Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Frontiers
Учењето пливање не е само потенцијално спасувачко животно: исто така обезбедува вежбање за целото тело што го промовира кардиоваскуларното здравје и здравјето на белите дробови. Додека во земјите со високи приходи повеќето деца учат да пливаат, малкумина се приклучуваат на пливачки клуб потоа.
Овде, автори од Холандија покажаа дека начинот на кој се изучуваат часовите по пливање во Холандија може да се подобри. Ова може да поттикне повеќе деца да продолжат со активноста. Резултатите се објавени во Frontiers in Sports and Active Living.
Водечкиот автор Карола Минкелс, докторант на Катедрата за науки за човековото движење на Слободниот универзитет Амстердам, рече: „Овде покажуваме дека часовите по пливање во Холандија слабо ја поддржуваат внатрешната мотивација на децата: нивната потреба за автономија е спречена, додека нивната потребите за компетентност и поврзаноста се само слабо поддржани“.
„За среќа, ние исто така покажуваме дека наставниците може да се научат подобро да ги поддржуваат овие потреби доколку усвојат програма за настава по пливање експлицитно дизајнирана за ова.
68% од холандските деца меѓу шест и седум години и 97% од оние меѓу 11 и 16 години имаат барем основна (А) диплома за пливање, додека 78% и 32% од децата меѓу 11 и 16 години исто така имаат напредни Б и Ц. дипломи. Анкетата меѓу холандските наставници по пливање покажа дека 70% се загрижени дека нивните поранешни ученици пливаат премногу ретко по добивањето на нивните дипломи, така што нивните вештини може да се влошат.
Минкелс и колегите забележаа како обично се учи пливањето и ги оценија лекциите во светлината на „теоријата на самоопределување“ за човечката мотивација и личност. Според оваа теорија, ние најдобро уживаме во активностите и опстојуваме во нив кога сме самоопределени – односно стануваме и остануваме мотивирани без поттикнување или надзор.
„Мотивацијата е предуслов за сите форми на учење, вклучувајќи го и моторното учење. Затоа, помотивирачки стил на настава е поверојатно да ја подобри способноста за пливање кај децата“, рече Минкелс.
Теоријата на самоопределување тврди дека автономијата, компетентноста и поврзаноста заеднички го обликуваат самоопределувањето. Автономијата се однесува на нашата потреба да чувствуваме контрола над нашите сопствени избори, однесувања и цели, без надворешна контрола. Компетентноста значи нашата потреба да се чувствуваме ефективни во нашето однесување, додека поврзаноста е нашата потреба да се чувствуваме поврзани и да припаѓаме на социјална група.
Истражувачите проучувале 128 часови по пливање во 42 школи за пливање, на секоја од различен учител. 25% од овие наставници биле едуцирани во програмата за наставни курсеви, EasySwim, експлицитно информирана од теоријата на самоопределување. Во меѓувреме, 75% биле обучени на еден од трите други курсеви кои не биле информирани од теоријата на самоопределување. Секој час траеше помеѓу 30 и 120 минути и вклучуваше меѓу две и 21 дете меѓу четири и десет години, сите почетници пливачи.
Двајца независни набљудувачи ја набљудуваа и евидентираа секоја инструкција, демонстрација, вербализација и акција на наставникот. На крајот од часот, тие на секој наставник му дадоа оценка на седумстепена Ликертова скала – развиена и потврдена во претходната студија за стилови на настава – одделно за тоа колку силно таа или тој ја спречиле или поддржале автономијата, компетентноста и поврзаноста. Колку е поголем резултатот, толку повеќе однесувањето ја поддржува потребата.
Просечните оценки за автономија, компетентност и поврзаност беа 3,50, 4,33 и 5,5 поени.
„Инструкторите постигнаа значително пониски резултати за користењето на автономијата на часовите по пливање отколку за вработувањето на компетентност и поврзаност“, пишуваат авторите.
Авторите заклучија дека има простор за подобрување на стилот на настава на наставниците по пливање во Холандија, особено во однос на негувањето на автономијата кај децата.
Важно е дека наставниците обучени во програмата EasySwim имаат значително подобри резултати за автономија, што значи дека може да се научи негувањето на трите основни потреби.
„Препорачуваме инструкторите по пливање да користат стил на настава кој поддржува автономија, компетентност и поврзаност. Очекуваме дека таквиот стил на настава не само што ќе ги стимулира децата да ги подобрат своите пливачки вештини, туку и да уживаат во него и да продолжат да пливаат откако ќе научат , на пример со приклучување во клуб“, рече Минкелс.
Повеќе информации:
Карола Минкелс и сор., Колку се суштински мотивирачки инструкторите/часовите по пливање во Холандија? Набљудувачка студија преку леќата на теоријата на самоопределување, Граници во спортот и активно живеење (2023). DOI: 10.3389/fspor.2023.1236256
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview