деца на возраст од 3-18 години кои биле примени во една од трите болници во Викторија со астма.
Откриено е дека само еден од пет учесници го посетувал својот редовен општ лекар на повеќе од 60 проценти од посетите и 36 проценти го посетиле лекарот за општа медицина во рок од седум дена откако биле отпуштени од болница поради нивната астма. Раното следење и честите посети на лекар беа поврзани со намалени презентации на ЕД, реадмисија во болница и подобрени исходи од астма.
Истражувачот за деца Мардок, Рене Џонс, рече дека студијата покажала дека децата со астма добиваат фрагментиран третман во мрежата на примарната здравствена заштита.
„Семејствата често пријавуваа дека не можат да пристапат до примарната здравствена заштита пред да се претстават во болница поради астмата на нивното дете, што ја истакнува потенцијалната пропуштена можност за избегнување на прием и за континуитет на лекување“, рече таа. „Згора на ова, семејствата забележаа дека има нејасни патишта за дополнителна нега, со недостаток на координација помеѓу болниците и нивниот локален лекар“.
Џонс рече дека ниската стапка на следење на општ лекар е загрижувачка со оглед на упатствата за нега на педијатриска астма препорачани да се прегледаат по прием во болница или презентација на ЕД, како и тековни редовни контроли.
Истражувањето наведе дека само 39,2 отсто од општите лекари знаеле дека нивниот пациент бил повторно примен во болница поради астма, што ја нагласува потребата болниците да ја подобрат нивната комуникација. Дополнително, само 12 проценти од општите лекари беа сигурни дека управуваат со деца со слабо контролирана астма, што укажува на потребата да се обезбеди лесен пристап до специјалистички совети за потешки случаи.
Стапките на реадмисија во болница во Викторија се зголемија од секое трето дете во рок од 12 месеци во споредба со секое четврто пред една деценија. Астмата е водечка причина за хронични заболувања и непланирани приеми во болница за деца. Распространетоста на детската астма се зголемува на глобално ниво, што предизвикува оптоварување на здравствените системи и негативно влијае на квалитетот на животот.
Рејчел Корнвел рече дека нејзиниот син Оли (3) бил примен на одделот за итни случаи 48 пати за да ја лекува неговата тешка астма.
Таа рече дека 45-минутното патување во болницата би можело да се избегне доколку Оли има редовен општ лекар кој е добро опремен да се справи со сложените случаи на астма.
Оли моментално има инјекции и зема стероидни лекови, на врвот на неговиот инхалатор, за да помогне во намалувањето на бројот на изгореници на астма.
„Оли не оди на општ лекар за неговата астма, бидејќи тоа е тешка битка да добие преглед и доследна нега“, рече таа. „Тој брзо оди од 100 на нула. Вториот ден од избувнувањето на астмата ќе треба да добие IV третман или кислород во болница. Неверојатно е стресно да се види вашето дете како се бори да дише“.
„Имаше момент кога одевме во болница на две недели и Оли не добиваше дополнителна нега. Лекарите едноставно не се сигурни дека ќе го лекуваат Оли поради неговата историја“.
„Не можете да предвидите кога вашето дете ќе има напад на астма, така што немате луксуз однапред да резервирате термин. Едноставно е полесно и побрзо да се оди во болница.
Но, Рејчел рече дека работите се подобриле со Оли откако станала под грижа на Службата за комплексна астма во Кралската детска болница.
Таа рече дека неодамнешното истражување на Мардок Дејдс му дава надеж на нејзиното семејство.
„Истражувањето може да доведе до многу подобра грижа за децата со тешка астма“, рече таа. „Кога би можеле да видиме редовен општ лекар кој имал експертиза да го лекува Оли, тоа би било огромна тежина од нашите раменици“.
Д-р Кетрин Чен за деца од Мардок рече дека има можности да се подобри грижата за астмата низ целиот систем, вклучително и зајакнување на образованието за важноста на редовните, проактивни посети на примарната здравствена заштита, зголемување на пристапот до општите лекари, решавање на празнините во практиките на упатства за управување со педијатриска астма и подобрување на комуникацијата помеѓу болници и општи лекари.
„Наодите ја нагласуваат важноста од подобрување на пристапноста, доследноста во грижата и рационализирањето на комуникациите“, рече таа. „Секој прием во болница треба да поттикне сеопфатна евалуација на управувањето со астмата на детето за да се спречат идни реадмисии. За да се направат овие подобрувања ќе биде потребно тековно планирање на инфраструктурата и работната сила, финансирање и подобро образование.
Д-р Чен призна дека Австралија се соочува со недостиг од општи лекари и зголемување на веројатноста клиничките практики да наплаќаат за состаноци за педијатри за покривање на зголемените трошоци.
„Ова предизвикува загриженост за правичноста на пристапот до примарната здравствена заштита бидејќи некои семејства можеби нема да можат да добијат редовна нега или да добијат состанок за време на напад на астма поради трошоците или недостаток на лекарски лекар во некои региони“, рече таа. „Може да се разгледаат нови модели на нега и финансирање кои потенцијално вклучуваат медицински сестри и фармацевти како дополнување на примарната здравствена заштита за да помогнат во подобрувањето на системот.
Повеќе информации:
Кетрин Ј.Х. Чен и сор., Искористување на примарната здравствена заштита и реадмисија во болница кај деца со астма: кохортна студија поврзана со податоци на повеќе локации, Журнал за астма (2023). DOI: 10.1080/02770903.2022.2164200

Рене Џонс и соработниците, Истражување на празнините и можностите во примарната здравствена заштита по прием во болница за астма: студија со мешани методи на повеќе локации на три извори на податоци, Архиви на болести во детството (2023). DOI: 10.1136/archdischild-2022-324114.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview